9 razlogov zakaj imeti ovitek za e-bralnik

ovitek za e-bralnik
Dandanes poznamo le redko koga, ki še nima svojega pametnega telefona ali tablice v ovitku, torbici ali etuiju. Uporablja ga/jo najverjetneje za zaščito ali pa za izboljšanje zunanjega izgleda naprav. Ne glede na to, kaj je za točen vzrok za uporabo ovitka, lahko sklepamo, da je lastniku “mar do naprave” in se boji izgube. Ker večina lastnikov mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov zaščiti z etuijem, bi podobno moralo veljati tudi za e-ink bralnike knjig. Torej, če ste eden izmed tistih, ki še niste prepričani ali bi kupili ovitek za e-bralnik, vas bo morda prepričal tale članek.

1.)   Da preprečimo praske na zaslonu uporabite ovitek za e-bralnik

Zasloni bralnikov elektronskih knjig so v primerjavi s telefoni ali tablicami, veliko bolj občutljivi in zato manj odporni proti poškodbam (npr. ne premorejo Gorilla Glass). Med vsakodnevnimi opravili se nam hitro zgodi, da e-bralnik damo v torbico ali žep, kjer pa se pogosto znajdejo ostali ostri predmeti kot so ključi, kovanci, ki so za zaslon “nevarni”. Z nekoliko nesreče, lahko med tem na zaslonu e-bralnika hitro nastanejo poškodbe kot so praske, razpoke, zračni mehurčki itd. Torej v kolikor želite zaščititi zaslon bralnika, razmislite o nakupu ovitka

Slika 1: Nekateri se zaradi dodatne zaščite zaslona odločajo za zaščitne folije

Slika 1: Nekateri se zaradi dodatne zaščite zaslona na e-bralniku odločajo za zaščitno folijo, ki pa povzroči svetlobni odsev.

2.)   Padec brez ovitka za e-bralnik lahko povzroči zlom

Zelo resna situacija postane ko naš e-bralnik pade na tla ali pa se nanj pomotoma usedemo/naslonimo. Rezultat opisanega je na žalost velikokrat to, da poči zaslon našega readerja. Ker garancija zlomljenega zaslona ne krije, smo takrat v zelo nezavidljivi situaciji. V takem primeru je najverjetneje edina možna rešitev, menjava celotnega zaslona, ki pa je podobno kot pri pametnih telefonih, zelo zelo draga (skoraj tako kot cela naprava). Če pogledamo podrobneje, je menjava zaslona predraga oz. dostikrat zaradi specifične tehnologije, ni mogoča. Če boste imeli e-bralnik zaščiten v ovitku, se lahko takšnim neprijetnim situacijam izognete.

Zasloni e-bralnikov so zelo občutljivi in se hitro lahko zlomijo.

Slika 2: Zasloni e-bralnikov so zelo občutljivi in se hitro zlomijo.

3.) Na robovih se pojavlja prah

Če e-bralnik pustimo dlje časa na mizi ali polici se bo na zaslonu začel nabirati prah. Prav tako se prah nabira na robovih, kjer ohišje ni povsem poravnano z zaslonom. Zadeva je minimalnega pomena, a vseeno ni zanemarljiva. Z ustreznim ovitkom lahko e-bralnik popolnoma zaščitite pred nabiranjem prahu.

4.) Na ohišju bralnikov se pogosto vidijo prstni odtisi

Ohišja e-bralnikov so v večini iz plastike in zato se na hrbtni strani ohišja, zelo hitro vidijo prstni odtisi. Prav tako se e-bralnika pogosto dotikamo z mastnimi rokami. To velja še posebej na morju, ko uporabljamo razne kreme za sončenje in ostale kemikalije. Če imamo e-bralnik v ovitku, so prstni odtisi na ohišju zgodovina.

Slika 1: Večina e-bralnikov ima ohišja iz plastike, kjer se pogosto vidijo prstni odtisi

Slika 3: Večina e-bralnikov ima ohišja iz plastike, kjer se pogosto vidijo prstni odtisi

5.) Tekočina lahko uniči e-bralnik

Če po vašem e-bralniku polijete tekočino, lahko le tega posledično pokvarite (razen, če je vodoodporen kot je npr. KOBO AURA H2O). V primeru hitrega posredovanja, večina ovitkov e-bralnik sicer zaščiti, kar pa ne velja za “padec v vodo”. S tem namenom obstajajo namenski vodo-odporni ovitki, primerni za branje v kopeli ali na morju.

Slika 2: Univerzalni vodoodporni ovitek za e-bralnike Excase

Slika 4: Univerzalni vodoodporni ovitek za e-bralnik z zaslonom 6″ Excase, popolnoma zaščiti pred vodo.

6.) Etuiji so prilagojeni za točno določen model e-bralnika

Mnogi e-bralniki premorejo samo zaslon na dotik a vendarle imajo vsi vsaj 1 fizični gumb. Tako so gumbi za VKLOP/IZKLOP običajno zelo dobro skriti, kar pa ni res za gumbe, ki se uporabljajo pogosteje. Takšen primer so gumbi za listanje po straneh na bralnikih Kindle Voyage, ICARUS, Bookeen itd. Ovitki omogočajo dostop do vseh vmesnikov in gumbov vašega e-bralnika.

Slika 4

Slika 5: Fizični gumbi so sicer zelo uporabni, a se brez uporabe ovitka skozi čas “okvarijo”

7.) Stojalo za prostoročno branje eknjig

Nekateri ovitki poleg služijo tudi kot stojalo za e-bralnik, kar omogoča prostoročno branje. Nekatere premorejo celo poljubno nastavljanje kotov. Ali je slednje potrebno, presodite sami.

8.) Ovitek naredi čudovit izgled podoben “pravi knjigi”

Večina e-bralnikov danes zgleda že zelo podobno tablicam, a vendar so si podobni kot »bobu bob« in roko na srce lahko rečemo, da so »dolgočasni«. Ravno zato so etuiji idealna priložnost, da jih naredimo zanimivejše in jim dodamo barve ter podarimo osebno noto.

NOVO: Sedaj so na naš trg prispeli ovitki za Kindle z motivi Eifflovega stolpa, karirastih vzorcev, retro slikic in še mnogo več. Tako od sedaj naprej niso vsi ovitki “enobarvni” ampak veliko bolj živahni. Največjo izbiro ovitkov s Sloveniji za Kindle lahko preverite tukaj.

barvni-ovitki-za-lep-izgled-bralnikovjpg

Slika 7: Barvni ovitki popestrijo izgled dolgočasnih e-bralnikov.

9.) Ovitek postavi bralnik v stanje mirovanja in prihrani pri porabi baterije

Nekateri ovitki imajo tudi sleep-and-wake funkcijo, ki e-bralnik ob zaprtju platnice ugasnejo, ob odprtju  pa prižgejo. Ker imajo vsi e-bralniki ohranjevalnik zaslona, zadeva ni tako zelo pomembna, je pa vsekakor dobrodošla, saj dodatno prihranimo pri porabi baterije.

Slika 4: Ultra Slim ovitek za Kobo Glo z »Sleep and Wake« funkcijo

Slika 8: Ultra Slim ovitek za Kobo Glo z »Sleep and Wake« funkcijo poskrbi, da se e-bralnik pri odprtju ovitka vklopii

Torej ali moj Kindle/Kobo/Bookeen potrebuje ovitek ali ne?

Še vedno oklevate? Mogoče se na prvi pogled nakup ovitka za e-bralnik zdi izguba denarja, vendar po našem mnenju temu ni tako. Povprečni e-bralnik stane okrog 150 EUR, med tem ko ustrezni ovitek za e-bralnik okvirno 20 EUR, kar pomeni da je cena ovitka samo 13 % cene bralnika ali drugače rečeno cena ovitka v primerjavi z bolečo izgubo e-bralnika je zanemarljiva.

Upamo da smo pokrili vse koristne lastnosti, ki jih ovitki za e-bralnike ponujajo. Skratka, presodite sami.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.