Vse je Kindle…

Različni modeli eBralnikov Kindle

Zmeda na trgu…

 

Slovenski trg so množično preplavili eBralniki med katerimi v veliki meri (enako kot v ZDA) prevladuje Amazonova znamka Kindle. Ker je večina večjih trgovcev poleg pomaranč in svežega mesa začela ponujati tudi eBralnike Kindle, lahko povprečni kupec zelo hitro postane zaveden, saj ne ve kateri model naj kupi, hkrati pa ne ve zakaj so takšne razlike v cenah, če gre za isti model?

Mnogo trgovcev v svoji ponudbi prikazuje nizke in atraktivne cene, medtem, ko “pravega” imena modela, serije ali letnika sploh ne navede, kaj šele podrobnega opisa. Zato se je pred nakupom potrebno pozanimati kakšne so prednosti in slabosti posamičnih modelov eBralnikov Kindle in “ne vedno gledati samo ceno”.

Z namenom poenostavitve pri nakupu za vas primernega eBralnika Kindle, smo se odločili da povzamemo in razjasnimo razlike med modeli eBralnikov Kindle.


Pri enem izmed velikih slovenskih trgovcev smo opazili oglaševanje eBralnika Kindle 6″ po atraktivni ceni a brez imena modela! Izkazalo se je, da gre za prodajo starejšega modela.


Kindle 1

 

Kindle 1 je bil prvi Kindle na trgu, ki se ga je prijel naziv Kindle “prve generacije”. Prvič so ga predstavili novembra 2007 in ga razprodali v petih urah. Tako kot večina naslednikov, je tudi model Kindle 1 imel zaslon velikosti 6 palcev (cca. 15 cm), brezplačni 3G in spominsko kartico SD, a je bil na voljo izključno samo v ZDA.

Kindle 2

 

Kindle 2 je bil začetnik Amazonovih eBralnikov “druge generacije”. Premogel je podporo za 3G, 2 GB notranjega spomina, 532 Mhz procesor, itd. Vmesnika za spominsko kartico SD ni bilo več. Ohišje modela Kindle 2 je imelo tipkovnico in je bilo lepše ter tanjše od predhodnika. Oktobra 2009 so prvič predstavili tudi mednarodno različico dosegljivo po celem svetu.

Amazon Kindle 2

Amazon Kindle 2 (Avtor fotografije: goXunuReviews)

Kindle DX

 

Kindle DX je bil prvi Kindle z velikom zaslonom in sicer diagonale 9,7 palcev (cca. 24,6 cm). Zaradi “posebne” velikost zaslona je postal pravi “boom”, saj je bil zelo uporaben za raznorazne praktične primere. Bil je prvi model Kindla, ki je podpiral branje preprostih formatov PDF in nastavitev orientacije izpisa med uporabo.

Amazon Kindle 2 DX

Amazon Kindle 2 SX (Avtor fotografije: Ben Freedman)


Kindle DX Graphite

 

1. julija 2010 so v ZDA predstavili izboljšano različico Kindle DX, ki je imela za 50% boljše kontraste pri izpisu na zaslonu, kakor predhodnik. Barva ohišja je bila za tisti čas posebna, saj je bila “grafitne” barve. Imel je nameščeno isto različico strojne opreme kakor model Kindle 2, vendar ni prikazoval mednarodnih znakov unicode (beri ščž). Oktobra 2012 so model Kindle DX Graphite ukinili iz prodaje, septembra 2013 pa ponovno predstavili različico a s podporo s 3G. Medtem ko podpore za brezžični Wi-Fi model DX Graphite ni imel, je podpiral govorca besedil in celo predvajanje mp3!

Kindle DX (levo) je imel večji zaslon, več diskovnega prostora in podporo za branje PDF

Kindle DX (levo) je imel večji zaslon, več diskovnega prostora in tudi podporo za branje PDF (Avtor fotografije: Leah Jones)

Kindle Keybord (Kindle 3)

 

Kindle Keyboard je bil prvi predstavnik Kindlov s QWERTY tipkovnico “tretje generacije”. Njegova posebnost  je govorec menijev (ang. Voice guide), ki v angleščini prebere izbrani meni. Zanj se je uveljavilo tudi ime Kindle 3. Kindle Keyboard je bil cenejši od predhodnika Kindle DX, ter dosegljiv v dveh različicah: s podporo z Wi-Fi in pa z Wi-Fi v kombinaciji s 3G. 3G je bil sicer sprva brezplačen samo v ZDA, nato pa dosegljiv tudi drugod po svetu. Sprva Kindle Keyboard ni imel omejitve prenosa podatkov z 3G, a so porabo kasneje omejili na 50MB/mesec (vir). Po dosegu dovoljene kvote, je bilo na voljo še “dodatnih” 24 ur uporabe (vir).

Kindle Keyboard je bil prvi Amazonov eBralnik, ki je podpiral mednarodne znake unicode (beri ščž-je). S povečanim diskovnim prostorom 4GB, e-ink zaslonom, prevajalnikom mp3 in govorcem besedil, je do konca leta 2010 predstavljal najhitreje prodajan Kindle v ZDA.

Kindle 3 Keyboard je bil prvi Kindle, ki je prikazoval znake unicode (ščž)

Kindle 3 Keyboard: Prvi Kindle, ki je prikazoval znake unicode (ščž) (Avtor fotografije: OmegaPoint)

Kindle 4 in Kindle Touch

 

28. septembra 2012 so pri Amazonu predstavili eBralnika t.i. “četrte generacije”: Kindle 4 in Kindle Touch. Ohišje obeh modelov je postalo lepše, tanjše in lažje, tipkovnico so nadomestili fizični gumbi ter navigacijski gumb na sredini. Kindle Touch je postal prvi Kindle z zaslonom na dotik. Na voljo je bil v različicah s podporo s 3G ali z Wi-Fi/3G. Zanimivo je, da je 3G različica Kindle Touch dovolila uporabo 3G samo za uporabo integriranih storitev, medtem, ko je bilo možno spletni brskalnik uporabljati samo preko brezžičnega omrežja Wi-Fi (takšne omejitve predhodnik Kindle Keyboard sprva ni imel). Prav tako je bil najvišji dovoljeni prenos omejen na 50 MB/mesec.

Kindle Touch: Prvi Kindle z zaslonom na dotik

Kindle Touch: Prvi Kindle z zaslonom na dotik (Avtor fotografije: Sergej Galyonkin)

 Kindle 5, Kindle Paperwhite (2012 in 2013)

 

Septembra 2012 so predstavili nove eBralnike Kindle 5. Gre za Kindle “pete generacije”, ki so dobili še lepšo in tanjše ohišje, tokrat črne barve (vsi predhodniki so bili namreč sivi).

Oktobra 2012 so prišli na trg najnovejši modeli Kindlov t.i. Kindle Paperwhite. Kindle Paperwhite nima več  fizičnih gumbov (razen gumba za vklop/izklop), zato se upravlja izključno preko zaslona na dotik. Zaslon prikazuje v zelo dobri ločljivosti in ima visoke kontraste. Največja novost je t.i. vgrajena ambientalna LED svetilka. Danes so na voljo različice brez vgrajenih reklam ali z reklamami (cenejša) in pa s podooro Wi-Fi in 3G + Wi-Fi.

Kindle Paperwhite 2GB je dosegljiv v dveh modelih: letnik 2012 imenovan 1. generacija in letnik 2013 imenovan 2. generacija. Od leta 2014 je na voljo tudi različica z 4 GB diskovnega prostora.

Najnovejši model Kindle Paperwhite ima zaslon na dotik in vgrajeno ambientalno svetilko

Najnovejši model Kindle Paperwhite ima zaslon na dotik in vgrajeno ambientalno svetilko (Avtor fotografije: Tatsuo Yamashita)


 

Kindle Paperwhite 2012 vs 2013

 

Oba modela sta na videz zelo podobna (edina razlika je hrbtna stran, kjer na modelu 2012 piše “Kindle”, na 2013 pa “Amazon”). Prav tako so med modeloma Paperwhite 2012 in 2013 zelo podobne tudi karakteristike strojne opreme.

Edine omembe vredne izboljšave modela 2013 v primerjavi z modelom 2012 so: zaslon prikazuje boljše kontraste (E Ink Carta zaslon), ambientalna LED svetilka je svetlejša, ima 25% hitrejši procesor, v operacijskem sistemu je nekaj dodatnih funkcij (naprednejše osveževanje po poglavjih, integracija Wikipedije, naprednejše listanje med branjem, itd.). Ostale podrobnosti bomo opisali v prihajajočih prispevkih…

 


 

[table caption=”Pregled modelov eBralnikov Kindle” class=”table table-bordered” tablesorter=”0″]Generacija,Model,Serijske številke
1 Generacija,,
,Kindle1, B001\, B101
2 Generacija,,
,Kindle 2, B002\, B003
,Kindle DX, B004\, B005\, B009
,Kindle DX Graphite, B009
3 Generacija,,
,Kindle Keyboard, B006\, B008\, B00A
4 Generacija,,
,Kindle 4, B00E\, B023\, 9023
,Kindle Touch, B00F\, B010\, B011
5 Generacija,,
,Kindle 5, B012
,Kindle Paperwhite (2012), B024\, B01B\, B01C\, B01D\, B01F
,Kindle Paperwhite (2013), B0D4 \, 90D4
[/table]*Navedene so le serijske številke popularnejšj serij.

 

 

 

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.