Korak 4: Prenos e-knjige na računalnik in e-bralnik

V tem vodiču vam bomo pokazali kako si lahko prenesete zaščiteno e-knjigo iz spletne knjigarne in knjižnice ( v našem primeru Biblos) na vaš računalnik in nato iz računalnika na e-bralnik.

 

Pojdite na spletno stran knjigarne in knjižnice Biblos – biblos.si.

V spletno knjigarno in knjižnico se morate najprej vpisati.

Vpis v Biblos lahko opravite kar z vašo številko članske izkaznice knjižnice v katero ste vpisani ter geslom, ki ga uporabljate tudi za dostop v sistem Cobiss (pred vašo člansko številko morate dati akronim knjižnice, v katero ste včlanjeni). V primeru, da nimate gesla za dostop v sistem Cobiss, se obrnite na vašo knjižnico in vam ga bodo dodelili.

Zgoraj levo vpišite vaše vpisne podatke ter nato kliknite na gumb “Prijavi se”.

biblos-prijava

Knjižnice, katerih člani si lahko v Biblosu brezplačno izposojajo knjige, najdete na tej povezavi (v oklepaju ob vsaki knjižnici je naveden tudi akronim knjižnice, ki ga morate vnesti pred svojo člansko številko za vpis): https://www.biblos.si/knjiznice

V primeru, da niste včlanjeni v nobeno knjižnico, lahko še vedno uporabljate sistem Biblos, ampak samo knjigarno za nakup knjig. V tem primeru lahko opravite registracijo na povezavi: https://www.biblos.si/ustvari-biblos-racun

Ko ste se vpisali, si izberite knjigo, ki jo želite kupiti ali si jo izposoditi. V tem vodiču vam bomo prikazali primer izposoje knjige.

Na levi strani spletne strani lahko brskate med raznimi kategorijami knjig. S klikom na določeno kategorijo, se pojavi seznam knjig, ki so na voljo v tej kategoriji. Za podroben opis določene knjige, kliknite na naslov ali sliko knjige.

Za izposojo izbrane knjige, kliknite na gumb »Izposodi«.

biblos-izposoja-knjige

Naenkrat si lahko izposodite do 4 knjige. Nekatere knjige, ki so na voljo v knjigarni, niso na voljo za izposojo! V takem primeru se bo ob kliku na izposojo pokazalo naslednje obvestilo:

biblos-obvestilo-o-izposoji

Kupljeno ali izposojeno knjigo si lahko nato prenesete na vaš računalnik. Za ogled in odpiranje knjige na računalniku morate imeti nameščen program Adobe Digital Editions. Če ga še nimate, si lahko pogledate postopek namestitve programa na vaš računalnik: LINK DO OBJAVE NAMESTITEV PROGRAMA ADE.

Ko se vam knjiga prenese, s klikom odprite preneseno datoteko, ki izgleda tako:

ascm-datoteka

V brskalniku Google Chrome, lahko preneseno datoteko najdete na levi spodnji strani brskalnika. V brskalniku Mozilla Firefox lahko datoteko najdete v desnem zgornjem kotu pod prenosi (ikona puščice, ki kaže navzdol). Na računalniku se datoteka shrani običajno v privzeti mapi “Prenosi” oziroma “Downloads”.

Ko kliknete na datoteto, se le ta samodejno odpre v programu Adobe Digital Editions. Za uspešno odpiranje in prenos na bralnik morate biti prijavljeni v Adobe ID račun.

Če Adobe ID računa še nimate, se lahko registrirate s pomočjo našega vodiča: Registracija računa Adobe ID

Če ne veste, kako se prijaviti v račun Adobe ID, si oglejte naš vodič: LINK PRIJAVA V ADOBE ID V ADE

Knjigo lahko berete direktno na računalniku ali pa si jo prenesete na vaš e-bralnik, kar bomo pokazali v nadaljevanju.

V programu Adobe Digital Editions se vrnite v pogled knjižnice, tako da kliknete na opcijo »Library«:

ade-knjiznica

Za prenos knjige na vaš e-bralnik, morate tega najprej povezati z računalnikom preko priloženega USB kabla. Ko je bralnik uspešno povezan, se na levi strani programa pod »Devices« pojavi ime povezanega bralnika (v našem primeru je to Cybook):

ade-povezan-bralnik

Nato knjigo s pomočjo miške premaknite na bralnik (kliknite na knjigo in klik zadržite ter jo premaknite v bralnik (v našem primeru Cybook)):

ade-prenos-knjige-na-bralnik

Lahko pa tudi kliknete na izbrano knjigo z desnim miškinim gumbom. Pokaže se vam padajoč meni, kjer izberete najprej »Copy to Computer Device« ter nato »Cybook«.

ade-kopiranje-knjige-na-bralnik

Če nato kliknete na vaš povezan bralnik, se v knjižnici bralnika pojavi prenesena knjiga:

ade-knjiznica-bralnika

Ko bralnik izklopite iz računalnika, se bo knjiga pojavila tudi v knjižnici na vašem bralniku.

Zaščitenih e-knjig iz spletnih knjigarn kot sta Biblos in Ebooks ni mogoče prenesti na e-bralnike Kindle!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.