Najboljši programi za branje e-knjig

Poleg vseh ljubiteljev tiskanih knjig, obstajajo tudi tisti, ki raje berejo na digitalnih napravah. Tako se odločijo za nakup e-bralnika, tabličnega računalnika ali pa preprosto berejo na namiznem računalniku ali pametni napravi. Za branje na napravah z operacijskim sistemom Windows, Android ali iOS je potrebno poiskati aplikacijo, ki se lahko uporablja za branje e-knjig. Tako se pojavi vprašanje o tem, kateri so najboljši programi za branje e-knjig na različnih operacijskih sistemih.


Programi za branje e-knjig na osebnih računalnikih

1. Calibre

Calibre je zmogljiv in enostaven program za upravljanje e-knjig in je na voljo brez plačila. Je odprto kodni program, ki ponuja možnost prenašanja novic in reklam iz spleta ter omogoča celovito pregledovanje e-knjig. Tako podpira kazalo vsebine, sprotno ustvarjanje zaznamkov, iskanje želenih e-knjig, tiskanje ipd. Calibre je program za pretvorbo formatov e-knjig, ki omogoča enostavno branje tudi na drugih napravah. Programsko opremo si lahko naložimo tudi na USB ključek in si ga vzamemo zraven kamorkoli. Omogočeno je tudi enostavno deljenje zbirke e-knjig z drugimi in varnostno kopiranje.

Program za branje e-knjig Calibre

Slika 1: Calibre spada v kategorijo programi za branje e-knjig in nam ob prenosu ponudi vodeno poučevanje o uporabi programa.

2. Sumatra PDF

Sumatra PDF je programska oprema, ki jo lahko prenesemo le na osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows. Je brezplačen odprtokodni pregledovalnik e-knjig in ima enostaven uporabniški vmesnik s podporo za hiperpovezave. Omogoča branje stripov, PDF-jev in e-knjig v formatu EPUB in MOBI. Po prenosu Sumatre na računalnik zavzame ta le malo prostora na disku in ponuja možnost shranjevanja e-knjig na USB ključ ali v oblak. Omogoča preprosto prilagajanje velikosti pisave, preprečeno pa je kopiranje in tiskanje besedila iz e-knjig in dodajanje opomb.

Program za branje e-knjig Sumatra PDF

Slika 2: Sumatra PDF nam omogoča shranjevanje e-knjig na USB ključek ali v oblak.

3. Adobe Digital Editions

Ogled in branje e-knjig v optimalni obliki na osebnem računalniku omogoča računalniški program Adobe Digital Editions. Podpira EPUB 3 standard in vključuje pretvornik za spreminjanje ePUB-ov v PDF format. E-knjige si lahko izposodimo iz lokalnih kot tudi javnih knjižnic in uživamo v branju digitalnih knjig, dokumentov in stripov. Poleg dodajanja opomb in zaznamkov v e-knjige, nam program omogoča tudi možnost spreminjanja velikosti slik brez izgube jasnosti in večjezično podporo.

Program za branje e-knjig Adobe Digital Editions

Slika 3: Ko dodate e-knjigo v program, se ta doda v knjižno polico »All items«, kar vam omogoči, da kasneje hitreje najdete želeno e-knjigo. Ustvarite si lahko tudi dodatne knjižne police (npr. poletno branje, priljubljeno), kamor uvrščate želene e-knjige.

4. FBReader

FBReader spada v kategorijo programi za branje e-knjig in omogoča shranjevanje različnih vrst e-knjig, enostavno dodajanje zaznamkov in slik ter razvrščanje e-knjig po lastnostih.

Je prilagodljiva programska oprema, ki omogoča:

 • Spreminjanje velikosti pisave in barv
 • Dodajanje animacij strani
 • Uporabo slovarjev
 • Prikaz nazadnje branih/odprtih e-knjig
 • Spreminjanje besedila v govor
 • Ustvarjanje vsebinskih tabel
 • Sukanje zaslona za 90, 180 ali 270 stopinj

Program je na voljo tako za osebni računalnik kot tudi Android in iOS naprave, podprti pa so ZIP, GIP in BZIP2 formati.

Slika 4: Program omogoča, da zgornjo vrstico skrijete, da vas ob branju ne moti. Privzeto je nastavljeno, da je ozadje bele barve, po želji pa si lahko tako barve kot pisavo prilagodite.

5. Amazon Kindle

Amazonova programska oprema z enostavno namestitvijo in prijavo v Amazon račun omogoča samodejno sinhronizacijo s Kindle e-bralnikom in prenos zapiskov in zaznamkov na računalnik. Program nam ponuja preprosto nadziranje e-knjig s tipkovnico in miško, lahko pa e-knjige tudi razporedimo po avtorju, naslovu ali datumu. Možna je nastavitev različnih pogledov na e-knjige in samodejno prilagajanje glede velikosti zaslona. Prednost je ta, da ima vgrajen slovar, preko katerega lahko enostavno poiščemo definicijo besed brez prekinitve branja. Ne ponuja možnosti prilagajanja svetlobe, ki bi bralcem omogočila udobje za oči.

Amazonova programska oprema za Windows

Slika 5: Programska oprema vključuje tudi tehnologijo »X-ray«, ki omogoča, da izvemo več o knjigah iz Shelfari.com in Wikipedije.

Programi za branje e-knjig na android napravah

1. Aldiko Book Reader

Na pametni telefon z operacijskim sistemom Android si lahko prenesemo aplikacijo Aldiko Book Reader, ki podpira PDF in ePub format. Uporabniški vmesnik aplikacije je podoben knjižni polici in nam omogoča brskanje po spletnih katalogih in neposreden prenos e-knjig v osebno knjižnico. Uporabniki lahko preko te aplikacije drugim priporočajo e-knjige preko Facebooka, sms sporočil ali e-maila. Za lažjo uporabo je omogočeno prilagajanje velikosti in barve pisave, svetlobe, ozadja in spreminjanje naslovnice e-knjige. Med branjem lahko strani e-knjig preklapljamo kar s tipkami za glasnost.

Knjižnica za Android naprave

Slika 6: Če na osebnem računalniku uporabljate programsko opremo Calibre, lahko vaše elektronske knjige preprosto sinhronizirate z aplikacijo Aldiko Book Reader.

2. Nook

Nook je prijetna in priročna aplikacija za branje e-knjig, ki za branje lahko deluje z ali brez Wi-fi povezave. Omogoča preprosto sinhronizacijo podatkov in je primerna za pametne naprave z operacijskim sistemom Android in računalnike z operacijskim sistemom Windows. Pri branju e-knjig lahko določamo razmike med vrsticami in spreminjamo velikosti črk.

Aplikacija za branje Nook

Slika 7: Aplikacija nam omogoča sprotno označevanje pomembnejšega besedila in dodajanje beležk. Omogočeno je spreminjanje povečave pisave, ki olajša branje ljudem z nizko vidnostjo.

3. AIReader

AIReader je ena od novejših aplikacij za branje e-knjig in podpira tudi veliko starejše različice Androida. Aplikacija podpira oblike e-knjig vključno z EPUB (brez DRM), RTF, MOBI, PRC formati. Vmesnik je opremljen z možnostmi prilagajanja, samodejnim pomikanjem, animacijami za obračanje strani in različnimi načini prikaza strani.

Aplikacija ponuja:

 • Podporo za spreminjanje besedila v govor
 • Podporo naslednjim jezikom: ruščina, angleščina, nemščina, grščina, ukrajinščina, slovenščina…
 • Podporo zunanjim slovarjem
 • Konfiguriranje slogov prikaza (naslovi, citati, povzetki itd.)
 • Podporo za E-Ink zaslone
 • Shranjevanje, obnovitev nastavitev programa, spreminjanje slogov besedila
 • Zmožnost ohranitve osvetlitve zaslona (do 20 minut neaktivnosti)
Aplikacija AIReader

Slika 8: AIReader omogoča branje elektronskih knjig in različnih besedil v celozaslonskem načinu in ustvarjanje bližnjic za knjige na začetnem zaslonu.

4. Bookari

Bookari je aplikacija, ki jo lahko naložite tako na Android kot tudi iOS operacijski sistem in podpira formata EPUB in PDF (vključno s podporo za Adobe DRM). Je prilagodljiva aplikacija z bogatimi funkcijami, kot je spreminjanje tem, nastavitev nočnega načina, iskanje po besedilu, dodajanje opomb in enostavno skakanje med poglavji, zaznamki in stranmi. Je na voljo brezplačno, s plačljivo različico pa pridobite tudi podporo za knjižnico in sinhronizacijo napredka pri branju z različnimi napravami.

Aplikacija Bookari

Slika 9: Bookari omogoča, da si sprotno z barvami zaznamujete strani, označite ali podčrtate besedilo, dodajate opombe na stran ali k besedilu.

5. Kobo Books

Kobo Books je še ena spletna knjigarna kot so Amazon, Nook in Google Play Books. Omogoča vam brati knjige in podpira tako zvočne kot običajne e-knjige. Vključuje napredne funkcije kot so sinhronizacija navzkrižnih naprav, prenos e-knjig za uporabo brez Wi-Fi povezave in vklop nočnega načina za pozno branje. Prenos aplikacije je brezplačen, e-knjige pa so na voljo tako brezplačno kot tudi s plačilom. Znotraj aplikacije lahko prebrane knjige tudi ocenite in tako olajšate izbiro e-knjig drugim uporabnikom.

Kobo Books za Androide

Slika 10: Aplikacija Kobo Books omogoča enostavno preklapljanje med e-knjigami in zvočnimi knjigami.

Programi za branje e-knjig na Apple napravah

1. Readmill

Programi za branje e-knjig so potrebni tudi za branje na Apple napravah. Aplikacija Readmill je primerna za iOS operacijski sistem in podpira Adobe DRM, ki omogoča branje knjig in sinhronizacijo preko oblaka. Knjige lahko neposredno preko e-pošte, Dropbox-a ali Safari-ja prenesete v aplikacijo Readmill. Knjige lahko dodate tudi preko spletne strani Readmill.com. Prednost te aplikacije je ta, da lahko v e-knjigi sproti označujete dele besedila, ki so pomembnejši. Omogočeno je tudi prilagajanje svetlobe nočnemu načinu.

iOS napredna aplikacija Readmill

Slika 11: Aplikacija za iOS operacijski sistem ponuja enostavno upravljanje, kjer z enim klikom na sredino zaslona preklopimo na celozaslonski pogled. Obračanje strani je omogočeno s potegom levo ali desno po zaslonu, s potegom navzgor ali navzdol pa nadziramo svetlost.

2. iBooks

Apple-ova aplikacija iBooks je brezplačna aplikacija za prebiranje e-knjig in je že nameščena na pametnih napravah z operacijskim sistemom iOS. Aplikacija ima tipografijo, ki je odlična v kombinaciji z zasloni z visoko ločljivostjo.

Aplikacija omogoča:

 • Podporo zvočnim knjigam
 • Predogled knjig med brskanjem in brezplačnimi vzorci
 • Samodejni nočni način
 • Časovni razpored knjig
 • Izbiro privlačnih pisav in dodajanje zaznamkov in beležk
 • Prilagajanje svetlosti zaslona
 • Tiskanje PDF dokumentov in zapisov iz e-knjig, z uporabo funkcije AirPrint.
iBooks za Apple naprave

Slika 12: Apple-ova iBooks aplikacija vam omogoča, da upravljate med knjigami, ki jih že imate naložene in knjigami, ki jih želite prebrati. Enostavno lahko dostopate do trgovine, kjer si priskrbite nov bralni material.

3. Marvin

Aplikacija Marvin med programi za branje e-knjig ponuja najnaprednejšo personalizacijsko ploščo, ki omogoča spreminjanje vrste in velikosti pisave ter prilagajanje teme in celotne aplikacije glede osebnih zahtev. Ponuja iskanje razširjenih informacij preko Wikipedije ter podpira metapodatke. Vaše knjige si lahko preko aplikacije shranite tudi na Dropbox in do njih dostopate od vsepovsod. Aplikacija omogoča, da si preprosto prilagodimo svetlost zaslona s tem, da povlečemo z enim prstom navzgor ali navzdol.

Branje e-knjig preko aplikacije Marvin

Slika 13: Marvin aplikacija ima podporo za spreminjanje besedila v govor, nalaganje lastnih pisav in preverjanje statistik prebranih e-knjig.

4. Scribd

Prenos aplikacije Scribd in 30 dnevna uporaba sta na voljo brezplačno, za uporabo nadaljnje storitve, pa je potrebno plačati mesečno naročnino. Tako dobite dostop do številnih knjig, stripov, revij, novic, člankov in dokumentov. Aplikacija naročnike obvešča o novostih in jim omogoča dostop do člankov iz znanih časopisov kot sta Time Magazine in People Magazine. Omogočen je tudi tudi dostop do zvočnih knjig, ki jih lahko poslušate preko aplikacije Apple Watch, ki je že naložena na vaši Apple napravi.

Aplikacija Scribd

Slika 14: Aplikacijo si lahko naložimo na tablične računalnike ter pametne naprave z operacijskim sistemom Android in iOS.

5. Google Play Books

Google aplikacija za branje podpira nalaganje lastnih ePub in PDF datotek in omogoča poslušanje na tisoče audio vsebin. Uporaba aplikacije je brezplačna in ponuja predogled vzorcev knjig, ki si jih lahko kasneje kupite. Berete lahko tudi brez Wi-Fi povezave in enostavno dodajate beležke, ki se sinhronizirajo z Google Drive. Možno pa je tudi samodejno prilagajanje barv ozadja in svetlosti ob vklopu funkcije za nočno branje.

Če vas zanima kako deluje aplikacija Google Books na napravah z operacijskim sistemom iOS, si oglejte spodnji filmček.


Predstavili smo vam kateri so programi za branje e-knjig, ki so po našem mnenju najbolj primerni za naprave z operacijskimi sistemi Windows, Android in iOS. Upamo, da smo pokrili vse koristne informacije, ki jih potrebujete za vašo odločitev o tem kateri program boste uporabili.