Štirje praktični napotki pred nakupom micro sd kartice za mobilni telefon

Dandanes multimedijske naprave potrebujejo za normalno delovanje vedno več razpoložljivega diskovnega prostora. Ker je takšnih digitalnih vsebin vedno več, moramo biti vedno bolj pozorni na to, kam bomo podatke shranjevali. Čeprav lahko te datoteke bolj ali manj brezplačno prenesemo na oblačne storitve kot sta npr. Google Drive ali Dropbox, je v praksi še vedno popularna majhna pomnilniška enote imenovana micro sd kartica za mobilni telefon. V primerjavi z ostalimi pomnilniškimi nosilci, je njihova velika prednost majhnost, prenosljivost in nizka cena.

Ker ob pregledu ponudbe spominskih kartic na policah naših trgovin hitro dobimo občutek, da so si med seboj vse podobne kot “jajce jajcu«, in ker jih poleg tega večina od nas loči le po ceni in kapaciteti, smo v tokratnem blog zapisali 4. praktične napotke, ki jih je vredno upoštevati pred nakupom spominske kartice.  Torej če se sprašujete katera je idealna micro sd kartica za mobilni telefon, vljudno vabljeni k branju današnjega blog zapisa.


1.) Ali je moja micro sd kartica za mobilni telefon primerne fizične velikosti?

Pred nakupom spominske kartice, preverite kakšna je velikost spominske reže, ki jo podpira vaša digitalna naprava na katero boste prenašali dokumente. Čeprav obstajajo številni tipi in velikosti, v tokratnem članku opisujemo tri najpogostejše velikosti pomnilniških kartic in sicer MicroSD, MiniSD in SD:

Zunanji izgled Velikost/Naziv kartice Dimenzije v mm Teža Uporaba
SD 32 x 24 x 2,1 2g Prenosniki, računalniki, fotoaparati, domofoni, avto-radiji, televizorji
Mini SD 21,5 x 20 x 1,4 0,8g Nekateri telefoni Nokia, Qtek, Motoral Q, Benq, toshiba,
Micro SD 15 x 11 x 1 0,25g Mobilni telefoni, tablice, e-bralniki, GoPro kamere, bluetooth zvočniki,

Med tem ko je največja in že nekoliko zastarela t.i. »klasična« SD kartica v realnosti še vedno prisotna na naših mizah, se vseeno zdi, da se počasi umika iz trga. Povsem drugače je z najpopularnejšo spominsko kartico Micro SD, ki jo lahko vstavite v skoraj vsak pametni telefon, tablični računalnik, GoPro kamero, televizor, e-bralnik, Mp3 predvajalnik in še mnogo več.

Večina prenosnikov in fotoaparatov na naših mizah še vedno premore vmesnik SD

Slika 1: Na fotografiji prenosni računalnik HP Pavillion in fotoaparat Practica Luxmedia, ki še vedno podpirata kartico SD. Za prenos fotografij je v tem primeru potreben SD adapter.

Spominska kartica in adapter za micro sd sta pogosto uporabljena za prenos fotografij

Slika 2: Na sliki spominska kartica HongTai microsd 16gb (spodaj) in SD adapter (zgoraj), ki se pogosto uporablja tudi za prenašanje datotek med računalnikom in napravo Android.

Hitrosti branja in pisanja kartic microsd se z uporabo pretvornikov in adapterjev SD ne spremeni. Več info na spodnjem filmčku:


…ampak zdaj postane zadeva šele zanimiva….

Ustrezna dimenzija spominske kartice na žalost še ne pomeni, da jo bo vaša naprava zaznala, prav tako se lahko zgodi, da kartica ne bo delovala optimalno. Na kaj torej še posebej biti pozoren pri nakupu micro sd kartice za mobilni telefon?

2.) Preverite ustrezen format micro sd kartice

Da ne boste po nepotrebnem kupovali predrage ali napačne micro sd kartice, pazljivo preverite ustrezen format, ki ga podpira vaša digitalna naprava. Med popularnejše micro sd oznake štejemo:

  • microSD: Gre za nekoliko zastareli format kartice, ki dosegajo velikosti do 2GB in jih je možno uporabljati v vseh napravah, ki podpirajo velikost microSD. Datotečni sistem za te kartice je FAT12 ali FAT16.
  • microSDHC: Premorejo kapacitete od 2 GB do 32 GB prostora in jih je možno uporabljat v napravah z oznako SDHC in SDXC. Teh kartic je v današnjih trgovina zaenkrat največ, saj jih je možno dobiti po zelo dostopnih cenah. Datotečni sistem, ki ga podpirajo je FAT32. 
  • microSDXC: Dosegajo kapacitete od 32 GB do 512GB kapacitet. Zaradi izjemnih hitrosti in kapacitete, so veliko dražje. Podpirajo jih samo digitalne naprave z oznako SDXC.  Datotečni sistem teh kartic je exFAT 
Spominske kartice micro sd treh različnih formatov microSD, microSDHC in microSDXC

Slika 3: Format spominskih kartic je označen z velikim napisom na ohišju kartic

Da se ne izgubite v opisovanju formatov kratic, imamo pri izbiri ustreznega formata za vas praktični napotek:.

Pazite, da tehnologija vaše micro sd kartice ne presega tehnologije vaše digitalne naprave!

Primer 1: Če je vaš mobilni telefon »novejše sorte«, skoraj zagotovo podpira format microSDXC (preverite strojne karakteristike, ki naj bi jo micro sd kartica za mobilni telefon, imela), to pomeni, da vanj lahko vstavite vse tri vrste micro sd kartic, bodisi z oznako microSD, microHCSD in tudi microXCSD. V primeru da boste vanj vstavili starejšo microSD, bo zadeva delovala, ampak počasi.

Ampak…..obratno ne velja! (↓)

Primer 2: Kot lahko vidite na spodnji sliki, naključni MP3 predvajalnik iz Amazona (levo) podpira format microSDHC, kar pomeni, da pomnilniška kartica z oznako microSDXC (desno) »prehiteva v tehnologiji«, zato v tem predvajalniku ne bo delovala! Povsem enaka je razlika med micro sd in sdhc.

Kartica microsdxc v napravi ki podpira microsdhc, ne deluje

Slika 4: Micro sd kartica za mobilni telefon z oznako microSDXC (desno) , v MP3 predvajalniku, ki podpira samo vmesnik microSDHC (levo) ne bo delovala


3.) Naj bo hitrost micro sd kartice takšna, kot jo potrebujete

Sedaj ko smo razčistili velikost in format, se lahko osredotočimo na ustrezno hitrost micro sd kartice, ki je definirana s t.i. različnimi hitrostnimi razredi.

Še pred časom smo spominske kartice ločevali po »hitrostnim razredu« t.i. Speed Class-u,  kjer smo jih ločili po razredih od Class2 – Class10, a trenutno so v bolj ali manj vse spominske kartice v trgovinah razreda 10.

Predlagamo, da preverite hitrosti kartic »na moderni način« in pozabite Class Speed, ampak se osredotočite na oznako UHS (ang. UHS Speed Class). Gre za kategorizacijo kartic z oznako HC in XC (glej zgoraj), katerih hitrost pisanja in branja dosega do 30 MB/s in še več. Za te kartice velja, da so vse v hitrostnem razredu 10. Podpora UHS vmesniku se označujejo pod oznako UHS-I, UHS-II in UHS-III oziroma UHS1 in UHS3, kjer pomeni višja cifra, večjo hitrost prenosa podatkov.

Infografika prikazuje ustrezni hitrostni razred kartic sd za posnete ločljivosti filmov

Slika 5: Hitrostni razred pomnilniške kartice za snemanje videov 4K mora biti višji, kot za snemanje v nižjih ločljivostih.

Torej kako hitra naj bo micro sd kartica za mobilni telefon?

V kolikor boste na kartico shranjevali fotografije povprečnih velikosti, videoposnetke nizke ločljivosti do 480p ali npr. e-knjige ipd. predlagamo, da se s hitrostnim razredom ne obremenjujete. Slednje še posebej velja, če datotek za prenos ne premorete “na tone”.

V primeru pa da je teh dokumentov zelo veliko in jih želite kopirati na računalnik hitro, predlagamo, da razmislite o nakupu kartic višjih hitrosti.

Povsem drugače je situacija, če snemate filme z novejšimi telefoni ali kamerami, saj ti ponavadi podpirajo visoke ločljivost Full HD. V takem primeru potrebujete kartico z oznako Class10 in vodilo UHS1.

Če se ukvarjate s snemanjem Ultra HD 4K posnetkov (npr. z GoPro kamerami) ali pa se ukvarjate s profesionalno fotografijo, potem obvezno potrebujete kartice najvišjih možnih hitrosti UHS3.


4.) Ne pretiravajte s kapaciteto pomnilniške kartice

Ko govorimo o primerni kapaciteti kartice, zadeve postanejo nekoliko zahtevnejše. Kako veliko kartico kupiti je odvisno od tega kako in za kakšen namen uporabljate vašo napravo.

V kolikor iščete kartico za občasno shrambo fotografij srednjih ločljivosti ali pa za branje e-knjig, potem bi kapaciteta 16gm ali 32gb morala zadostovati. Če pa se pogosto ukvarjate z videoposnetki, igricami in nameščate aplikacije (npr. na Androidnih telefonih), le te porabijo veliko prostora. V takem primeru razmislite o pomnilniški kartici kapacitete 64GB ali 128GB. Kartice z najvišjimi kapacitetami od 256 gb naprej, so zelo drage in so ponavadi primerne za profesionalno specifično uporabo.

POZOR: Z nakupom večje kartice ne “prihranite” pri GB!

Ja prav ste prebrali!

…Če ste mislili, da z nakupom večje kartice prihranite, gledano s perspektive kupljenega prostora v GB, temu ni tako.

Micro sd kartice z višjimi kapacitetami so novejše in hitrejše, je pa višja tudi njihova tudi cena. Če vzamemo primer vse spominske kartice v trgovini Bogomolka.si in jih kategoriziramo po kapacitetah, vidimo, da je cena na 1 GB  pri višjih kapacitetah celo višja, kot tistih z nižjo kapaciteto. V tem primeru se pojavi vprašanje, ali je res smiselno kupiti spominsko kartico microSD z pre-visoko kapaciteto? Odgovor je lahko DA, ampak samo, če dobro veste zakaj potrebujete toliko prostora!

Če gledamo ceno na GB, so pomnilniške kartice višjih kapacitet dražje

Slika 6: Povprečna cena na 1GB je pri nizkih kapacitetah nižja kot pri večjih kapacitetah. Slednje pripomore dejstvo, da so večje kartice veliko hitrejše in posledično veliko dražje.


V današnjem BLOG zapisu smo vas opozorili na 4 najpomembnejše dejavnike, na katere morate biti pazljivi, ko se odločate  o tem, katera je idealna micro sd kartica za mobilni telefon. Upamo da smo vam z nasveti pomagali in bo odločitev o nakupu zdaj nekoliko lažja.

 

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.