Spominska kartica ne dela – Opis najpogostejših težav in rešitev (ni zaznana, ne dela, drugi problemi,…)

Vam vaša spominska kartica ne dela? Imate težave da se obnaša nenavadno, jo računalnik ne zazna ali pa javlja napako? Potem vas vabimo, da preberete tokratni članek o reševanju nedelujoče kartice sd.

Spominska kartica ne dela

Spominska kartica je popularen pomnilniški nosilec podatkov, ki je uporaben že v skoraj vseh mobilnih napravah. Ne glede na to, da gre za majhno pomnilniško enoto s plastičnim ohišjem, je zaradi tehnološke zasnove življenjska doba sd kartic krajša kot bi si mislili.

Prav tako micro sd kartice niso robustne in se hitro poškodujejo. Tako se lahko med vsakodnevno uporabo hitro pripeti, da jo vržemo v torbico ali žep, jo pustimo ležati na prašni mizi in še kaj. S takšnim ravnanjem tvegamo, da se pomnilniška kartica sd pokvari. Povsem podobno velja tudi za alternative nosilce fotografij in podatkov t.i. USB pomnilniške ključke.

Potem so tu še scenariji da micro sd kartico pustimo na vlagi, nam pade na tla ali pa med zapisovanjem prekinemo delovanje “na silo”. V tem primeru se lahko zgodi, da SD kartice ne zazna nobena naprava več ali pa računalnik, telefon kot fotoaparat javljajo nenavadne napake. Včasih napake v delovanju ne najdemo neposredno, a skozi čas opazimo da se začne obnašati “nenavadno”.

Ali to pomeni da je micro sd pokvarjena?

Ne. Nikar ne prehitro obupat. Če ste eden izmed tisti, ki mu usb ključek ali kartica ne dela več, vam v današnjem zapisu ponujamo top rešitve za popravilo micro sd kartice kot tudi USB ključka. 


Kazalo

1.) Očistite kontakte pomnilniške kartice in čitalca kartic
2.) Računalnik ne zazna microsd? Omogočite čitalca kartic v BIOS-u
3.) Če na kartico SD ne morete pisati, preverite ali je odklenjena
4.) Če spominska kartica ne dela, jo preizkusite v drugi napravi
5.) Za začetek reševanja kartice nabavite adapter ali pretvornik (če ga še nimate)
6.) Nadgradite ali ponovno namestite gonilnike
7.) Preverite ali je Windows pomnilniški kartici dodelil črko pogona
8.) Raziskovalec prikaže vsebino kartice, a manjkajo datoteke – je kartica okužena z virusom
9.) Windows predlaga formatiranje kartice – Je popravilo micro sd še mogoče?
10.) Spominska kartica ne dela in je v formatu RAW – ali je s kartico konec?
11.) Uporabite programsko opremo za obnovo izgubljenih podatkov
12.) Formatiranje kartice


Simptomov in načinov reševanja nedelujoče pomnilniške enote je zelo veliko, zato gremo od najenostavnejših do nekoliko bolj zapletenih….

1.) Očistite kontakte pomnilniške kartice in čitalca kartic

Čeprav je malo verjetno, je vseeno mogoče. Predlagamo, da na vatirano palčko ali krpico za čiščenje občutljivih površin nanesete alkohol (recimo 70% aceton) in nežno očistite magnetne kontakte na pomnilniški kartici. Nekateri svetujejo tudi uporabo radirke. V vsakem primeru ne uporabite vode!

V primeru da kartico vstavljate v čitalec kartic (ponavadi vgrajen v prenosnikih in osebnih računalnikih) in sumite, da bi lahko bil vzrok za nedelovanje kartice sd ,previdno izpihajte prah iz reže. Enako lahko storite tudi za režo USB (v kolikor imate problem z USB medijem).

Za čiščenje kontaktov lahko uporabite alkoholno raztopino ali radirko

Slika 1: Za čiščenje kontaktov spominske kartice, uporabite radirko ali alkoholno raztopino, ki jo nanesite na krpico ali vatirano palčko

2.) Računalnik ne zazna microsd? Omogočite čitalca kartic v BIOS-u

Če v vašem čitalcu kartic, nekatere sd kartice delujejo, “problematične kartice” pa sistem ne zazna, potem preskočie na naslednji korak. V kolikor pa opažate, da vaš računalnik ne zazna nobene kartice več, preverite ali je slučajno čitalec onemogočen. Obiščite BIOS vašega računalnika in omogočite čitalca kartic.

Več info o tem kako priti v BIOS lahko preberete tukaj (v angleščini).

BIOS lahko onemogoci delovanje citalca kartic

Slika 2: Na sliki vidimo, kako je čitalec kartic v BIOSU onemogočen. Omogočimo ga tako, da izberemo opcijo ENABLED in nastavitve shranimo.

3.) Če na kartico SD ne morete pisati, preverite ali je odklenjena

Mnogi boste na tej točki vzdihnili, ampak nikoli se ne ve. Da težave rešimo z vsemi možnimi pristopi, berite dalje.

Torej, če premorete kartico SD (in ne microSD!), preverite, da ni kartica zaklenjena. Kartico odklenete tako, da zatič (glej spodaj) pomaknete proč od napisa “lock”V primeru, da imate navadno microSD kartico, preskočite na naslednji korak.

Zatič na kartici SD ne sme biti pomaknjen tja kjer je napis "Lock"

Slika 3: Zatič na kartici SD ne sme biti pomaknjen v smeri napisa “Lock”


4.) Če spominska kartica ne dela, jo preizkusite v drugi napravi

Na telefon ali računalnik pogosto vstavljamo raznorazne periferne naprave, zato operacijski sistem postaja nasičen z gonilniki, ki se med seboj ne razumejo. Čeprav se sliši nenavadno, je rezultat tega lahko to, da naš mobilni telefon, fotoaparat ali računalnik  nenadoma “sam od sebe” kartice ne zazna več.

Da si odgovorite na vprašanje “ali je problem v gonilnikih ali v kartici sami”, predlagamo, da pomnilniško kartico vstavite v drugo napravo. V primeru, da bo kartica tako ali drugače zaznana v drugem računalniku, je skoraj zagotovo problem v vašem operacijskem sistemu.


5.) Za začetek reševanja kartice nabavite adapter ali pretvornik (če ga še nimate)

Računalniki imajo USB vmesnike in čitalce kartic, ki podpirajo klasične kartice SD in USB ključke, medtem ko je za neposredni vnos kartice microSD, potreben pretvornik oz. adapter.

Če kartice ne želite vnašati preko pretvornika, jo lahko vstavite kar v telefon ali fotoaparat, in slednjega povežete na računalnik z USB kablom, a je verjetnost, da bo kartica primerno zaznana s tem manjša.

Ne glede kaj vam je ljubše, za nadaljnje postopke reševanja kartice, predlagamo da nabavite pretvornik ali adapter, s katerim boste pomnilniško kartico enostavno in hitro vstavili v računalnik. Vsi nadaljnji postopki za reševanja kartice bodo napisani za reševanje na računalniku.

5.1) Za vnos microSD kartice v računalnik, izberite eno izmed naslednjih opcij.

  • Adapter SD: Če računalnik premore čitalec kartic, potem lahko vanj že zdaj vstavite kartico SD, med tem ko za vnos kartice microSD nabavite pretvornik (več o tem v članku razlike in vrste microsd kartic). V primeru da vaš računalnik ali prenosnik ne premoreta čitalca kartic, poskusite z drugimi pretvorniki.
  • USB adapter: V USB vmesnik vašega računalnika, vstavite USB adapter v katerem je reža za microSD.
  • Priklop spominske kartice preko fotoaparata ali telefona: Vstavite kartico v telefon ali fotoaparat in napravo priklopite preko USB kabla na računalnik. Če kartica še deluje, se bosta v Raziskovalcu sistema Windows, prikazali novi črki pogona (glej sliko 5 spodaj). Po priklopu telefona Windows ponavadi prikaže dve ločeni črki (ena za notranji pomnilnik in druga za zunanji pomnilnik – kartico). Ob priklopu fotoaparata, je najverjetneje črka pogona samo ena. V primeru, da spominska kartica ne dela v nobeni napravi, pojdite na naslednje korake.
Na sliki trije različni vmesniki za vnos microSD kartice v računalnik

Slika 4: Na sliki trije različni vmesniki za vnos microSD kartice v računalnik. Adapter SD (levo), USB adapter (na sredini) in OTG USB pretvornik, ki microSD pretvori v USB ali microUSB.

Spominska kartica ne dela in smo jo vstavili v telefon Samsunng J5

Slika 5: Na sliki prikaz priklopa mobilnega telefona Samsung J5 preko USB-ja, kjer je spominska kartica na levi strani, med tem ko je na desni strani notranji pomnilnik telefona. Slednjega pustimo pri miru.


6.) Nadgradite ali ponovno namestite gonilnike

V primeru, da kartica še deluje, a ni vidna, je lahko problem v nedelovanju gonilnikov operacijskega sistema.

1.) V Nadzorni plošči obiščite Upravitelja Naprav in v sekciji Diskovni pogoni preverite morebitne ikone z rumenim klicajem.

2.) Izberite potencialno kartico in z desnim klikom izberite opcijo Posodobitev gonilnikov, ter nato kliknite Samodejno poišči posodobljeno programsko opremo. V kolikor zadeva ne deluje, nadaljujte z korakom v naslednji vrstici.

3.) V istem meniju (desni klik) poskusite še z opcijo Odstrani in akcijo potrdite z gumbom Vredu (glej sliko spodaj).

4.) Sedaj, odstranite spominsko kartico iz računalnika in jo po nekaj sekundah ponovno priklopite na računalnik. Zatem počakajte nekaj minut. Če bo sistem Windows uspešno namestil nove gonilnike, bo vaša kartica postala dostopna in vidna v raziskovalcu.

V upravitelju naprav bodo vidne naprave, ki nimajo nameščenih gonilnikov

Slika 6: Najverjetneje boste vašo kartico ali ključek videli v Upravitelju Naprav v sekciji Diskovni Pogoni. Če gonilnik ni uspešno nameščen, bo poleg ikone viden rumeni klicaj.

Če posodobitev gonilnikov v operacijskem sistemu ni delovala, poskusite namestiti program za samodejno zaznavanje in posodabljanje gonilnikov Driver Easy.


7.) Preverite ali je Windows pomnilniški kartici dodelil črko pogona

Ob vsakem priklopu nove naprave Windows samodejno namesti gonilnike, a včasih postane “prenasičen” in zato lahko vaši  kartici ali USB ključku, neuspešno dodeli razpoložljivo črko pogona. Kartica je torej v ozadju zaznana, ampak je v raziskovalcu ne vidite.

Težava z napačno dodelitvijo črke pogone, se ponavadi odrazi tako da telefon ne zazna sd kartice, računalnik pa izpiše opozorilo: “Prosimo vstavite disk v pogon X(ang. Please insert the disk into drive)“, kjer je X npr. črka vašega pogona (glej sliko spodaj).

Windows ne dodeli črke pogona zato izpiše opozorilo

Slika 7: Če spominska kartica ne dela zaradi napačne črke pogona, kartico Windows zazna a javi okno “Prosimo vstavite disk v pogon G”.

1.) Na računalniku odprite orodje Upravljanje računalnika. Načini kako pridete za Windows 7,8 in 10 so navedeni tukaj.

2.) Kliknite sekcijo Upravljanje diskov

3.) Identificirajte nedelujočo kartico. Slednje storite tako, da najdete pravilno particijo (spodaj vidna v obliki modre kocke), ki bi sodeč po kapaciteti vstavljene kartice, lahko ustrezala vaši kartici (glej sliko spodaj). Nato poiščite particijo, ki nima dodeljene črke. Predlagamo, da tudi, če kartica že ima dodeljeno črko, vseeno nadaljujete s korakom 4.

POZOR: Pri iskanju črke pogona kartice sd, bodite zelo pazljivi, da ne izberete napačnega pogona! Če npr. izberete pogon, ki predstavlja notranji disk, lahko za vedno izgubite podatke!

4.) Ustrezni particiji , dodelite novo črko pogona: Na “kocki” (v našem primeru I:), ki predstavlja vašo pomnilniško enoto (kartico ali usb ključ), izvedite desni klik in izberite opcijo “Spremeni črko pogona in poti” in nato pritisnite gumb SpremeniNa koncu izberite poljubno črko, ki je še prosta.

Postopek dodeljevanja nove črke v sistemu Windows

Slika 8: Postopek dodeljevanja nove črke pogona kartici microSD, ki ne deluje

Dodelitev črke pogona: drugi del

Slika 9: Nadaljevanje postopka dodeljevanja črke pogona kartici, ki povzroča težave

V primeru, da se z dodeljevanjem črk pogona v sistemu Windows ne znajdete, lahko povsem enako storite s programom Easus Partion Tool.


8.) Raziskovalec prikaže vsebino kartice, a manjkajo datoteke – je kartica okužena z virusom?

Ko sistem Windows ne javi nobene napake in prikaže pomanjkljivo vsebino kartice, obstaja verjetnost, da je kartica poškodovana, ali pa okužena z virusom. Ob vnosu okužene kartice, računalnik pogosto deluje sumljivo počasi, računalnik zmrzne ali pa ne dovoli brisanja fotografij iz kartice.

V tem primeru kartico očistite z antivirusnim programom. Med pogostejše spadajo ESET NOD, Avira, AVG, Panda in še mnogi drugi.

Vrhunski antivirusni programi za odstranjevanje virusov na spominskih karticah, USB ključkih in tudi trdih diskih


9.) Windows predlaga formatiranje kartice – Je popravilo micro sd še mogoče?

Da. Če imajo Windows-si probleme in spominska kartica ne dela, je s kartico nekaj narobe a to ne pomeni, da je zadeva “za v smeti”. Preden obupate, preverite naslednje trike in nasvete, ki bodo morda odpravili probleme.

TEŽAVA A: V primeru, da ima micro sd kartica “pokvarjene sektorje” (ang. bad sectors), sistem Windows ponavadi javi napako “Parameter je napačen” (ang. The parameter is incorrect”). Preverite rešitev spodaj.

Napaka na sd kartici pove, da je verjetno del kartice poškodovan

Slika 10: Napaka na sd kartici pove, da je verjetno del kartice poškodovan, a popravilo micro sd je še vedno mogoče

TEŽAVA B: Operacijski sistem po vstavitvi pomnilniške kartice javi opozorilo “Ali želite pregledati in popraviti SD/MMC”. V tem primeru izberite gumb “Nadaljuj brez pregleda” in pojdite dalje (glej rešitev spodaj).

Opozorilo "ali želite pregledati ali popraviti kartico" ponavadi ni tako kritično.

Slika 11: Opozorilo “Ali želite pregledati ali popraviti kartico” ponavadi ni tako kritično.

TEŽAVA C: Windows javi napako “Preden lahko uporabite disk v pogonu, ga morate formatirati”. V tem primeru kartice ne takoj formatirat. Izberite gumb “Prekliči” in nadaljujte z rešitvami spodaj.

Kartice, ki so bile prekinjene med delovanjem niso v pravem formatu

Slika 12: Če spominska kartica ne dela, in je bila med delovanjem prekinjena, ni v pravem formatu

9.1.) Varnostno kopiranje (če se da)

1.) Varnostno skopirajte vsebino kartice na lokalni disk.

V Windowsih obiščite Raziskovalca in najdite črko pogona vaše kartice (v našem primeru zgoraj je bila to črka I:). Dvokliknite na I: in skopirajte vse datoteke, na lokalni disk. Ker so na pomnilniški kartici najverjetneje napake, se lahko zgodi, da kakšne datoteke ne bo šlo skopirat. Datoteke z napakami, preskočite. Važno je, da “na varno” skopirate čim več datotek .

…Slednje se sliši noro, ampak v našem primeru je dejansko delovalo! Čisto zares! (↓)…

2.) Vstavite nedelujočo kartico (ali USB ključek) v drug vmesnik (npr. drugi USB).

Če v raziskovalcu vidite črko pogona kartice, a do vsebine ne morete dostopati, vstavite isto kartico v drugi vmesnik. Primer tega bi bil, če ste kartico vstavili preko USB adapterja in sicer v USB vmesnik št. 1, vstavite adapter še v drugo USB režo in lahko se zgodi, da boste dobili delni dostop do datotek na vaši pomnilniški enoti.

9.2) Popravilo kartice ali ključka z orodjem chkdsk (ne briše podatkov)

1.) V sistemu Windows odprite menu Poženitako da istočasno pritisnite Gumb Windows + R.

2.) V pogovorno okno natipkajte ukaz cmd. V primeru da naletite na pomanjkanje pravic, cmd odprite kot Administrator.

3.) Natipkajte ukaz chkdsk /x /f Y:  , kjer črko Y: nadomestite z vašo črko pogona in pritisnite ENTER.

4.) Če želite biti bolj previdni in želite popravit tudi morebitne pokvarjene sektorje, namesto parametra /f uporabite parameter /r. Torej ukaz bi zgledal nekako takole: chkdsk /x /r Y:, kjer črko Y: nadomestite z vašo črko pogona in pritisnite ENTER.

chkdsk brez napak

Slika 13: Če je kartica brez napak in slabih sektorjev, bo terminal izpisal, da ni našel težav

chkdsk - kartica z napakami

Slika 14: V primeru da chkdsk lahko delčke kartice popravi, se bo to izpisalo na zaslonu. Če napak ne more odpravit, sicer spominska kartica ne dela 100%, ampak še vedno ni vse izgubljeno!

 


10.) Spominska kartica ne dela in je v formatu RAW – ali je s kartico konec?

Windows pozna različne formate FAT16, FAT32, NTFS, kar ne velja za format tipa RAW. Če ukaz chkdsk v prejšnjem poglavju ne deluje in sistem javi The type of the file system is RAW oz. CHKDSK is not available for RAW drives, to pomeni, da naprava ni ustrezno s formatirana.

RAW format se pojavi v primeri, ko je med zapisovanjem na kartico program ali sistem nenadoma prenehal delovati (npr. izpad elektrike), je na kartici bil usodni virus ali pa je bila le ta na silo odstranjena med delovanjem.

V primeru, da je kartica formata RAW, je na žalost možnost da je kartica poškodovana, zelo velika.

Ampak ne še vedno ne obupat!

Kartice ki imajo napako, sistem označi z oznako RAW

Slika 15: Če spominska kartica ne dela in javi napako RAW, potem Windows  njenega formata ne zazna.


11.) Uporabite programsko opremo za obnovo izgubljenih podatkov

Na trgu obstaja veliko brezplačnih in plačljivih programov, ki iz poškodovanega medija (npr. diska, kartice ali dvd-ja) obnovijo podatke, v kolikor je to seveda izvedljivo. Preden greste na točko formatiranja kartice (glej naslednje poglavje), za reševanje podatkov iz sd namestite katerega izmed naslednjih programov:

Šele ko podatkov dejansko ne morete obnoviti, pojdite na naslednji korak.


12.) Plan B – Formatiranje kartice

Kljub vsem postopkom vaša spominska kartica ne dela?

Zadnji a zelo nehvaležen korak je formatiranje kartice ali USB ključka. Sicer boste s formatiranjem dokončno izgubili vso vsebino, a vseeno boste mogoče kartico popravili za ponovno uporabo znova.

Za formatiranje kartice najprej poskusite uporabo privzetega programa v sistemu Windows (predlagamo temeljito formatiranje in ne hitro). Prav tako lahko kartico formatirate neposredno iz Androidnega telefona (ali fotoaparata, če ta ponuja opcijo).

Če sistemska orodja za formatiranje ne delujejo, namestite brezplačni program za formatiranje spominskih kartic SD Memory Card Formater. 

Postopek kako formatirati kartico je opisan v naslednjem filmčku:


13.) Ostali poskusi reševanja pokvarjene kartice

Na spletu smo zasledili kar nekaj nenavadnih trikov in dodatnih informacij, ki bi morda utegnile pomagati v primeru ko spominska kartica ne dela.

    • segrejte kartico in jo ponovno poskusite: Nekateri segrejejo kartico z lupo na soncu, drugi uporabljajo posebne naprave, za segrevanje. Ampak pazljivo, da se kartica ne zažge. Primer:

  • preverite ali je format kartice kompatibilen vaši napravi. Ta točka bi najverjetneje spadala višje ampak vseeno. Če je naprava prestara oz. kartica “novejša”, potem mogoče ne bo delovala. Več o konkretnem primeru in tipih kartic lahko preberete v našem članku “Štirje praktični napotki pred nakupom micro sd kartice za mobilni telefon“.
  • poskusite s programsko opremo proizvajalca: Če je vaša kartica proizvajalca SanDisk, ste morda zraven prejeli program za diagnostiko in popravilo kartic SanDisk.

Danes smo vam opisali naše najpopularnejše predloge in trike pri reševanju pomnilniške katice in USB ključka. Upamo, da je postopek uspel in je popravilo micro sd in usb uspelo.

Zanesljive kartice sd v spletni trgovini Bogomolka.si - Preverite Ponudbo

 

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.