Pod drobnogledom: Samsung GALAXY J5

Tokrat smo pod drobnogled vzeli enega izmed novejših mobilnih telefonov Samsung Galaxy J500 znanega pod imenom J5. Samsung Galaxy J5 je izšel letošnje poletje in je v primerjavi s predhodniki iz serije Galaxy prinesel veliko svežih novosti. Pa gremo lepo po vrsti.

Izgled: »Lep, vendar nič novega»

Ko govorimo o zunanjem izgledu Samsung Galaxy telefoni že nekaj časa ne prinašajo nekih revolucionarnih sprememb in enako velja tudi za Samsung Galaxy J5. Ohišje je iz mehke plastike, a deluje dovolj kvalitetno. Nasploh je ohišje tanko, lahko in delno zaobljeno, kar ga naredi prijetnega za oprijem. Zaradi 5″ palčnega zaslona je telefon ravno dovolj velik, da lahko z eno roko po zaslonu dosegamo vse kote in to povsem brez problema. Da telefon ne bi deloval preveč navaden, je na sprednji strani ohišja nameščen prijeten kovinski okvir, kar ga naredi modernega in nekoliko posebnega.

Samsung Galaxy J5

Ohišje Samsung Galaxy J5 deluje zelo lepo vendar podobno dosedanjim telefonom Galaxy

Kot pri večini Samsungovih telefonov je na spodnjem delu ohišja na sredini fizični gumb HOME, sledita mu kapacitivna funkcijska gumba »nazaj« in »nedavno« (levo in desno). Slednja na žalost nista osvetljena. Na levem robu ohišja sta gumba za glasnost, med tem, ko je na desni strani gumb za VKLOP/IZKLOP.

V primerjavi z nekaterimi predhodniki, je hrbtna stran Samsung Galaxy J5 snemljiva, prav tako tudi baterija. V notranjosti se nahaja reža za MicroSD (do 128 GB) in dve SIM kartici, ki sta dosegljivi po odstranitvi baterije.

Na hrbtni strani je dober fotoaparat in LED svetilka

Takole nekako izgleda različica v GOLD barvi. Na hrbtni strani je nameščen zelo dober fotoaparat in LED svetilka

Najnovejša programska oprema

Ker je Samsung Galaxy J5 eden izmed novejših Samsungovih telefonov, je na telefonu nameščen operacijski sistem Android 5.1.1 Lollipop, ki je trenutno na našem trgu ena izmed najnovejših različic te platforme.

Zelo dobrodošla noviteta je zagotovo najnovejša različica Samsungovega prilagojenega vmesnika znanega pod imenom TouchWiz UX, ki je na voljo tudi na najprestižnejših modelih Samsung Galaxy S6 in S6 edge. Bistvena prednost TouchWiz UX je, da deluje zelo gladko in hitro. Poleg tega pa so dodane številne uporabne bližnjice, tematike, pametni upravljalec baterije in številne dodatne aplikacije (Samsung Apps).

Programska podpora za upravljanje dveh SIM kartic je dobra, saj nudi številne opcije za nastavitev tem, vrst zvonenja itd itd.

Galaxy Apps

Samsung že nekaj časa razvaja z lastnim portalom, kjer lahko namestite številne brezplačne igre in programe.

S telefonom dobimo skoraj vse kar potrebujemo za povprečno in tudi napredno uporabo, a vendar so se (najverjetneje zaradi pomanjkanja internega pomnilnika) pri Samsungu odločili izpustiti nekatere popularne programske »cukrčke«. Tako recimo ni nameščenega. t.i. »Motions and guestures«, prav tako ni na voljo avtomatske osvetlitve. Slednje nekateri štejejo kot velik minus.

Na zgornjem robu je zelo koristen hitri meni za doseganje številnih uporabnih funkcij.

Na zgornjem robu grafičnega vmesnika je zelo koristen hitri meni za doseganje številnih uporabnih funkcij. Zanimiva je tudi funkcija Zunaj, ki zaslon prilagodi za uporabo na zunanji svetlobi za 15 minut.

Celotna uporabniška izkušnja TouchWiz UX je ta hip najnovejša in je zelo podobna tistemu na Samsung Galaxy SAMSUNG Galaxy S6.

Celotna uporabniška izkušnja grafičnega vmesnika TouchWiz UX na Galaxy J5 je ta hip najnovejša in je zelo podobna tistemu na prestižnemu Samsung Galaxy S6.


»Bistvene prednosti tokratnega TouchWiz UX je, da vmesnik deluje še bolj gladko in hitreje, na voljo so tudi številne tematike«


Fantastičen zaslon

Samsung Galaxy J5 se lahko pohvali s HD Super AMOLED zaslonom diagonale 5″ (tj. 12.7cm), ki prikazuje odlično sliko z zelo dobrimi kontrasti. Ločljivost je »samo« 1280 x 720 x  pik (282 dpi.),  a vseeno nudi dovolj ostro in jasno sliko za povprečnega uporabnika.

Pri maksimalni osvetlitvi, je zaslon Samsung Galaxy J5 zelo svetel, kar je lahko zelo koristno pri uporabi v slabših svetlobnih razmerah. V primerjavi s prestižnim Samsung Galaxy S6, ki dosega svetilnost 600 Lux, J5 dosega skoraj 800 Lux.


»Zaslon HD Super AMOLED prikazuje odlične kontraste, zelo svetlo sliko, ki je dobro vidna tudi na soncu«


Izjemna hitrost in odzivnost

Čeprav so dosedanji Samsungi podobnega cenovnega ranga delali dokaj počasi, pri Samsung Galaxy J5 temu ni tako.

V notranjosti se nahaja 64 bitno čipovje Snapdragon 410V in 4-jedrni procesor Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53, ki deluje na solidnih 1.5 GB RAM-a. Te karakteristike ta trenutek sicer ne veljajo kot TOP, vendar dobra kombinacija solidne strojne in odlične programske opreme pripeljejo do tega, da sistem deluje presenetljivo hitro, odzivno in gladko.

Na Samsung Galaxy J5 je nameščen odličen program za optimizacijo delovanja sistema

Na Samsung Galaxy J5 je nameščen odličen program Smart Manager namenjen za napredno optimizacijo delovanja sistema, čiščenje sistema, optimizacijo baterije, antivirusni sistem itd…

Samsung Galaxy J5 ima dve SIM kartici, kar je velika dobrodošlica. Obe kartici sta istočasno “aktivni”, vendar samo preko dodatne nastavitve Smart dual SIM. V kolikor Smart dual SIM ne aktiviramo in smo na prvi SIM kartici »na liniji«, lahko sprejemamo klice samo na drugi kartici.


SAMSUNG GALAXY ponuja tudi 4G/LTE in dosega hitrosti tudi do 21.1/5.76 Mbps


Zvok

Zvočnik telefona Samsung Galaxy J5 se nahaja na zadnji strani ohišja. Kvaliteta zvoka je zelo dobra, čeprav mu lahko mogoče nekoliko oporekamo maksimalno glasnost, ki jo dosega. Tako kot pri večini Samsungov je zvok slušalk zelo kvaliteten.

Na glavni SIM kartici smo izvedli nekaj klicev, in prišli do spoznanja, da je zvok vgrajenega zvočnika čist in jasen. Sekundarne SIM kartice nismo testirali, je pa po mnenju javnosti kvaliteta signala in zvoka na slednji nekoliko slabša (slednje smo opazili že na številnih DUAL sim telefonih).


Samsung Galaxy J5 se zaradi inovativnih strojnih in programskih rešitev nenavadno dobro približa uporabniški izkušnji prestižnima modeloma S6 in S6 edge.


Kje je prostor?

Ena največjih pomanjkljivosti Samsung Galaxy J5 je zagotovo kapaciteta notranjega pomnilnika, ki meri skromnih 8GB. Od tega je aktivnega pribl. 4 GB, med tem, ko je ostali prostor zaseden zaradi prednameščenih programskih vsebin. Na srečo je na voljo tudi spominska reža za Micro SD (do 128GB).

Diskovnega prostora je s premišljeno uporabo sicer dovolj, vendar bo pri večji količini nameščenih aplikacij in prenesenih multimedij potrebno notranji spomin postopoma čistiti ali uporabljati spominsko kartico. Na zahtevnejše igre lahko zaradi pomanjkanja notranjega pomnilnika najverjetneje pozabimo (ali pa jih zelo omejimo).

Dober fotoaparat

Samsungovi mobilni telefoni nas že kar nekaj časa razvajajo z zelo kvalitetnimi fotoaparati in video kamerami in enako je tudi pri J5. Primarni fotoaparat dosega 13MP oz. 4128×3096 pik (zaslonka f1/9) in se obnese zadovoljivo dobro tudi v slabših svetlobnih pogojih (fotografije so sicer nekoliko »mehke«, vendar vsebujejo zadovoljivo raven šuma). Snemanje na tej kameri dosega ločljivost 1920×1080 pik/ oz. 30 fps.

Funkcije fotoaparata so bolj ali manj standardne, kar je več kot dovolj za vsakodnevno fotografiranje.

Funkcije fotoaparata so bolj ali manj standardne, kar je več kot dovolj za vsakodnevno fotografiranje. Na voljo je različica za začetnike kot tudi opcija PRO, kjer lahko nastavljamo npr. ISO, osveteljevanje itd.

Samsung Galaxy J5 je eden izmed prvih Samsungovih telefonov, ki ima na sprednji (sekundarni) kameri LED bliskavico oz. bolje rečeno svetilko. Fotoaparat za fotografiranje selfijev dosega ločljivosti 5MP in je po mnenju javnosti nadpovprečno dober. Na našem testu so bile fotografije primarnega fotoaparata dobre (v dobrih in tudi nekoliko slabših svetlobnih pogojih). Nekaj fotografij si lahko ogledate na koncu bloga (spodaj).


Ena najboljših funkcij fotoaparata na Samsung Galaxy J5 je priklic fotoaparata z dvojnim klikom gumba DOMOV.


Uporaba fotoaparata je mogoča v različnih načinih. Tako lahko v načinu PRO nastavljate dodatno stopnjo svetilnosti, stopnjo ISO med tem ko so v osnovnem načinu na voljo osnovne funkcije, ki jih potrebuje povprečni uporabniki. Med upravljanjem fotoaparata naletimo na številne funkcije kot so: avtofokus, LED bliskavica, barvne tematike, Geotagg-anje, fokusiranje na dotik, prepoznavanje obrazov, fotografiranje panorame in še mnogo več. Zanimivo je, da fotoaparat ne ponuja HDR fotografiranja. Morda slednje dobimo s prihajajočimi nadgradnjami firmware-a.

Fotoaparat nam nudi samo nekaj osnovnih barvnih shem

Fotoaparat nam nudi samo nekaj osnovnih barvnih shem

Zelo obstojna baterija

Baterija Samsung Galaxy J5 je snemljiva in premore 2600 mAh, kar po specifikacijah proizvajalca pomeni do 18 ur pogovornega časa, 62 ur predvajanja glasbe in 13 ur videa. Ker v Samsung Galaxy J5 ni veliko senzorjev (vgrajena sta senzor bližine in pospeškometer) ima pa nameščeno programsko opremo za optimizirano uporabo baterije, je obstojnost baterije na Samsung Galaxy J5 zelo dobra.

Na našem testu je bil, pri ostanku 44% baterije in pri zelo aktivni obremenitvi sistema (Wi-Fi, največja svetilnost zaslona, aktivnih zelo veliko aplikacij itd…), ocenjen čas aktivnega delovanja (brez varčevanja) še 22 ur. V načinu varčevanja pa pri 2% ostanka baterije telefon deluje še 8 ur. Funkcije hitrega polnjenja na Samsung Galaxy J5 ni, kar je zagotovo dobro za daljšo obstojnost baterije. Potrebno je omeniti še to, da je na telefonu na voljo kar nekaj odličnih nastavitev za optimalno varčevanje baterije.


Na portalu notebookcheck.net so podrobneje testirali baterije številnih vrhunskih telefonov. Samsung Galaxy J5 se je izkazal odlično, saj je dosegel zavidljivo 2. mesto. Boljšo baterijo je premogel samo Motorola Moto G


Rezultati testa v programu AnTuTu so dosegli 1. mesto.

Po rezutatih testa baterije v programu AnTuTu je Samsung Galaxy J5 dosegel 1. mesto!

Zaključek

Samsung Galaxy J5 razen odličnega zaslona in dobre baterije sicer nima nekih vrhunskih strojnih karakteristik, a nudi najnovejšo programsko podporo, ki deluje zelo odzivno in hitro. Zaradi vsega opisanega lahko Samsung Galaxy J5 trenutno zagotovo štejemo med enega izmed boljših telefonov v tem rangu in to za zelo dostopno ceno.


Prednosti

  • Odličen HD Super AMOLED zaslon
  • Gladki in hitri grafični vmesnik
  • Odlična baterija
  • LED svetilka/bliskavica na sekundarni kameri
  • Najnovejši TouchWiz UX

Slabosti

  • Malo internega pomnilnika
  • Ni programskih cukrčkov (HDR fotografiranje, avtomatska osvetlitev, …)

 

Fotografije posnete z Samsung Galaxy J5

Ne zamudite

Želite prejemati brezplačne eVsebine opisane na BLOG-u?

[smlsubform prepend=”” showname=true nametxt=”Ime:” nameholder=”Vaše ime…” emailtxt=”E-pošta:” emailholder=”Vaša e-pošta…” showsubmit=true submittxt=”Submit” jsthanks=false thankyou=”Zahvaljujemo se vam za vaše zaupanje.”]

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.