Najboljši e-bralnik v letu 2018 – Naša TOP 3 Izbira za Slovenijo (vsi pod 150€)

Kot vemo je ogromno razlogov zakaj se namesto nakupa klasične knjige, odločiti za e-bralnik.  Knjigo lahko izgubimo ali uničimo, e-bralnik pa nam omogoča shrambo več knjig na enem mestu. Marsikdo se ob izbiri znajde v dilemi, saj je ponudnikov na trgu ogromno. Da vam pri odločitvi, kateri je najboljši e-bralnik za vas pomagamo kolikor se da, smo v tokratnem članku predstavili našo TOP izbiro 3-eh najboljših bralnikov, ki so zaznamovali leto 2018. Vsi opisani e bralniki so srednjega cenovnega razreda, so standardne velikosti 6 inčev ter stanejo pod 150 EUR. Če vas bo kateri od testiranih čitalcev prepričal, vas vabimo k ogledu najboljših e-bralnikov Bogomolka.si.


1) E-bralnik Kindle Paperwhite

Leta 2012 je Amazon prvič dal na trg serijo bralnikov Kindle Paperwhite, ki se je že v začetku izkazala za najbolje prodajan bralnik vseh časov. A vendar so se mu v preteklih letih dokaj uspešno postavili po robu tudi ostali konkurenti kot so Kobo, Nook in Bookeen.

Čeprav je pred kratkim Amazon izdal najnovejši Kindle Paperwhite 4, je slovenski trg e-bralnikov v letu 2018 zagotovo najbolje zaznamoval bralnik Paperwhite 3, ki sicer izvira še iz daljnega leta 2015. Ker je dostopen po zelo ugodni ceni in ponuja veliko načinov branja, je skoraj zagotovo bil tudi najbolje prodajan bralnik v letu 2018. Če si tudi po vašem Paperwhite zasluži naziv najboljši e-bralnik v letu 2018, presodite sami.

1.1) Kindle Paperwhite premore solidne strojne karakteristike

Ne glede na serijo in letnico izdelave, je model Paperwhite bralnik, ki je vedno spadal v “srednji” cenovni razred, namenjen povprečnemu bralcu. Paperwhite 3 in 4 (oz. model 2015 in 2018) navdušujeta z E-ink zaslonom ločljivosti 1448 x 1072 točkovnih pik (300 dpi), ki ponuja izpis ostre in razločne pisave brez vidnih kock na zaslonu. Nasploh je zaslon Amazonovega paradnega konja zelo bel in ponuja boljši kontrast besedila, kot pri večini tekmecev. Nekateri menijo, da je zaslon Paperwhite-a “najbolj bel”.

Kindle Paperwhite 3 je dosegal 4GB diskovnega prostora, med tem ko najnovejši model ponuja 8 GB prostora. Slednjega trenutno še ni možno dobiti pri nas.  Poleg prostora na disku Kindle-i premorejo tudi nalaganje knjig v Amazonov oblak. Reže za spominsko kartico pri Amazonovih čitalcih ni že od nekdaj.

Ambientalna svetilka Kindle Paperwhite-a je enakomerno razporejena po zaslonu. LED diode na robu niso vidne skoraj nič (veliko bolje kot pri spodaj opisanem konkurentu Kobo-tu Clari). Svetlost zaslona je nastavljiva s 24-imi stopnjami in si jo lahko prilagodite glede na okoliščine v katerih se nahajate in tako lahko berete tudi v čisti temi.

Bralne svetilke so pri vseh treh zelo solidne

Primer bralnih svetilk: Kindle Paperwhite 3 (levo), Bookeen Saga (na sredini) in Kobo Clara HD (desno). Pozorno oko vidi na vseh treh zaslonih majhne sence (ki sicer niso moteče). Pri Clara HD lahko na robu spodaj vidimo svetli rob (glej primer tukaj)

1.2) Najboljši e-bralnik z najboljšim grafičnim vmesnikom?

Grafični vmesnik bralnika Kindle Paperwhite je zelo podoben ostalim Kindlom in je prijeten ter enostaven za razumevanje. Na začetnem zaslonu lahko zasledite vaše najljubše knjige, ki se ob ponovnem branju, odprejo, tam kjer ste nazadnje prenehali brati (enako ponujajo sicer skoraj vsi bralniki knjig). S knjigami lahko ustvarjamo osebne zbirke, jih sinhroniziramo v Amazonov oblak in še mnogo več.

Začetni zaslon na Kindle Paperwhite-u 2 in 3 je zelo podoben

Začetni zaslon je na Kindle Paperwhite že od nekdaj podoben. Zgoraj vidimo hitri meni, potem sekcijo naših najljubših knjig, spodaj pa Amazonova priporočila. Na sliki je viden primer “Home screena” Kindle Paperwhite 2 (levo) in Kindle Paperwhite 3 (desno).

 

Sprememba pisave na Kindlu je hitra a se zaslon pogostokrat osvežuje

Sprememba pisave na Kindlu je hitra a se zaslon pogostokrat osvežuje

Med branjem knjige imamo pri Amazonih pestro paleto funkcij. Tako lahko z enim klikom dodamo stran med priljubljene, označimo del besedila ali pa dodamo zapisek. Ob daljšem kliku na besedo, se pojavi hitri meni, kjer lahko poiščemo definicijo besede v angleško-angleškem slovarju, Wikipediji ali v Google-u.

Kindle Paperwhite ponuja pestro paleto različnih pisav, prav tako omogoča spremembo jakosti pisave in seveda različnih velikosti. Ob vsaki spremembi pisave, se pisava na žalost takoj shrani in ni možnega predogleda (npr. Kobo Clara spodaj). Ko spremenite pisavo se na Kindlu izvede “polni refresh”, zato črnilo na zaslonu osveži celotni sliko (glej sliko levo).

Kindle Paperwhite 3 (in tudi Paperwhite 4 ) v primerjavi s predhodniki ponuja pisavo Bookerly, ki je po nekaterih virih, ena najbolj optimalnih pisav za branje e-knjig. O prednostih pisave Bookerly lahko preberete na tej povezavi.

1.3) Prikaz delovanja grafičnega vmesnika na Kindle Paperwhite 3 (klikni na sliko):

Galerija animacij spodaj prikazuje, kako na Kindle PW potekajo najpogostejše aktivnosti. Animacije so optimizirane, zato ne odražajo dejanske kakovosti zaslona, svetilke ampak samo delovanje grafičnega vmesnika.

 • poizvedba v slovarju in Wikipediji (levo),
 • napredno iskanje (na sredini)
 • dodajanje zapiskov v knjigo Kindle (desno):

1.4) Amazonova knjigarna in portal nudita pravi ekosistem

Z nakupom e-bralnika Kindle vstopite v t.i. “ekosistem” Amazon in takoj pridobite dostop do vgrajene knjigarne. Knjigarna je na vseh Kindlih vidna na vsakem koraku kar je lahko dobro ali slabo.

Prednosti Amazonove knjigarne so, da je možno najti veliko zelo kvalitetnih e-knjig Kindle, in večina jih ima veliko ocen , tako lahko hitro razberete, ali je dovolj kvalitetna. Na žalost je trenutno večina knjig na Amazon Store-u v angleščini. Za večino knjig lahko prenesete njihove predoglede z nekaj stranmi, kar je ravno dovolj, da še pred nakupom e-knjige, dobite občutek ali ustreza vašemu okusu.

Slabost Amazonove knjigarne je ta, da vas na vsakem koraku (bodisi na Amazonovem portalu ali na Kindle-u samem) “posiljujejo” z njihovimi “best sellerji” in ostalimi storitvami.

Amazon pogosto ponuja Amazonove reklame

Trenutno je na našem trgu je možno dobiti Kindle Paperwhite z vgrajenimi reklamami (imenovan Special Promotion). Občasno nas Amazon posiljuje z njihovimi knjigami ali storitvami, kar pa ni preveč moteče. Odstranitev reklam na Kindlu v Sloveniji ni mogoča. Ne glede na to, je po mnogih mnenjih Kindle PW 3 bil najboljši e-bralnik v letu 2018.

Seznam naprav, ki podpirajo Kindle app

Z nakupom Kindla ste vključeni v t.i. “Amazomnov ekostitem”, ki vam bo olajšal upravljanje in branje e-knjig na različnih napravah. Primer tega bi bil, da knjigo Kindle, ki ste jo kupili na Amazonu, berete preko brskalnika, jo z enim klikom “pošljete” na vaš Kindle ali pa jo berete tudi iz tabličnega računalnika, kjer si namestite aplikacijo  Amazon Kindle (npr. za Android iz Google Playa)

1.5) Prednosti in slabosti Kindle Paperwhite

Prednosti:

 • Zanesljivo delovanje grafičnega vmesnika (redko “zmrzne”)
 • Vgrajena knjigarna Amazon z dobrimi knjigami
 • Amazonov ekostitem, omogoča upravljanje vseh knjig iz različnih naprav
 • Dobra svetilka
 • Hiter in natančen zaslon na dotik

Slabosti:

 • Slaba podpora za branje v e-knjig PDF
 • Amazon ves čas pošilja reklame in njihove knjige
 • Večina slovenskih knjig je v formatu, ki jih kindle ne podpira

Če vas do sedaj opisano še ni prepričalo in se vam Kindle Paperwhite ne zdi najboljši e-bralnik, vabljeni da berete dalje…..


2) Bookeen Saga – najboljši e bralnik odprtega tipa v letu 2018?

Francoski proizvajalec Bookeen je na koncu leta 2017 navdušil z inovativnim bralnikom Saga. Čeprav gre za nekoliko manj znanega proizvajalca in ima kar nekaj pomanjkljivosti, si zaradi inovativnosti, skoraj zagotovo zasluži naziv najbolj drzen če ne tudi najboljši e-bralnik odprtega tipa, ki so je prodajal v Sloveniji v letu 2018.

Manjša prepoznavnost francoske znamke Bookeen v Sloveniji izvira iz dejstva, da je njihov glavni trg Francija in Brazilija, kjer nastopa pod imenom “Nolim” oz. “Saraiva”. Proizvajalec Bookeen sicer premore tudi strojno močnejše elektronske bralnike (serija Muse HD), vendar smo se za Sago odločili zato, ker nas je s spodaj naštetimi novostmi, dobesedno navdušila.

2.1) Skromne strojne karakteristike za nezahtevne

Gledano s stališča strojnih karakteristik je Bookeen Saga za leto 2018 hardversko podhranjen bralnik, ki pa bralcu ponuja “druge kompromise  (npr. gumbi in ovitek -> glej spodaj) in s tem “igra na drugo karto”.

Za shrambo e-knjig epub, PDF ali Biblos ima Saga 8GB razpoložljivega prostora, prav tako je eden izmed redkih bralnikov, ki še ima na voljo spominsko režo za micro sd kartico (do 32gb).

E-ink zaslon Bookeena prikazuje vsebine “samo” v ločljivosti 1024 × 758, kar pa se roko na srce v praksi niti ne vidi. Svetilka Bookeen Sage je solidna, se pa ob robovih vidijo majhne sence. Nastavljiva je z 20-imi stopnjami svetilnosti.

 

2.2) Več načinov listanja: fizični gumbi ali zaslon na dotik

Velika posebnost bralnika Bookeen Saga pred ostalimi konkurenti so 4 fizični gumbi. Služijo za hitrejše listanje, hitri izklop/vklop svetilke ter prikaz kontekstualnega menija. Zagotovo najbolj koristna sta gumba za listanje po straneh, ki sta nameščena ob straneh ohišja. Zaradi priročne lokacije omogočata listanje, med tem ko bralnik držite v eni roki. Gumbi so robustni a se skozi dolgo obdobje lahko tudi “obrabijo”. Ne glede na to ali so uporabni ali ne, gumbov za listanje pri večini Kindlov in Kobotov ni možno zaslediti.

Poleg tipk na ohišju je upravljanje zaslona Sage mogoče tudi preko zaslona na dotik, z enakimi potezami kot pri konkurenci.

2.3) Je Saga edini bralnik e-knjig z integriranim ovitkom?

Bookeen SAGA je najverjetneje edini e bralnik na svetu, ki ima vgrajen silikonski ovitek. Bralnik in ovitek sta povezana in ju ni možno ločiti, je pa zato Saga na voljo v 5-ih različnih barvah. Zapiranje je na magnet in ima funkcijo “sleep and wake”. Ker je ovitek silikonski, je zaščita pred udarci večja, prav tako pa ga je možno enostavno očistit. Slabost ovitka je, da včasih moti, ko želimo klikniti na robu in pa da se na ovitku nabira prah.

Ovitek Bookeen Saga je lep in eleganten in nudi funkcijo sleep and wake.

Ovitek Bookeen Saga je lep in eleganten in nudi funkcijo sleep and wake. Zaradi ideje z integriranim ovitkom, ki je vključen v ceno (oboje skupaj stane okrog 130 EUR), je čisto mogoče Bookeen Saga zaznamovati kot najboljši e-bralnik  brez vgrajene knjigarne.

2.4) E-bralnik Saga za branje PDF dokumentov (tudi knjig Biblos)

Prikaz branja PDF-a na Bookeen SAGA *animaciji je bila znižana kakovost zato svetloba ne odraža realnosti!

Elektronski bralnik Saga Ima dobro podporo za branje PDF datotek, ki se prilagodijo zaslonu, kot bi bila prava eknjiga ePUB. Prilagoditev PDF imenovana “PDF reflow” sicer besedila ne poravnava obojestransko in ne prikazuje tabel ter grafik, a vendar pa omogoča, da bralec med branjem PDF-a ne rabi skrbeti za pomikanje oz. povlečenje po zaslonu ter zoomiranje besedila ipd.

Branje z PDF reflow je mogoče s “klasičnim” listanjem po straneh.  Tako kot pri epub lahko tudi v PDF besedilo označimo, pogledamo v slovar ali damo določeno stran knjige med priljubljene ipd.

Več o uporabnosti bralnikov e knjig pri čitanju PDF knjig, smo zapisali v nekoliko starejšem članku, ki pa je še vedno aktualen. Več o tem lahko preberete tukaj.

2.5) Odprtodostopnost bralnikov omogoča neodvisnost od knjigarne

Velika prednost odprtodostopnih bralnikov eknjig je lastna izbira knjigarne in načina namestitve knjige. Tako lahko na odprto dostopno Sago hitro in enostavno namestite lastne pisave ali poljubne slovarje (20 slovarjev je brezplačno na voljo tukaj),

Ker na bralniku ni vgrajene nobene knjižnice, smo glede izbire knjig popolnoma neodvisni, je pa res, da zato knjige ne moremo prenesti kar neposredno iz bralnika samega (oz. je to težje). Za enostaven prenos knjig iz knjižnice ali iz knjigarne, sta potrebna USB kabel in računalnik. Velika prednost “odprtih” alternativnih bralnikov je tudi da, vam nihče ne ponuja svojih viralnih vsebin ali storitev kot to počneta npr. Kobo ali Kindle.

E-bralnik Bookeen ima silikonski ovitek

Bookeen Saga izhaja iz leta 2017 in ima v celoti preveden grafični vmesnik v slovenščino. Zanimivost je tudi ta, da je na bralniku ob nakupu prednaloženih skoraj 100 e-knjig v tujih jezikih.

2.6) Prikaz delovanja grafičnega vmesnika na Bookeen Saga:

Za prikaz animacije klikni sličico spodaj. Animacije so optimizirane, zato ne odražajo dejanske kakovosti zaslona, svetilke ipd…!

 • sprememba pisave (levo),
 • označevanje besedila in dodajanje zapiskov 
 • hitro listanje (Go-To)
 • primer uporabe slovarja (desno)

2.7) Prednosti in slabosti Bookeen Saga

Prednosti:

 • Silikonski ovitek bralnik samodejno postavi v stanje spanja
 • Možnost listanja z gumbi
 • PDF format pretvori v pravo e-knjigo

Slabosti:

 • Ovitek ovira klikanje na robu zaslona in se hitro umaže
 • Strojno zaostaja za konkurenco
 • Ni podpore Facebook, Wikipediji in ostalim portalom

3) E bralnik Kobo Clara HD

Naziv najboljši e-bralnik v letu 2018 z 6″ zaslonom in pod 150 EUR, si skoraj zagotovo zasluži tudi Kobo Clara HD, ki je v repertoar 6″ inčnih bralnikov končno vnesel nekaj svežine. Čeprav je večina cukrčkov ostala enaka kot pri predhodniku Kobo Aura 2nd, je Clara vseeno predstavila nekaj novosti. Največji napredek je v strojnih karakteristikah.

3.1) Bralnik Clara s priročno majhnim ohišjem

Kobo Clara ima E-ink Carta zaslon s 6″ diagonalo z ločljivostjo 300dpi, kar omogoča jasno in ostro sliko na zaslonu. Pohvali se lahko z ergonomskim ohišjem, ki skrbi za udoben oprijem. Hrbtna stran ohišja Clara je narezljana (za prikaz klikni tukaj) kar preprečuje, da bi e-bralnik zdrsnil iz roke. Bistvena novost Kobo Clara HD v primerjavi s predhodniki je majhno ohišje, ki je še priročnejše za oprijem.

Operacijski sistem na Clari zaradi dobrih strojnih karakteristik (1GHz in 521 RAM) teče gladko in brez problemov. Podobno kot Kindle Paperwhite tudi Clara nima podpore za spominske kartice, ima pa 8 GB shranjevalnega prostora, kar je več kot dovolj za shrambo na tisoče e-knjig.

Kobo Clara je novost med e bralniki v Sloveniji

Med e bralniki v Sloveniji so že od nekdaj prednjačili Koboti. Tokrat je pred nami srednje-cenovnež Clara HD, ki ima zelo solidne karakteristike in prinaša nekaj novosti.

3.2) Svetilki Clara HD se lahko nastavi barvni odtenek

V primerjavi z ostalimi konkurenti, Clara HD ponuja napredne nastavitve bralne luči imenovane pod terminom ComfortLight PRO. Poleg svetilnosti se lahko svetlobi odstrani modrina in se prilagodi osebnim potrebam. Svetilka je po zaslonu dokaj enakomerno razporejena, ima pa na robu spodaj levo in desno nenavadni rob svetlobe (glej spodaj). Barvni odtenek se lahko na podlagi časa v dnevu, samodejno spreminja.

Kobo Clara v sleep modu

Kobo Clara v stanju mirovanja (ang. “sleep modu”) prikaže trenutno brano knjigo (enako deluje Bookeen)

3.3) Grafični vmesnik z veliko naprednimi funkcijami

Poleg osnovnih operacij Kobo clara HD omogoča hitro poizvedovanje v Google-u in Wikipediji. Prav tako je zelo zanimiva funkcija hitrega listanja, ki jo sprožimo z držanjem prsta na spodnjem robu zaslona (glej video spodaj). Slednje na žalost deluje samo v epub knjigah kupljenih v knjigarni Kobo.

Na Kobotu je integrirana Kobotova knjigarna, ki ima veliko dobrih knjig, ki pa so podobno kot pri Kindlu, večina v angleščini. Nakup knjige preko knjigarne je zelo enostaven in ga razume vsak.

Zanimiva funkcija je možnost branja člankov Pocket, ki omogoča, da poljubno spletno vsebino pošljete direktno v vaš Kobo Pocket račun. Prenesena vsebina se nato pojavi v vašem bralniku Kobo in jo lahko berete brez internetne povezave (glej video spodaj).

V primerjavi z ostalimi tekmeci se pri Kobo lahko pohvalijo z izjemno veliko izbiro pisav (okvirno 40).

Naša izbira najboljših ebralnikov

Naša izbira najboljših ebralnikov z 6″ zaslonom v 2018: Kobo Clara HD (levo), Bookeen Saga (sredina) in Kindle Paperwhite (desno)

3.4) Video predstavitev bralnika e knjig Kobo Clara HD

Več o novem e-bralniku Kobo in njegovimi najzanimivejšimi funkcijami je predstavljeno na spodnjem filmčku. Vabljeni k ogledu.

3.5) Prednosti in slabosti Kobo Clara HD

Prednosti:

 • Svetilka z možnostjo nastavitve modrine
 • Hitro in zanesljivo delovanje sistema
 • Shranjevanje internetnih strani, ki jih kasneje lahko berete na e-bralniku
 • Končno zaščita s PIN

Slabosti:

 • Svetilka na spodnjem desnem in levem robu ni 100% poravnana
 • Narobe obrnjen USB vmesnik
 • Napredne statistike in hitro iskanje omogočeno samo v Kobo epub knjigah
 • Grafični vmesnik je malce okleščen v primerjavi z ostalimi Koboti

4.) Še vedno ne veste kateri e bralnik kupiti? Morda pomaga tabelarična primerjava

Kindle Paperwhite 3 Bookeen Saga Kobo Clara HD
Kindle Paperwhite 3 Bookeen Saga Kobo Clara HD
RAZLIKE
Dimenzije 117 x 169 x 91 mm 134 x 155 x 15 mm 110 x 159.6 x 8.35 mm
Teža 205 g 320g (z ovitkom) 166 g
Ločljivost
 • 6" E-ink Carta HD
 • 1440 x 1080 p
 • 300ppi
 • 6" E-ink Carta HD
 • 1024 x 768 p
 • 212ppi
 • 6" E-ink Carta HD
 • 1440 x 1080 p
 • 300ppi
Svetilka z barvnimi toni
Možnost branja v "landscape"
Napredni načini branja (X-ray, besedila z razlagami ipd)
Vgrajena knjigarna
Podpora slovenskim knjižnicam in Biblos
Touch + Gumbi
Podporti formati
 • AZW3, AZW, TXT, PDF, MOBI
 • HTML, DOC, DOCX/li>
 • JPEG, GIF, PNG, BMP
 • EPUB, PDF, Adobe ® DRM
 • HTML, TXT, FB2
 • PEG, PNG, GIF, BMP, ICO, TIF, PS
 • EPUB, EPUB3, PDF, MOBI,
 • TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
 • JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF,
Cena 139,95 EUR 135,95 EUR 148,95 EUR
ENAKOSTI
Zaslon 6" E-ink brez sončnega odseva 6" E-ink brez sončnega odseva 6" E-ink brez sončnega odseva
Diskovni prostor 4 GB 8 GB 8 GB
Baterija Do 6 tednov zmerne uporabe Do 6 tednov zmerne uporabe Do 6 tednov zmerne uporabe
Bralna svetilka

 

Predstavili smo vam e-bralnike, ki so po našem mnenju najbolj zaznamovali leto 2018 na slovenskem trgu. Upamo, da smo pokrili vse koristne informacije, ki jih potrebujete za vašo odločitev o tem kateri je najboljši e-bralnik za vas.


Kateri pa je vaš najboljši e-bralnik? Imate predloge, izkušnje z drugim bralnikom? Kateri e bralnik kupiti po vašem mnenju? Vabljeni da delite vaše izkušnje in mnenja!

Če želite da vam odgovorimo, nam posredujte vaš e-mail.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.