Kindle Paperwhite 3 vs Kindle Voyage

Primerjava med Kindle Paperwhite in Kindle Voyage

Amazonovi bralniki Kindle že od nekdaj veljajo za dobre in zanesljive in do danes ni razočaral še noben model. Čeprav je pred kratkim Amazon izdal novi vodoodporni Kindle Paperwhite 4 in je na našem trgu že nekaj časa na voljo pregrešno dragi Kindle Oasis, sta v letu 2018 zagotovo bila najzanimivejša (najverjetneje tudi zaradi dostopne cene), Amazonova bralnika Kindle Paperwhite 3 in Kindle Voyage. Ker nas pogosto sprašujete “v čem je Kindle Voyage boljši od Paperwhite-a« in »ali je Kindle Paperwhite zame dovolj«, smo se odločili, da v tokratnem članku naredimo kratek pregled glavnih razlik med omenjenima Amazonovima bralnikoma. Vse Amazonove readerje lahko nabavite po zelo ugodnih cenah v trgovini z bralniki Bogomolka.

Zakaj še en model?

Tako kot vsi proizvajalci bralnikov, tudi Amazon vsako leto predstavi kakšno novo ime, ali še pogosteje, nadgradnjo lanskega modela, kar povprečnega kupca samo še dodatno zmede. Res je, da nas občasno presenetijo z resnično pravo noviteto, a roko na srce, zadnjih nekaj let neke bistvene revolucije nismo zasledili.

Serije Paperwhite se je v preteklih letih prijel zelo dober sloves in najverjetneje ravno zaradi tega pri Amazonu še vedno peljejo serijo dalje tako, da vsako prejšnjo različico nekoliko strojno nadgradijo (zelo občasno tudi programsko) in rezultat je, da imamo spet nov model Paperwhite.

Drugače je, ko govorimo o modelu Kindle Voyage. Ta je v primerjavi Paperwhite-om bralnik »višjega ranga«, a kot bomo pokazali v današnjem članku je Voyage neke vrste izboljšana različica »Kindle Paperwhite-a s cukrčki«, ki je namenjena zahtevnejšim bralcem.

Poleg cenovno najugodnejše različice Kindle Touch (trenutno je najaktualnejša 8. generacija imenovana Kindle Touch 2), in prestižnega modela Kindle Oasis (oba že dobimo pri nas), je v tujini možno nabaviti najnovejši Paperwhite 4. generacije.

Slika1: Za model Kindle Paperwhite lahko rečemo, da je bila med serijama PW1 in PW2 slednja veliko hitrejša in programsko nadgrajena, med tem, ko je bila med PW2 in PW3 ena izmed redkih izboljšav nadgradnja ločljivosti (Avtor fotografije: bfishadow – Flickr)

Slika 1: Za model Kindle Paperwhite lahko rečemo, da je bila med serijama PW1 in PW2 slednja veliko hitrejša in

Izgled

Pa začnimo kar pri dizajnu. Oba bralnika sta na prvi pogled zelo podobna in imata lep in dovršen izgled, a vendar je Kindle Voyage nekoliko manjši in bolj »kvadratast« kakor Kindle Paperwhite 3 in zato že na prvi pogled Kindle Voyage zgleda lepši in modernejši.

Slika2: Kindle Voyage (levo) je od Kindle Paperwhite 3 (desno) tanjši za 1.5 mm in lažji za 25g. Razlika je sicer dobrodošla, vendar po našem mnenju ne prinese neke posebne razlike.

Slika 2: Kindle Voyage (levo) je od Kindle Paperwhite 3 (desno) tanjši za 1.5 mm in lažji za 25g. Razlika je sicer dobrodošla, vendar po našem mnenju ne prinese neke posebne razlike.

Če glede dimenzij in teže med Paperwhite-om in Voyage-om ni bistvenih razlik, to ne velja za hrbtno stran ohišja. Ohišje Kindle Voyage-a na hrbtni strani ni več sestavljeno iz klasične plastike (kar velja za vse Amazonove predhodnike), ampak premore nekoliko poseben edinstven material, ki je sestavljen iz plastike in magnezija. Rezultat je, da hrbtna stran deluje prijetnejša za oprijem in po občutku nekoliko manj drsi na gladki podlagi, kar ga naredi podobnega nekaterim bralnikom KOBO, ki nas že nekaj časa navdušujejo z odličnimi gumiranimi hrbtnimi stranmi.

Slika 3: Pomembnost hrbtne strani bralnika je že vrsto let zanimiva tematika, ki pa je stvar subjektivne presoje. Nekateri trdijo, da boljša ohišja puščajo manj prstnih odtisov in da ohišje ne polzi na gladki podlagi, med tem, ko drugi omenjenemu ne posvečajo preveč pozornosti (med slednje zagotovo spadajo tudi tisti, ki uporabljajo ovitek). (Avtor fotografije: Ouselas Benjamin - Flickr)

Slika 3: Pomembnost hrbtne strani bralnika je že vrsto let zanimiva tematika, ki pa je stvar subjektivne presoje. Nekateri trdijo, da boljša ohišja puščajo manj prstnih odtisov in da ohišje ne polzi na gladki podlagi, med tem, ko drugi omenjenemu ne posvečajo preveč pozornosti (med slednje zagotovo spadajo tudi tisti, ki uporabljajo ovitek). (Avtor fotografije: Ouselas Benjamin – Flickr)

Hrbtna stran Kindle Voyage-a je oblikovana z nekoliko ostrejšimi linijami, kar ga naredi nekoliko posebnega in podobnega tabličnim računalnikom Kindle Fire.

Naslednja razlika med bralnikoma je, da je zaslon Kindle Voyage-a povsem poravnan z ohišjem (v tujini znan pod nazivom flush front bezel), med tem, ko je pri Kindle Paperwhite-u viden majhen 1mm rob. Slednje bistveno pripomore k lepšemu zunanjemu izgledu, prav tak pa da občutek, da je zaslon večji.


»Po nekaj urnem rokovanju z Kindle Voyage lahko rečemo, da je le-ta nekoliko prijetnejši za oprijem, nikakor pa ne nudi »revolucije««


Gumbi vs touch?

Kindle Voyage je prvi model Amazonovih novodobnih bralnikov, ki poleg zaslona na dotik, ponovno uvaja več načinov upravljanja. Tako so pri Kindle Voyage poleg zaslona na dotik uvedli alternativno možnost kontrole imenovano PagePress, kjer s pritiskom na določeno področje na ohišju (konkretno navpična črta in majhna pika) simuliramo fizični gumb in tako npr. listamo po straneh ali gremo »nazaj«, brez, da bi premaknili prst. Zanimivo je to, da ob pritisku na te t.i. gumbe, začutimo tudi rahlo vibracijo. Omenjenih gumbov pri Kindle Paperwhite-u ni.

Slika 4: PagePress je inovativen način simulacije fizičnih gumbov, ki se nahaja na obeh straneh ohišja Kindle Voyage-a.

Slika 4: PagePress je inovativen način simulacije fizičnih gumbov, ki se nahaja na obeh straneh ohišja Kindle Voyage-a.

Navidezni gumbi v kombinaciji z vibracijo delujejo sveže in nekoliko drugače, kot smo bili navajeni pri bralnikih, a vendar je najverjetneje pritisk na »pravi fizični gumb«  še vedno najbolj pristen. Prave fizične gumbe ima med novodobnimi Amazonovimi bralniki samo Kindle Oasis, med tem, ko se jih pri alternativnih bralnikih ICARUS in Bookeen poslužujejo že nekaj časa.

Slika 5: Jakost vibracije ob pritisku na PagePress gumbe se da pri Kindle Voyage nastavit ali pa jih v celoti izklopit

Slika 5: Jakost vibracije ob pritisku na PagePress gumbe se da pri Kindle Voyage nastavit ali pa jih v celoti izklopit


»PagePress gumbi so za branje zelo koristni, saj lahko bralec drži bralnik v eni roki in lista brez premikanja prstov«


Zaslon

Nadaljujmo kar pri zaslonu. Oba bralnika Kindle Paperwhite in Kindle Voyage imata 6 palični E Ink Carta zaslon z ločljivostjo 1430 x 1080 pik in enako gostoto izpisa 300 ppi (št. pik na palec), kar je dovolj za zelo kakovosten izpis tudi manjših pisav. Kar se tiče zaslona je edina razlika, ki pade v oči, kontrast na zaslonu, ki je pri Kindle Voyage boljši. Svetilka pri 100% osvetlitvi na Kindle Voyage izpiše bolj belo.

Še ena omembe vredna razlika med bralnikoma Kindle Paperwhite in Kindle Voyage je ta, da zaslon Kindle Voyage-a ni iz navadnega stekla, kot vsi ostali Kindle-i, ampak ima na površju t.i. mikro-jedkano steklo, kar naj bi po pričanju proizvajalca pomenilo še manj sončnega odseva in boljšo odpornost proti praksam. Na soncu bistvenih razlik med Paperwhite-om3 in Voyage-om nismo opazili, zdi pa nam se, da je zaslon Kindle Voyage-a nekoliko bolj gladek na dotik.

Slika 6: Ostrina slike je pri Kindle Paperwhite (levo) in Kindle Voyage (desno) enaka, občutno razliko pa je možno opaziti v kontrastu.

Slika 6: Ostrina slike je pri Kindle Paperwhite (levo) in Kindle Voyage (desno) enaka, občutno razliko pa je možno opaziti v kontrastu.

Funkcionalnosti

Amazonovi bralniki Kindle bolj ali manj že leta in leta ponujajo odlično kopico funkcionalnosti, ki jih ostali proizvajalci ne ponujajo (npr. X-Ray, uporabo Wikipedije ipd…), a vendar je grafični vmesnik že dlje časa podoben. Prav tako je za vse Kindle znano, da z nakupom pademo v t.i. »Amazonov ekosistemom«, kjer si lahko npr. na mobilno napravo naložimo aplikacijo in zbirko svojih knjig nalagamo v oblak, ter jih zelo enostavno upravljamo.

Če primerjamo funkcije med bralnikoma Paperwhite in Voyage, je ena izmed redkih prednosti Kindle Paperwhite-a (samo v seriji 3) ta, da le-ta premore pisavo Bookerly, ki izpisuje besedilo lepše in optimalnejše. Te pri modelu Kindle Voyage ni moč zaslediti.

Slika 7: Kindle Paperwhite 3 (levo) ima tudi pisavo Bookerly, ki izpiše več besedila na zaslon kakor ostale pisave Kindle Voyage (desno -> pisava Caecillia)

Slika 7: Kindle Paperwhite 3 (levo) ima tudi pisavo Bookerly, ki izpiše več besedila na zaslon kakor ostale pisave Kindle Voyage (desno -> pisava Caecillia)

Zelo prijetno presenečenje, ki nam ga je pripravil Kindle Voyage, v primerjavi z Kindle Paperwhite-om je, da ima Voyage možnost vklopa samodejne nastavitve svetilnosti, ki nastavi jakost svetilnosti na podlagi okoliščin v katerih se naprava uporablja. Zadeva v praksi deluje zelo dobro in zato se ne rabimo več ukvarjat z nastavitvami svetilke.

Slika 8: Kindle Voyage ima možnost samodejne osvetlitve

Slika 8: Kindle Voyage ima možnost samodejne osvetlitve

Strojna oprema

V notranjosti obeh bralnikov se nahaja ista strojna oprema, zato je označevanje in listanje po straneh pri obeh zelo hitro. Oba bralnika ponujata 4GB notranjega pomnilnika, ki pa se ga da razširiti z uporabo Amazonovega oblaka. Tako Kindle Paperwhite 3 kot Kindle Voyage je možno dobiti v dveh različicah: WIFI in WIFI+3G.

Kot je že v navadi so v vseh bralnikih dobre baterije, in enako velja tudi za Kindle Paperwhite in Kindle Voyage, ki imata, po informacijah od proizvajalca, enaki bateriji. Razlika pri porabi baterije je le v tem, da lahko Kindle Voyage samodejna uravnava svetilnost, kar lahko bistveno prihrani pri porabi baterije. Po drugi strani pa Voyage ponuja PagePress vibracijo, ki pa vsaj pri telefonih, porabi veliko baterije.

programsko nadgrajena, med tem, ko je bila med PW2 in PW3 ena izmed redkih izboljšav nadgradnja ločljivosti (Avtor fotografije: bfishadow – Flickr)


Kindle Voyage je izboljšana različica »Kindle Paperwhite-a s cukrčki«, ki je namenjena zahtevnejšim bralcem


Končna ocena

Predstavili smo vam bistvene prednosti in slabosti bralnikov Kindle Paperwhite 3 in Kindle Voyage. Po našem ocenjevanju lahko za Kindle Paperwhite 3 trdimo, da ponuja skoraj vse potrebno, kar potrebujemo za povprečno branje. Oba bralnika imata enake strojne karakteristike, kar se pozna pri nekaj urnem branju. Kindle Voyage najbolj izstopa po »navideznih gumbih PagePress« z vibracijo, samodejno osvetlitvijo svetilke in lepšim ohišjem. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da je Kindle Voyage neke vrste izboljšana različica »Kindle Paperwhite-a s cukrčki«, ki je namenjena zahtevnejšim bralcem.

Na policah slovenskih trgovin je možno dobiti oba modela v različici Wi-Fi (Kindle Paperwhite z vgrajenim reklamami t.i. SP: Special Promotion kaj pomeni da je Kindle SP,Kindle Voyage pa brez reklam). Razlika v ceni je približno 70 EUR. Ali je omenjena vsota vredna nakupa pa presodite sami.

Tabelarična primerjava

Kindle Paperwhite 3 Kindle Voyage
Kindle Paperwhite 3 Kindle Voyage
RAZLIKE
Dimenzije 117 x 169 x 9.1 mm 115 x 162 x 7.6 mm
Teža
 • 205 g (WIFI)
 • 217 g (3G)
 • 180 g (WIFI)
 • 188 g (3G)
Zaslon poravnan z ohišjem
Ohišje Plastika Plastika + magnezij
Samodejna osvetlitev
Št. LED svetilk 4 6
Touch + Gumbi
Pisava Bookerly
Cena 147 EUR 224 EUR
ENAKOSTI
Zaslon
 • 6" E-ink Carta HD
 • 1440 x 1080 p
 • 300ppi
 • 6" E-ink Carta HD
 • 1440 x 1080 p
 • 300ppi
Diskovni prostor 4GB (3GB aktivnega) + Cloud 4GB (3GB aktivnega) + Cloud
Baterija Do 6 tednov zmerne uporabe Do 6 tednov zmerne uporabe
Podprti formati
 • Kindle (AZW), PDF, MOBI
 • TXT, HTML
 • DOC in DOCX
 • JPEG, GIF, PNG, BMP
 • Kindle (AZW), PDF, MOBI
 • TXT, HTML
 • DOC in DOCX
 • JPEG, GIF, PNG, BMP

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.