Na kaj biti pozoren pri nakupu zunanjega diska

V današnjem času skoraj ni junaka, ki na svojem računalniku ne bi imel shranjen film, glasbo ali dokument za službo ali šolo in roko na srce je tega vedno več. Zaradi tega so naši računalniki postali prenasičeni, razpoložljivega prostora na diskih pa je vedno manj. Če v kratkem razmišljate o nakupu zunanjega trdega, prenosnega diska, vam v tokratnem članku predstavljamo odgovore v pomoč kateri zunanji disk izbrati.


1.) Kateri zunanji disk izbrati? SSD ali HDD?

Ena najpomembnejših odločitev o tem na kaj biti pozoren pri nakupu zunanjega diska, je odločitev o tipu diska. Obstajata dva formata HDD in SSD. HDD diski so “klasični” magnetni diski, ki so izjemnih situacijah nekoliko bolj podvrženi morebitni okvaram (recimo ob izpadu elektrike ali fizičnem padcu med dellovanjem ), a je slednje pri normalni uporabi slednje povsem odveč. Pri teh diskih je zelo pomembno omeniti njihovo veliko prednost in sicer zelo nizka cena.

Čeprav vas poleg cene zagotovo najbolj zanima življenjska doba zunanjih diskov, je o tem na žalost zaenkrat še nemogoče govoriti, saj SSD-ji še niso tako dolgo na trgu kot npr. HDD-ji, ki jih poznamo že od nekdaj. SSD-ji sicer delujejo kot pomnilnik in je njihova sestava enostavnejša, zato bi teoretično morali držati dlje, a o tem bomo lahko presodili šele skozi čas.

Na drugi strani so tukaj tehnološko naprednejši diski SSD, ki so zelo hitri, kar se še posebej izkaže pri prenosu večjih datotek. Zanimivo je tudi to, da imajo SSD-ji manjšo porabo električne energije in delujejo povsem neslišno.

Naš predlog: V kolikor potrebujete zunanji disk za občasno varnostno kopiranje in imate bolj omejen budget, razmislite o nakupu klasičnega zunanjega diska, med tem ko v primeru vsakodnevne sinhronizacije ogromne količine podatkov posezite po SSD disku.

 

kateri zunanji disk izbrati

Ko razmišljate o tem na kaj biti pozoren pri nakupu zunanjega diska, dobro razmislite kakšen tip diska potrebujete. Na sliki primerjava prenosnih diskov kapacitete 500GB Seagatae Maxtor M3 HDD (levo) in Samsung T5 SSD (desno). Cena prvega je okrog 50 EUR, med tem ko cena drugega približno 200 EUR.


2.) Oblak ali disk?

Večino naših dokumentov, ki jih želimo varnostno kopirati, lahko hranimo v t.i. oblaku ali pa lokalno na naših napravah.

Shranjevanje v oblačnih storitvah (primer je npr. Microsoft OneDrive) je rešitev, kjer se dokumenti shranijo “nekje tam zgoraj”. Prednost tega pristopa je, da ne potrebujemo kablov in fizičnih naprav (kot je npr. disk), vsekakor pa je za dostop vedno potreben hitri internet. Prav tako se moramo zavedati, da nikoli ne vemo kdo vse ima vpogled do naših podatkov in pa ali so ustrezno varnostno zaščiteni.

Na drugi strani imamo pri nakupu diska, dokumente vedno “pri sebi”, prav tako je prenašanje dokumentov zelo enostavno in ostaja enako že desetletja. V kolikor pri shranjevanju v oblak potrebujemo dodatne kapacitete, znajo cene postati zelo visoke, med tem, ko lahko dodatni zunanji disk kupimo in ga obdržimo “za vedno”.

Microsoftov oblak OneDrive ponuja brezplačno shranjevanje podatkov do 5GB, med tem ko je cena do 50GB 2€/mesec. Če se potrebe po prostoru povečajo, se občutno poveča tudi cena.


3.) Izločite polža

Pri iskanju primernega odgovora na vprašanje kateri zunanji disk izbrati, bodite pozorni na hitrost diskov.

Preverite kakšno hitrost potrebujete in bodite pozorni na to ali tudi vaš računalnik podpira isto hitrost kakor disk. Drugače povedano v kolikor boste kupili SSD disk trenutno najhitrejšega vmesnika USB 3.1, vaš osebni računalnik pa ima samo vhode vmesnika USB 2.0 , bo dosežena hitrost nižja od pričakovane oz .enaka počasnejšem vmesniku.

Predlagamo da identificirate morebitnega “polža” oz. najpočasnejšo komponento in nabavite temu primeren zunanji disk.

Na osebnem računalniku lahko v Upravitelju Naprav vidimo, ali naš računalnik podpira USB 3.0 vmesnik ali ne. V kolikor v tej sekciji ne zaznamo kje napisa 3.0 ali 3.1, računalnik podpira USB 2.0 in nižje

Primerjava vmesnikov USB kaže, da so različice USB 3.1 za 2x hitrejše od npr. USB 3.0

Pri nakupu zunanjega diska je zelo pomembna odločitev o vmesniku USB. Višje številke so novejše in ponujajjo višje hitrosti.


4.) Ne gre priklopit kamorkoli

Pred nakupim med karakteristikami zunanjega diska, preverite katere tipe naprav in operacijskih sistemov  podpira. V večini primerov sicer podpirajo sisteme Windows, Mac OS itd, med tem ko priklop na tablični računalnik ali telefon ni vedno tako enostaven. Prav tako se je potrebno zavedati, da zunanji disk lahko priklopimo na nekatere na igralno konzole, ki slednje podpirajo (npr. PS4 podpira USB 3.0 ali več).

Naš nasvet: Če želite prenosni disk uporabljati za računalnik, potem skoraj zagotov nebo problema, v kolikor pa je vaš primarni namen priklop na nekoliko ekstravagantne naprave, pred nakupom preverite specifikacije diska.

Primer namestitve zunanjega diska na igralno konzolo Play Station 4


Primer namestitve zunanjega diska na Androidni telefon.


5.) Programska oprema mora bit

Iskanje odgovora kateri zunanji disk izbrati naj bo povezano tudi z iskanjem ustrezne programske opreme.

Pri vašem najljubšem prodajalcu se pozanimajte, ali poleg diska dobite tudi priloženo programsko opremo za varnostno kopiranje in zaklepanje občutljivih vsebin. Omenjene programske opreme je sicer na spletu veliko, vendar najpoptimalnejše zagotovo deluje originalna programska oprema.

Primer programskega paketa pri diskih Segate ponuja samodejno kopiranje, zaklepanje privatnih vsebin itd.


6.) Kako velik disk potrebujem?

Preden začnete iskati največje možne kapacitete, dvakrat premislite koliko prostora dejansko potrebujete. Če ugotovite, da premorete 200 GB filmov in 100 GB fotografij, ali ste prepričani da potrebujete npr. 2TB disk? V kolikor razmislite, da bi “najobčutljivejše dokumente” mogoče shranili še na drugi disk (ali pa nekam online), z velikostjo kapacitete ne pretiravajte. Vedno lahko kupite še en zunanji disk, ki bo najverjetneje čez nekaj let hitrejši in cenejši.

Naš nasvet: Prerite vaše dejanske potrebe po diskovnem prostoru in nabavite zunanji disk kapacitete 2-3x toliko kot potrebujete.


V kolikor ste rešili dilemo na kaj biti pozoren pri nakupu pri nakupu zunanjega diska, preverite ponudbo v trgovini Bogomolka.si

V kolikor ste rešili dilemo na kaj biti pozoren pri nakupu pri nakupu zunanjega diska, preverite ponudbo v trgovini Bogomolka.si

V tokratnem članku smo vam z 6. top nasveti pomagali do odgovora kateri zunanji disk izbrati. Upamo, da vam bodo nasveti koristili in, da bo izbira po prebranem članku lažja (in ne še težja 🙂

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.