Prednosti uporabe e-bralnikov

V zadnjih nekaj letih so e-bralniki preplavili svetovni trg. Celotna zgodba se je začela z Amazonovim e-bralnikom Kindle, sledili pa so mu velikani, kot so Barnes & Noble, Kobo in še mnogi drugi. Dan danes je izbira le teh na trgu velika, ljudje pa se še vedno mnogo krat sprašujejo zakaj bi sploh kupili e-bralnik. V ta namen smo se odločili napisat tale članek, ki bo povzel nekaj glavnih prednosti uporabe e-bralnikov.

Zaslon prijazen očem

Kot prvo prednost bi omenili zaslon e-bralnikov, ki po večini temelji na tehnologiji E-Ink. Če to ubesedimo kar po domače, je to elektronska verzija navadnega papirja oziroma navadne knjige.  Slednji je veliko bolj prijazen očem in daje bolj pristni občutek branja prave knjige, kot pa na primer zaslon, ki temelji na tehnologiji LCD (kot ga imajo tablice).

Poglavitna prednost E-Ink zaslonov je tudi ta, da ne izgubijo svoje kvalitete ob sončni svetlobi, kot se to dogaja pri LCD zaslonih. Kar vam pride zelo prav, če želite e-knjigo brati recimo na plaži.

Večina sodobnih e-bralnikov ima vgrajeno sprednjo LED svetilko, ki še dodatno olajša branje tako pri močni svetlobi, kot tudi v temi. Svetilka na e-bralnikih enakomerno razporedi svetlobo po celotnem zaslonu in je veliko bolj udobna za oči kot svetloba na LCD zaslonih, ki sveti direktno v vaše oči in jih s tem dodatno utruja.

Sprednja svetilka na e-bralnikih dodatno olajša branje, še posebej v slabših svetlobnih pogojih.

Eden izmed najboljših e-bralnikov z vgrajeno sprednjo LED svetilko, je e-bralnik Kobo Aura One, ki omogoča samodejno prilagajanje svetlobe glede na čas v dnevu. Za zahtevnejše pa so na voljo ročne nastavitve jakosti osvetlitve kot tudi barvnih tonov.

Zmogljiva baterija

Baterija z zelo veliko dobo delovanja je ena izmed glavnih prednosti e-bralnikov. Eno polnjenje baterije na e-bralniku vam namreč omogoča kar do 4 tedne uporabe e-bralnika, nekatere celo več. Uporaba je seveda odvisna od več dejavnikov, kot na primer pogostost uporabe brezžičnega omrežja, vklopljena svetilka, itd..

Baterijo e-bralnikov je potrebno polniti tako redko, da boste vmes že pozabili, da sploh ima baterijo.

Enostavno držanje

Ena od prednosti e-bralnikov je ta, da ga lahko enostavno držite v eni roki. To posebej pride prav za vse pristaše »multi-taskinga« in za mamice, ki lahko v eni roki berejo pravljico otroku, v drugi pa otroka držijo. Držanje v eni roki pride prav tudi med vožnjo v službo ali iz službe, če uporabljate javni prevoz, saj lahko berete ne glede na to ali stojite ali sedite.

E-bralniki omogočajo udobno branje z eno roko in so s tem popolna rešitev za vse ljubitelje “multi-taskinga”.

Večina e-bralnikov je lahkih in tankih, kar omogoča enostavno prenosljivost tudi v manjši torbici.

Za vse, ki si želijo še večjega občutka branja »prave« knjige, je na voljo e-bralnik Bookeen Saga, ki je na las podoben papirnati knjigi in ga tudi odpirate ter zapirate kot pravo knjigo.

Revolucionaren e-bralnik Bookeen Saga prihaja z integriranim pametnim ovitkom.

Slovarji, opombe, zapiski

E-bralniki omogočajo dodajanje zapiskov, opomb in poudarkov e-knjigam, ki jih berete. Tako si z lahkoto lahko označite kakšne pomembne citate, dodajate komentarje, itd..

Velika večina e-bralnikov ima vgrajene slovarje v različnih jezikih (ali možnost namestitve teh), tako da lahko hitro poiščete pomen določene besede, ki je ne razumete. Nekateri e-bralniki omogočajo tudi prevajanje, iskanje sopomenk in še več. Slovarji vam pridejo prav tudi pri branju v jezikih, ki jih ne razumete dobro in se jih želite naučiti. E-knjige so popolna priložnost za to.

E-bralniki omogočajo spremljanje napredka pri branju in tudi podajo časovni okvir o tem, kako dolgo bo trajalo branje določenega poglavja ter celotne e-knjige. Te ocene so izračunane glede na vaše bralne navade, ki si jih e-bralnik sproti beleži. E-bralniki si vedno zapomnijo zadnjo stran, na kateri ste ostali pri branju. Torej se vam ne bo moglo več zgoditi, da bi pozabili kje se ostali v knjigi.

E-bralniki vam kažejo status napredka pri branju e-knjig.

Iskanje in dodajanje novih e-knjig

Kot prednost bi omenili tudi to, da lahko e-knjige kadar koli nakupujete, si izposojate ali kako drugače prenesete. Za vse neučakane, so nove e-knjige v spletnih knjigarnah na voljo takoj, ko izidejo (tukaj govorimo o e-knjigah v angleškem jeziku). Tako, da lahko novo uspešnico kupite, jo prenesete in berete v roku parih minut.

Vsi formati e-knjig so majhne velikosti in ne zavzamejo veliko prostora, zato boste na e-bralniku s 4GB prostora, kot ga ima na primer e-bralnik Kindle Paperwhite, lahko imeli shranjenih več kot tisoč e-knjig. Nekateri e-bralniki pa nudijo še dodatno razširitev prostora s pomočjo Micro SD kartice. Eden izmed njih je e-bralnik Kobo Aura H2O 2. Tako boste na primer s seboj na dopust lahko vzeli tisoče e-knjig za brat v eni sami napravi in posledično v kovčku imeli prostor za druge stvari.

Z e-bralnikom si lahko na dopust vzamete ogromno količino knjig v eni sami napravi.

Na spletu je na voljo tudi ogromno e-knjig neodvisnih avtorjev, ki jih ne boste našli v papirnati obliki ter veliko e-knjig, ki si jih lahko prenesete popolnoma brezplačno.

Če vas zanima kako priti do brezplačnih e-knjig na spletu, ste vabljeni k prenosu našega vodiča: Ultimativni vodič kako do 100.000 brezplačnih eknjig.