Prednosti uporabe e-bralnikov

V zadnjih nekaj letih so e-knjige dobesedno preplavile svetovni trg in uporaba e-bralnikov je narastla tudi na slovenskem trgu. Celotna zgodba se je začela z Amazonovim e-bralnikom Kindle, sledili pa so mu velikani, kot so Barnes & Noble, Kobo in še mnogi drugi. Dandanes je izbira le teh na trgu velika, ljudje pa se še vedno mnogokrat sprašujejo zakaj bi sploh kupili e-bralnik. V ta namen smo se odločili napisat tale članek, ki bo povzel nekaj glavnih prednosti uporabe e-bralnikov.

1.) Zaslon prijazen očem

Kot prvo prednost bi omenili zaslon e-bralnikov, ki po večini temelji na tehnologiji E-Ink. Če to ubesedimo kar po domače, je to elektronska verzija navadnega papirja oziroma navadne knjige.  Slednji je veliko bolj prijazen očem in daje bolj pristni občutek branja prave knjige, kot pa na primer zaslon, ki temelji na tehnologiji LCD (kot ga imajo tablice).

Poglavitna prednost E-Ink zaslonov je tudi ta, da ne izgubijo svoje kvalitete ob sončni svetlobi, kot se to dogaja pri LCD zaslonih. Kar vam pride zelo prav, če želite e-knjigo brati recimo na plaži.

Večina sodobnih e-bralnikov ima vgrajeno bralno LED svetilko, ki še dodatno olajša branje tako pri močni svetlobi, kot tudi v temi. Svetilka na elektronskih bralnikih enakomerno razporedi svetlobo po celotnem zaslonu in je veliko bolj udobna za oči, kot npr. svetloba na LCD zaslonih, ki sveti direktno v vaše oči in jih s tem dodatno utruja.

Bralna luč na bralnikih e-knjig dodatno olajša branje, še posebej v slabših svetlobnih pogojih.

Eden izmed popularnejših, če ne celo najboljši e-bralnik v letu 2018 je zagotovo Kobo Aura One, ki omogoča samodejno prilagajanje svetlobe glede na čas v dnevu. Za zahtevnejše bralce elektronske literature, pa so na voljo nastavitve jakosti osvetlitve kot tudi različnih barvnih tonov.

Nastavitev barvega odtenka svetilke je možna tudi v najnovejšem bralniku v Sloveniji Kobo  Clara HD. Za primer kako se da zaslon nastavit, si oglejte spodaj:

2.) Zmogljiva baterija

Baterija z zelo dolgo dobo delovanja je ena izmed glavnih prednosti e-bralnikov. Uporaba e-bralnikov z enim samim polnjenjem baterije , vam omogoča kar do 4 tedne uporabe, nekatere pa celo več. Uporaba je seveda odvisna od več dejavnikov, kot na primer pogostost uporabe brezžičnega omrežja, uporabe bralne svetilke, itd..

Baterijo e-bralnikov je potrebno polniti tako redko, da boste vmes že pozabili, da sploh ima baterijo.

3.) Enostavno držanje

Ena od prednosti e-bralnikov je zagotovo tudi ta, da ga lahko enostavno držite v eni roki. To posebej pride prav za vse pristaše »multi-taskinga« in za mamice, ki lahko v eni roki berejo pravljico otroku, v drugi pa otroka držijo. Držanje v eni roki pride prav tudi med vožnjo v službo ali iz službe, če uporabljate javni prevoz, saj lahko berete ne glede na to ali stojite ali sedite.

E-bralniki omogočajo udobno branje z eno roko in so s tem popolna rešitev za vse ljubitelje “multi-taskinga”.

Večina e-bralnikov je lahkih in tankih, kar omogoča enostavno prenosljivost tudi v manjši torbici.

Za vse, ki si želijo še večjega občutka branja »prave« knjige, je na voljo e-bralnik Bookeen Saga, ki je na las podoben papirnati knjigi in ga tudi odpirate ter zapirate kot pravo knjigo.

Bookeen Saga je zelo zanimiv zato, ker ima integriran pametni gumijasti ovitek. Na voljo v številnih barvah.

4.) Slovarji, opombe, zapiski

Bralniki e-knjig omogočajo dodajanje zapiskov, opomb in poudarkov v sami knjigi, ki jo berete. Tako si z lahkoto lahko označite kakšne pomembne citate, dodajate komentarje in shranite priljubljene strani

Velika večina e-bralnikov ima vgrajene slovarje v različnih jezikih (ali možnost namestitve teh), tako da lahko hitro poiščete pomen določene besede, ki je ne razumete. Nekateri e-bralniki omogočajo tudi prevajanje, iskanje sopomenk in še več. Slovarji vam pridejo prav tudi pri branju v jezikih, ki jih ne razumete dobro in se jih želite naučiti. E-knjige so popolna priložnost za to.

E-bralniki omogočajo spremljanje napredka pri branju in tudi podajo časovni okvir o tem, kako dolgo bo trajalo branje določenega poglavja ter celotne e-knjige. Te ocene so izračunane glede na vaše bralne navade, ki si jih e-bralnik sproti beleži. E-bralniki si vedno zapomnijo zadnjo stran, na kateri ste ostali pri branju. Torej se vam ne bo moglo več zgoditi, da bi pozabili kje se ostali v knjigi.

E-bralniki vam kažejo status napredka pri branju e-knjig.

5.) Uporaba e-bralnikov je praktična

Kot prednost bi omenili tudi to, da lahko e-knjige kadar koli nakupujete, si izposojate ali kako drugače prenesete. Za vse neučakane, so nove e-knjige v spletnih knjigarnah na voljo takoj, ko izidejo (tukaj govorimo o e-knjigah v angleškem jeziku). Tako, da lahko novo uspešnico kupite, jo prenesete in berete v roku parih minut.

Vse e-knjie (ne glede na format) so majhne velikosti in ne zavzamejo veliko prostora, zato boste na e-bralniku s 4GB prostora, lahko imeli shranjenih več kot tisoč e-knjig. Nekateri e-bralniki pa nudijo še dodatno razširitev prostora s pomočjo Micro SD kartice. Eden izmed njih je e-bralnik Kobo Aura H2O 2. Tako boste na primer s seboj na dopust lahko vzeli tisoče e-knjig za brat v eni sami napravi in posledično v kovčku imeli prostor za druge stvari.

Uporaba e-bralnikov je idealna na dopustu, saj lahko s seboj vzamete ogromno količino knjig in to vse v eni sami napravi.

Na spletu je na voljo tudi ogromno e-knjig neodvisnih avtorjev, ki jih ne boste našli v papirnati obliki ter veliko e-knjig, ki si jih lahko prenesete popolnoma brezplačno.

Za dodatni pregled prednosti e-bralnikov v primerjavi z npr. tabličnimi računalniki preverite naslednji film:


Ste se prepričali, da je e-bralnik primerna naprava za vas? Vabljeni k ogledu najboljših e-bralnikov v Slovenijji.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.