Test: Cybook Muse Frontlight HD

Bralniki Bookeen predstavljajo zelo dobro alternativo Amazonu

Francoski proizvajalec Bookeen je že pred nekaj leti opozoril nase s takrat revolucionarnim elektronskim bralnikom Bookeen Cybook Odyssey HD, ki je bil, za tisti čas, eden najpopularnejših in najodmevnejših E-ink bralnikov poleg Kindle-a, a je zaradi hitrejšega razvoja konkurence skozi čas ostal neopazen. Pri Bookeenu so, v primerjavi z večino konkurence, ubrali koncept ustaljenosti, saj ne izdajajo novih modelov vsake pol leta, ampak ostajajo pri istih dlje časa (podobno je z Kindle-i, ki že kar nekaj let ostajajo isti). Trenutno je njihov najnovejši 6″ bralnik Cybook Muse Frontlight HD, ki smo ga v tokratnem članku vzeli pod drobnogled.

Cybook Muse Frontligh 6″ HD

Zunanji izgled

Ohišje bralnika Cybook Muse Frontlight HD od zunaj izgleda zelo lepo in elegantno. Že na prvi pogled nam pade v oči dejstvo, da je 6 palčni zaslon poravnan z ohišjem, kar pomeni da na straneh ni nepotrebnega roba, kjer se ponavadi nabira prah. Ohišje deluje dokaj podobno bralniku Kobo Aura 6″, a ima nekaj lepotnih izboljšav. Na levi in desni strani se nahajata zelo koristna gumba za listanje po straneh in menijih, med tem ko na spodnji strani najdemo gumb za prikaz menija. Hrbtna stran izgleda nekoliko manj atraktivnejša, saj ni videti vzorcev kakor npr. pri bralnikih Kobo.

Na spodnji strani bralnika se nahaja lepo oblikovan in nemoteč gumb za VKLOP/IZKLOP, ter standardna vmesnika micro USB 2.0 in Micro SD.

Ohišje bralnika je zelo tanko 8 mm in je eno izmed tanjših na trgu, prav tako je bralnik tudi zelo lahek, saj tehta 190g, kar je skoraj 20 g več kakor Amazonov Kindle Paperwhite.

Ohišje bralnika Cybook Muse Frontlight je zelo tanko, saj meri le 8 mm (kar ga uvršča med ene izmed najbolj tankih ebralnikov na trgu) . Celoten bralnik je zelo lahek, saj tehta 190g, kar je skoraj 20 g manj kakor Amazonov Kindle Paperwhite.

 

Hrbtna stran Cybook Muse Frontlight

Hrbtna stran Cybook Muse Frontlight izgleda “kvadratna” in deluje zelo podobno tabličnim računalnikom.

Strojna oprema

Zaslon bralnika Cybook Muse Frontlight HD je multitočkovni kapacitivni in je standardne velikosti 6″ palcev. Temelji na trenutno najnovejši tehnologiji elektronskega črnila t.i. HD Carta E-ink. Prikazana slika je v standardni HD ločljivosti 1024 x 758 (213 DPI) in se na zaslonu Carta izpiše čisto. Kontrast slike je zelo lep. Ob straneh so vgrajene led svetilke, ki zelo solidno razporedijo svetlobo po celotnem zaslonu.

V notranjosti se nahaja 1GHz procesor Cortex A8 z delovnim pomnilnikom 256 MB. Diskovnega prostora je 4GB, ki pa se lahko razširi s spominsko kartico Micro SD do 32GB. Bralnik ima podporo za standardni vmesnik Wi-Fi. Baterija je Litij-polimetna kapacitete 1900mAh.

Svetilka enakomerno prerazporedi celoten zaslon.

Bralna svetilka se po celotnem zaslonu razporedi dobro in enakomerno. Na spodnji strani je vidna majhna senca, ki pa ni moteča.

Odzivnost bralnika je odlična

Čeprav se nam je občasno zgodilo, da se zaslon ni popolnoma vedno odzval na dotik (podobno smo opazili pri vseh dosedanjih bralnikih), sta hitrost in odzivnost uporabniškega vmesnika pri Cybook Muse Frontlight naravnost odlični!

Programska oprema

Na Cybook Muse FrontLight je nameščena modificirana različica operacijskega sistema Linux, kar nam nudi osnovne funkcije, kot tudi nekaj prijetnih naprednih funkcij. Programska oprema je pri vseh bralnikih Bookeen konvencionalna in je, v primerjavi s paradnima konjema Kindle in Kobo, nekoliko okleščena, saj npr. ni podpore za Facebook, igric in ostalih programskih cukrčkov (če je slednje potrebno-uporabno na eBralnikih presodite sami). Tako lahko na bralniku počnemo: upravljanje osebne knjižnice, statistika trenutno brane knjige, iskanje po knjigi, uporaba interaktivnih kazal, dodajanje priljubljenih zaznamkov, opomb, slovarjev, nočni režim, spremembe robov in pisave, itd…).

Ob priv povezavi na splet se nam je pojavila samodejna nadgradnja firm-ware, ki je trajala  približno 5-10 minut.

Ob prvi povezavi na spletno omrežje se nam je pojavilo okno za samodejno nadgradnjo firm-ware, ki po pričevanjih proizvajalca odpravi številne pomanjkljivosti. Namestitev je trajala približno 10 minut.

 

Na začetnem zagonu nas je pozdravilo lepo presenečenje, saj smo si lahko v pogovornem oknu izbrali 24 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina.

Začetni zaslon je enostaven, a učinkovit. Na prvi pogled izgleda podoben bralnikom Kindle in je razdeljen na tri tretjine. Na zgornjem delu je naslovnica trenutne brane eKnjige s pripadajočo statistiko, na sredini osebna knjižnica, medtem, ko je na dnu povezava do francoske spletne knjigarne Bookeen. Na bralniku je prednameščenih 130 eknjig v tujih jezikih.

Začetni meni je enostaven in nudi vse potrebnoo

Začetni meni je enostaven in nudi vse potrebno.

Skoraj kjerkoli se nahajamo, se s pritiskom na gumb MENI prikaže Nastavitveni Meni, ki ima res veliko nastavitev.

S pritiskom na gumb MENI se prikaže Nastavitveni Meni, ki ima res veliko nastavitev.

Velika psoerbost: Nočni način branja

Velika posebnost na Cybook Muse: Nočni način branja

Branje ePUB

Slika besedila je med branjem eKnjige ostra, ozadje je zelo svetlo. S pritiskom na spodnji šestini bralnika, se med branjem prikaže meni z dodatnimi funkcijami in nastavitvami, med tem, ko pritisk na gumb HOME, prikaže hitri meni. Listanje po straneh je izvedljivo z dotikom na zaslon (leva tretjina za nazaj, desna tretjina za naprej), s pritiskom gumba za obračanje strani ali s povlečenjem prsta po zaslonu.

Strani se med listanjem izpisujejo zelo hitro. Pri listanju z gumbi se strani popolno osvežujejo vsakih 6 strani, medtem ko s pritiskom na zaslon, vsako stran. Frekvenca polnega osveževanja se da nastaviti.

Veliko nastavitev besedila

Cybook Muse ima veliko nastavitev pisav, poravnav, stilov itd….

PDF

Med branjem dokumenta PDF se Cybook Muse obnaša zelo dobro. Če na bralniku beremo PDF kjer na zaslonu ni prikazano vso besedilo (v končni fazi 6 palcev le ni veliko), se s pritiskom na gumb za listanje na naslednjo stran, prikaže še desni (preostali) del besedila. Ko smo pritisnili še enkrat, se je prikazalo nadaljevanje dokumenta spodaj levo (malo predaleč).

Pri Cybook Muse Frontligh je pohvalno to, da je med branjem PDF-ov mogoče izvajati skoraj vse funkcije kakor pri pravih eKnjigah (uporaba slovarjev, dodajanje opomb, označevanje itd.) in to brez dodatnih trikov.

Na bralniku smo zasledili tudi PDF reflow način (slednjega Kobo in Kindle bralniki nimajo), kar je za branje tekstovnih PDF dokumentov še kako dobrodošla funkcija. Funkcija reflow pretvori besedilo PDF v pravo eKnjigo in ga prerazporedi po celotnem zaslonu. Kar je zelo presenetljivo je to, da je na našem testu bralnik v PDF reflow načinu izvedel reflow tudi nad sliko in ne samo nad besedilom.

Edina slabost, ki smo jo pri branju PDF-a zaznali, je bila počasno delovanje zooma s t.i. gesto »pinch and zoom«.

s

Označevanje besedila poteka z istočasnim klikom in držanjem na začetku in koncu besedila. Slednje deluje tudi v PDF!

Pisanje oznak in opomb je v Cybook enostavno

Po označbi besedila se pojavi pogovorno okno za dodajanje oznak ali opomb.

Večina funkcij je možno izvesti med branjem preko osnovnega menija, vendar obstaja tudi nekaj hitrih in koristnih bližnjic. Tako lahko priljubljeno stran v knjigi dodamo med t.i. priljubljene, če kliknemo na zgornjem robu zaslona (desno-zgoraj). V kolikor z dvema prstoma pritisnemo del besedila, se prikaže okno za označevanje ali dodajanje opomb. Bookeen so eni izmed redkih bralnikov, ki nudijo funkcijo »nočni način«, kar pomeni da sta barvi ozadja in besedila obrnjeni.

Slovarji

Prednameščenih slovarjev je na bralniku Cybook Muse malo. Na našem testu se je po nadgradnji firmware-a namestil angleško-angleški slovar Oxford. Na vse bralnike Bookeen se lahko namestijo lastni slovarji, ki pa jih je potrebno predhodno pretvoriti v ustrezen format. O pretvorbi slovarjev iz StarDict v Bookeen format, bomo govorili naslednjič.

Slovar se med branjem knjige uporabi tako, da se na zaslonu na dotik pritisne in drži želena beseda in pojavi se meni z izborom želenega prevoda. Istočasno se lahko prikažejo prevodi več različnih slovarjev, ki jih vklapljamo ali izklapljamo preko nastavitvenega menija.

Spletni brskalnik

Spletni brskalniki že po standardu na bralnikih bolj ali manj ne delujejo povsem dobro in podobno smo doživeli tudi na tokratnem bralniku Cybook. Uporaba iskalnika in odpiranje spletnih strani (tudi naprednih) sicer deluje solidno, a pomikanje po zaslonu, deluje počasi. V Gmail račun se nismo uspeli prijavit, medtem ko nekatere popularne slovenske knjigarne, delujejo povsem normalno. Privzeto se prikaže mobilna različica spletne strani.

Listanje po straneh je v spletnem brskalniku solidno, med tem ko premikanje deluje počasi.

Primer uporabe spletnega brskalnika na Cybook Muse.

Povzetek

Dandanes so bralniki preplavili trg in dobre bralnike je vedno težje ločiti od slabih. Še vedno velja da je Kindle najstabilnejši in najpopularnejši bralnik na svetu, vendar sta mu Kobo in Bookeen trdno za petami. Bralnik Cybook Muse Frontlight ima okleščeno programsko opremo, slab brskalnik in pomanjkanje programskih cukrčkov, a vendar gre, v primerjavi s konkurenco, za zelo dober bralnik z odličnimi strojnimi karakteristikami.

…pozitivna izkušnja za ljubitelje eBralnikov.

PLUSI: Dobre strojne karakterstike, dober dizajn, gumbi, zelo stabilen operacijski sistem, odlična baterija

MINUSI: Slab spletni brskalnik, ni podpore za MOBI, ni cukrčkov, zapletena registracija v Adobe DRM

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.