E-bralniki in slovarji

Čeprav so eBralniki prvotno namenjeni branju elektronskih knjig, premorejo tudi veliko ostalih naprednih funkcij, ki so lahko zelo uporabne. Med te štejemo tudi slovarje. Večina eBralnikov, ki so danes na trgu, že premore vgrajene slovarje, a hitro se lahko zgodi, da ti ne zadoščajo našim potrebam. V takem primeru lahko slovarje za naš eBralnik kupimo ali pa si jih brezplačno prenesemo iz interneta, lahko pa si jih tudi pretvorimo.

V današnjem BLOG-u bomo predstavili različne formate slovarjev za eBralnike in predvsem kje jih najdemo brezplačno. Čeprav se da določene odprto-kodne slovarje pretvoriti za primeren model e-bralnika, se v tem članku na to ne bomo osredotočali.

V kolikor potrebujete pomoč pri izdelavi in pretvorbi slovarjev za e-bralnike ali če vas zanima, kje določen slovar najti, predlagamo da se obrnete na spletno trgovino Bogomolka, kjer imajo s pretvorbo slovarjev in z e-bralniki nasploh zelo bogate izkušnje.

Slovarji na e-bralnikih so enostavni in hitro dostopni: Primer uporabe vgrajenega slovarja na Kindle Papewhite

Slovarji na e-bralnikih so enostavni in hitro dostopni

Kaj morate vedeti pred namestitvijo slovarja na eBralnik?

– Nameščanje slovarjev na eBralnike lahko upočasni samo delovanje bralnika, zato vam predlagamo, da na eBralnik namestite samo slovarje, ki jih dejansko potrebujete. Večji je slovar, večja je lahko upočasnitev delovanja sistema. Prav tako se lahko zgodi, da v kolikor na eBralnik namestite napačen slovar, ta zmrzne.

– Večji je slovar, več je besed. Praviloma so večji slovarji kvalitetnejši.

– Slovarji so ponavadi arhivirani, zato jih je potrebno pred namestitvijo razširiti (datoteke ZIP, TAR, GZ).

– Vsi slovarji delujejo kot skupek datotek (ponavadi dve ali tri) in skoraj nikoli ne kot ena datoteka.

– Če iščete slovarje za eBralnik, ki podpira format StarDict in ste našli vaš najljubši slovar, še ne pomeni da bo na vašemu bralniku 100% deloval! Operacijski sistemi bralnikov namreč delujejo različno in zato morajo biti slovarji za nekatere tipe bralnikov prilagojeni (ni pa nujno).

– Postopek namestitve slovarja je od bralnika do bralnika različen. V večini primerov je na datotečnem sistemu bralnika mapa \Dictionaries ali \Dict.

Kateri formati slovarjev obstajajo?

Formatov slovarjev je veliko zato bomo poskušali navesti samo nekaj najbolj popularnih in uporabnih.

– StartDict slovarji: Najpogosteje podprti formati za elektronske bralnike. Velika večina je odprto-dostopnih, kar pomeni da jih lahko uporabljamo za poljubne namene. Slovarji tipa StarDict ponavadi vsebujejo datoteke dict (ali dicz.dz), .idx, .ifo, (včasih tudi .syn).

Babylon slovarji: Izjemno kvalitetni slovarji, ki ponavadi vsebujejo datoteko s končnico bgl. Veliko jih je na voljo tukaj. Omenjene slovarje se da pretvoriti v StarDict ali katerikoli drugi format. Za izvedbo slednjega priporočamo uporabo programa PyGlossary.

– Sdictionary: Ponavadi vsebujejo datoteko s končnico dct

– xfarDc: Ponavadi vsebujejo datoteko s končnico xdb

– Kolikor nam je do sedaj znano imajo Kindle in Kobo svoje formate (glej primere spodaj). Po nekaterih informacijah se da na bralnike Kindle namestiti tudi slovarje formata MOBI in AZW.


Slovarji za eBralnike

Kindle

Amazonovi bralniki imajo na voljo nekaj brezplačnih slovarjev, ki jih dobite v načinu “Cloud”. V polju za iskanje (ang. Search) lahko poiščete naslednje slovarje:

 • ???? (Chinese Edition) for Chinese
 • Real Academia Espanola el Diccionario de la lengua espanola for Spanish
 • Guida all ‘uso di Kindle (Italian Edition)
 • Duden Deutsches Universalwörterbuch for German
 • Oxford Dictionary of English for UK English
 • The New Oxford American Dictionary for US English
 • ?????? (Modern Chinese) for Modern Chinese
 • Dicionário Priberam da Língua Portuguesa for Brazilian Portuguese
 • ??? (Japanese Edition) for Japanese
 • ???????????? (Progressive Japanese) for Progressive Japanese
 • Dictionnaire français de définitions for French

Na spletu lahko najdete naslednje slovarje:

 • angleško-angleški slovar Webster
 • veliko popularnejših slovarjev v formatu MOBI je na voljo tukaj in tukaj. Če vaš Kindle ne podpira formata MOBI potem ga bo za delovanje potrebno pred namestitvijo pretvoriti v AZW.
 • Veliko kvalitetnih a na žalost plačljivih slovarjev lahko najdete v trgovini Amazon.
 • Še ena izmed knjižnic za prenos slovarjev za Kindle: na voljo tukaj

Kobo

Slovarji, ki delujejo na Kobo Touch, GLO in Mini z firmware-om poznejšim od 2.1.4. Delovanje na Kobo Aura nam ni znano.

 ICARUS Illumina (E653BK)

ICARUS Illumina (E652BK)

Slovarji za e-bralnike Booken (Cybook, Saga)

Slovarji delujejo na vseh bralniki Bookeen (Cybook Oddysey, Muse in Muse Frontlight in Ocean 8″)

Odprtokodni StarDict slovarji, ki smo jih za vas pretvorili za bralnike Cybook:

Zbirko 19-ih najpopularnejših StarDict slovarjev  za e-bralnike Bookeen lahko brezplačno prenesete tukaj

Za Bookeen bralnike se da katerikoli odprtokodni slovar pretvoriti v kompatibilen format. Postopek kako se slovarji pretvorijo za Cybook-e bomo objavili v naslednjem prispevku.

ONYX BOOX

Vsi Onyx BOOX bralniki podpirajo startdict slovarje. Več kot 1000 slovarjev je brezplačno na voljo tukaj:


Odprtodostopni slovarji (StarDict ali XML)

1.) FreeDict: Izjemno razširjena baza prosto dostopnih slovarjev, ki so popolnoma brezplačni in so oblikovani v formatih XML, kar pomeni, da se jih lahko preoblikuje in pretvori v skoraj katerikoli format (tudi za vaš eBralnik). Trenutno je na voljo 79 slovarjev. Popularnejši:

Povezave do ostalih slovarjev lahko vidite tukaj (vsak XML elelemt <dictionary> predstavlja 1 slovar, URL predstavlja povezavo do slovarjev). Več info http://www.freedict.org/en/

2.) Veliko kvalitetnih Babylon slovarjev (nekateri so formata Start Dict, nekatere pa je potrebno pretvoriti v StarDict). Na voljo tudi tukaj .

3.) Še nekaj povezav do brezplačnih StarDict slovarjev: http://stardict.huzheng.org
http://pan.baidu.com/s/1c01qNM4
http://pan.baidu.com/s/1i3mtqlf
http://onedrive.live.com
https://sites.google.com/site/gtonguedict/home/stardict-dictionaries

Smo kaj pozabili?

V kolikor opazite, da kateri slovar ne deluje ali poznate še druge slovarje, ki jih v prispevku nismo navedli, nas prosimo obvestite iz veseljem bomo spremenili vsebino.

Pretvorba?

Slovarje, ki niso licenčno zaščiteni se da bolj ali manj enostavno pretvarjati. O samem pretvarjanju slovarjev bomo pisali v naslednjem prispevku. Če najdete slovar v formatu, ki bi ga želel pretvoriti, nas obvestite v komentarju in lahko vam ga pretvorimo MI.

Zahvaljujemo se vam za vašo pozornost.

Do naslednjič…

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.