15 napotkov za pravilno ravnanje z micro sd kartico (kako poteka pravilno shranjevanje na sd, kopiranje, formatiranje…)

Dandanes je uporaba pametnih naprav, fotoaparatov in tablic tako enostavna, da skorajda pozabimo skrbeti za opremo, ki nam omogoča dodatni shranjevalni prostor. Kljub vseh prednosti, ki jih pomnilniške kartice ponujajo, pa obstaja možnost za napačno delovanje. Da bo shranjevanje na sd potekalo brez težav in med uporabo ne bo prihajalo do napak, lahko za pravilno delovanje v nekaj enostavnih korakih poskrbite sami. Torej poskrbite, da bodo vaše fotografije na varnem in preverite 15 preizkušenih napotkov, kako pravilno skrbeti za pomnilniško kartico micro sd.

V kolikor niste prepričani, če z vašo spominsko kartico (ali npr. zunanjim trdim diskom ipd.) ravnate pravilno ali potrebujete pomoč pri nakupu nove kartice, se obrnite na strokovnjake na tem področju. Za dodatno pomoč pri shranjevanju, brisanju in formatiranju kartic, povprašajte spletnega prodajalca sd kartic Bogomolka.si in si zagotovite svoj brezplačni nasvet.

1) Ne brišite podatkov! Raje jih formatirajte

Brisanje iz micro sd kartice vam podatkov ne odstrani popolnoma, zato je bolje, da fotografije iz kartice formatirate. Formatiranje je popoln način odstranjevanja starih datotek s kartice in lahko zmanjša tveganje za poškodbe podatkov. Formatiranje je običajno nepopravljivo, zato se vedno prepričajte, da so vse vaše fotografije in videoposnetki varnostno kopirani.

shranjevanje na sd

Slika 1: Podatkov iz micro sd kartice ne brišite, raje zaženite hitro formatiranje.

2) Ne formatirajte podatkov v računalniku

Spominsko kartico morate vedno formatirati v pametni napravi, fotoaparatu ali tablici in nikoli v računalniku. Če za formatiranje uporabljate računalnik, obstaja velika možnost, da vaša naprava ne bo mogla pravilno prebrati strukture datotek.

Pozorni morate biti tudi na to, da micro sd kartico v stari napravi formatirate in jo šele nato premestite v drugo napravo.

Pravilno ravnanje z micro sd karticami je bistvenega pomena za dolgo življensko dobo

Slika 2: pravilno ravnanje z micro sd karticami je za dolgo življensko dobo, bistvenega pomena

3) Fotografije izbrišite na računalniku

Če v pametni napravi izbrišete eno samo sliko ali več slik, obstaja večja verjetnost, da imate kasneje težave s pomanjkanjem podatkov. Da bo shranjevanje na sd kartico mogoče tudi v prihodnje, podatke raje izbrišite šele tedaj, ko jih boste imeli že prenesene na računalniku.

4) Shranjevanje na sd na več kartic manjših kapacitet

Večja kapaciteta nikakor ne pomeni, da je micro sd kartica boljša od tiste z manjšo kapaciteto. Bolj priporočljivo je imeti več kartic nižjih kapacitet shranjevalnega prostora (npr. 8GB ali 16GB). Če se ena napolni ali odpove, imate še zmeraj rezervne, na katere se lahko zanesete.

Za učinkovitejše shranjevanje na sd imejte rezervne kartice

Slika 3: Da bo shranjevanje na sd zanesljivo, si za daljše izlete ali potovanja nabavite več spominskih kartic z manjšo kapaciteto.

5) Sproti si prenašajte podatke na računalnik

Če želite imeti zmeraj dovolj prostora za zajem velike količine fotografij ali videoposnetkov, si te sproti prenašajte na računalnik in ne čakajte na to, da bo micro sd polna. Nikoli ne prekoračite dovoljene kapacitete, saj boste morda imeli težave pri nadaljnjem zapisovanju podatkov na kartico.

6) Podatkov ne premikajte, ampak jih kopirajte

Ko nalagate fotografije ali videoposnetke iz pomnilniške kartice na računalnik, izberite “kopiraj” namesto “premakni”. Kopiranje vam zagotavlja ohranitev vaših spominov, če tudi pride do kakšne čudne prekinitve med prenosom.

7) Pred prenosom se prepričajte, da je vaša naprava napolnjena

Če želite naložiti določene fotografije na računalnik, najprej preverite ali je baterija vaše naprava dovolj napolnjena. Če se mobilni telefon ali fotoaparat sredi procesa prenosa ugasne, lahko pride do neželene izgube nekaterih podatkov.

Za uspešen prenos fotografij na kartico sd, je potrebna napolnjena naprava

Slika 4: Vaša mobilna naprava mora biti napolnjena, da ne ovira procesa prenosa.

8) Kartico iz računalnika odstranite pravilno

Zelo pomembno je, da micro sd kartico po končanem procesu prenosa, pravilno in varno odstranite iz računalnika. Medtem ko dostopate do katerih koli podatkov, kartice ne odklapljajte iz računalnika. Šele ko boste zares končali s prenosom ali ogledom fotografij, odstranite kartico.

9) Izklopite napravo in nato odstranite micro sd kartico

Če imate težave s pomnilniško kartico, najprej izklopite vašo napravo in nato odstranite kartico. Če imate težave s kartico, je bolje, da si nabavite novo in s tem preprečite izgubo vaših podatkov.

Pred prenosom slik iz pomnilniške kartice, ugasnite napravo in odstranite kartico

Slika 5: Pametno napravo najprej ugasnite in nato pazljivo odstranite pomnilniško kartico.

10) Spominske kartice niso za enkratno uporabo

Če spadate v skupino ljudi, ki pomnilniške kartice uporabljajo le do napolnitve in nato hranijo kot varnostno kopijo fotografij, vam sedaj razkrivamo mnogo boljši način. Podatke si prenesite na računalnik, zunanji trdi disk in/ali v oblak (Dropbox in Onedrive sta odlična primera oblačnega shranjevanja). Tako boste imeli vse podatke shranjene na 3 mestih, pomnilniško kartico pa boste lahko še naprej uporabljali.

11) Če ste naelektreni, se micro sd kartice ne dotikajte

Če ste v zelo suhem okolju in nosite oblačila, ki zbirajo veliko statičnega, se boste morda želeli izogniti dotikanju pomnilniških kartic. Medtem ko je zunanja lupina SD kartic izdelana iz plastike, je del, ki povezuje naprave, izdelan iz bakra in drugih materialov, ki privlači električno energijo. Ker se električni sestavni deli lahko hitro srečajo z vašo naelektrenostjo, je bolje, da se kartice tedaj v celoti ne dotikate. Torej pravilna uporaba in shranjevanje na sd, naj bo v “ne-naelektrenem okolju“.

12) Zaščitite kartico pred soncem in vlago

Če želite podaljšati življenjsko dobo vaše pomnilniške kartice, jo zaščitite pred skrajnimi vremenskimi pogoji. Nikoli je ne puščajte na soncu, saj so lupine kartice izdelane iz plastike, ki se lahko ob izpostavljenosti soncu hitro zlomi. Poleg tega lahko s puščanjem micro kartic sd na soncu, poškodujete električne sestavne dele kartic.

DODATEN NASVET: Drug negativni dejavnik spominskih kartic sta vlaga in voda, ki vsebuje minerale. Medtem ko čisti H2O na noben način ni škodljiv, lahko slana in pitna voda z minerali povzroči električno kratkost in s tem povezano napako na pomnilniški kartici. Če vam kartica pade v vodo, jo popolnoma posušite na zunanji kot tudi v notranjosti plastičnega pokrova.

13) Ne izpostavljajte micro sd kartice magnetnim virom

Izogibajte se izpostavljanju pomnilniške kartice virom z močnimi magnetnimi, toplotnimi in hladnimi viri.

14) Nabavite si čitalnik pomnilniških kartic

Prenašanje fotografij iz kartice na način, da neposredno priključite vaš mobilni telefon ali tablico na računalnik, lahko poškoduje baterijo vaše naprave in ni zelo učinkovito. Namesto tega priporočamo uporabo čitalca pomnilniških kartic za premikanje slik v gostiteljski računalnik. Te naprave niso drage in ne zahtevajo polnjenja.

Čitalnik pomnilniških kartic - najboljša rešitev za hiter prenos podatkov iz sd

Slika 6: Za varnejši prenos in varovanje micro sd kartice, uporabite čitalec kartic.

15) Pravilna uporaba microsd? Kupite novo kartico vsakih nekaj let

Priporočljivo je spominsko kartico zamenjati na vsake 3 – 4 leta, odvisno od tega, kako pogosto uporabljate vašo napravo in koliko prostora potrebujete. Upoštevati morate tudi, da so najnovejše kartice sd veliko hitrejše in potencialno še bolj zanesljive v primerjavi z res starimi pomnilniškimi karticami.

Vendar pozor! Če se odločite za nakup kartice najnovejše generacije, so lahko pri shranjevanju na sd možne težave z združljivostjo s starejšo mobilno napravo, e-bralnikom, fotoaparatom, kamero ali bralnikom pomnilniških kartic.

Več nasvetov o tem, kako pravilno ravnati s sd kartico, pa lahko najdete v spodnjem filmčku ali preberete na tej povezavi (v angleščini)


Ni zagotovitve, da nikoli ne boste naleteli na nepravilno delovanje pomnilniške kartice. Če upoštevate zgoraj naštete smernice, je verjetnost, da bo shranjevanje na sd zanesljivejše, možnost napak in problemov z micro sd pa veliko manjša.  Naj vaših spomini ostanejo shranjeni na varnem za vedno.