LCD ali E-ink?

Pri množici digitalnih naprav, ki se dandanes nepopisno širijo, je odločtev med LCD tabličnimi računalniki in E-ink bralnimi napravami pogosto težka. Pogosto se dogaja, da proizvajalci LCD tablične računalnike oglašujejo kot “bralnike e-knjig” (kar pravzaprav tudi dejansko so, a to ni njihov primarni namen). Lahko bi rekli, da proizvajalci s podobnim poimenovanjem različnih naprav, kupcem samo še otežujejo odločitev.

Pred nakupom ustrezne naprave je potrebno vedeti kakšne so razlike med tehnologijama LCD in E-ink in katero vrsto naprav kupiti.

Da bi bila odločitev pri nakupu e-bralnika ali tabličnega računalnika nekoliko enostavnejša, smo vam poskušali ponuditi nekaj dejstev.

Kaj torej potrebujem?

Preden se odločite za nakup naprave, se je potrebno vprašati kaj boste z napravo počeli in kako pogosto jo boste uporabljali?

V primeru, da vas zanimajo:

multimedijske vsebine: gledanje TV, filmov, Youtube, poslušanje glasbe, itd…
igranje grafično sposobnih iger;
uporaba interaktivnih programov za osebne in poslovne namene
pogosta integracija s socialnimi omrežji (twitter, facebook, itd.)
vsakodnevno brskanje po spletu (sledenje je sicer mogoče tudi z e-bralniki vendar je ponavadi dokaj “nerodno”)
hitra odzivnost in prijetna uporabniška izkušnja
občasno branje e-knjig in ostalih dokumentov
pogosto polnjenje baterije ni problem (pri polni obremenitvi lahko LCD naprave polnite tudi vsaki dan)

…je odgovor na dlani. Za vas je primeren LCD tablični računalnik. “Multipraktik” v enem kosu.

…če pa…

imate občutljive oči oz. vam za oči ni “vseeno”: prikazovanje visokih ločljivosti z visoko frekvenco je za oči utrujajoče, medtem, ko so nizki kontrasti črno-bele barve dokazljivo “prijetnejši”. (Mnenja o sledečem so si v strokovni javnosti deljena in niso potrjena oz. ovržena, zagotovo pa je to, da veliko e-ink bralcev priča o “udobnejšem” branju na e-ink napravah)
radi berete na soncu (npr. na plaži); E-ink zasloni na soncu nimajo odseva, ki bi vas oviral pri branju, kakor npr. zasloni LCD (glej sliko spodaj).
pogosto berete v temi; LED svetilka v e-bralnikih sveti od strani in ne neposredno v oči.
nasploh pogosto berete; branje e-knjig (npr. dokumentov PDF in e-knjig) je na e-ink bralnih napravah prijetnejše, prav tako so ohišja le teh robustna in odpornejša na udarce
berete enoročno ali pa uporabljate fizične gumbe namenjene prestavljanju strani. Mnogi navdušeni bralci potrjujejo, da je branje s fizičnimi gumbi priročnejše, kakor dotikanje po površini zaslona, saj lahko napravo držite v eni roki in med držanjem s prstom pritiskate na ustrezno nameščen gumb. Naprednejši bralniki imajo na voljo kombinacijo med zaslonom na dotik in fizičnimi gumbi.
ste ljubitelj knjig in ste mnenja, da “prave” knjige ne more nadomestiti nobena digitalna naprava, a vendar imate občutek, da bi vseeno radi poskusili brati na digitalni napravi. Mnogi e-bralci se sprva močno oklepajo fizične knjige, ko pa pričnejo brati z e-bralnikom so preprosto navdušeni. E-ink izpis je na las podoben papirju iz časopisa.
pogosto polnjenje naprave vam gre na živce
na svetovni splet greste le občasno
že premorete pametni telefon ali tablični računalnik

…potem je najverjetneje za vas smiseln nakup e-ink bralnika.

Zaslon?

Za primerjavo smo vzeli LCD tablični računalnik Asus Transformer (desno) in E-ink bralnik ICARUS Illumina (levo).

Slika 1: Primerjava E-ink bralnika Icarus Illumina HD (levo) in LCD tabličnega računalnika Asus Transformer (desno) v času branja e-knjige s prižgano »svetilko« kaže, da je svetilka na e-bralniku nekoliko slabša in ni razporejena tako enakomerno, kakor na tabličnem računalniku desno

Izpis na tabličnem računalniku ima večjo ločljivost kakor na e-ink bralniku, prav tako je večji tudi kontrast, kar omogoča lepši grafični izpis, a slednje je vprašljivo za oči. V zoomu smo primerjali kakovost izpisanega besedila na e-ink in LCD zaslonu. Zaradi različne tehnologije je izpis na e-ink zaslonu občutno lepši in bolj podoben navadnemu papirju (Glej sliki2 in sliki3 spodaj).

Slika 2: Primer podrobnega izpisa na E-ink zaslonu

Slika 3: Primer podrobnega izpisa na LCD zaslonu

Slika 4: Primerjava med tabličnim računalnikom (levo) in e-bralnikom (desno) kaže, kako se pri slabših svetlobnih razmerah, kot sta npr. luč in sonce, na LCD monitorju (levo) pojavi svetlobni odboj, med tem ko ga na e-ink zaslonu (desno) skoraj ni videti.

Cena

Po pričanju revije PcWorld je cena povprečnega prodanega tabličnega računalnika 386 USD, kar je približno 280 EUR, medtem, ko je cena povprečnega e-bralnika na Bogomolka.si 148 EUR.

Kaj torej kupiti?

Glavni odgovor, ki ga morate razčistiti preden se odločite za nakup je kakšen bo namen uporabe naprave. Predlagamo, da v poglavju Kaj torej potrebujem odkljukate oporne toče, ki so za vas primerne in izberete opcijo z več izbranimi točkami. V končni fazi je odločitev še vedno vaša.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.