Ali so eBralniki primerni za PDF?

e-bralniki pdfZelo pogosto se sprašujemo ali so elektronski bralniki knjig primerni za branje dokumentov PDF. Prav tako nas ljudje znova in znova sprašujejo ali si naj kupijo e-bralnik, če imajo doma tisoče zapiskov, učbenikov in gradiva v formatu PDF. Ker PDF ni nujno prava e-knjiga in je odvisno, kako je dokument narejen (glej spodaj), je strah o morebitnem napačnem nakupu upravičen.

Na zastavljeno vprašanje absolutnega odgovora na žalost ni, smo pa v članku poskušali prikazati omejitve in trike, s katerimi se bralniki PDF spopadajo. Če vas bo tokratni članek pripeljal do odločitve o nakupu, vas vabimo, da preverite ponudbo najboljših e-bralnikov Bogomolka.


Opomba: Obstaja množica programov za pretvorbo dokumentov v različne formate, vendar je potrebno imeti v mislih, da so mnoge eKnjige iz spletnih knjigarn zaščitene in se jih ne da tako enostavno pretvarjati. V tokratnem članku se na pretvarjanje PDF-ov nismo osredotočali.


Je E-bralnik primeren za PDF?

Da in ne.

Elektronski bralniki so naprave namenjene branju elektronskih knjig med katere mnogi uvrščajo tudi dokumente PDF, kar pa ni čisto res. Večina eBralnikov podpira format PDF in res je tudi, da je PDF digialni dokument, vendar gre ponavadi za t.i. statični dokument z vnaprej določenimi dimenzijami, pozicijo slik in grafikonov, itd., kar pa ne velja za dokumente EPUB, MOBI, AZW, ki jih mnogi uvrščajo med t.i. “prave eKnjige”. Tako boste lahko, v nasprotju s PDF, besedilo “prave eKnjige” prikazali na katerikoli napravi s poljubno velikostjo zaslona in boste pri tem samo listali, ne da bi razmišljali kateri delček strani berete in kam se je potrebno za nadaljevanje pomakniti (levo, desno?)

PDF ni “prava” eKnjiga…

Po forumih in v praksi je veliko govora o smiselnosti branja dokumentov PDF na eBralnikih in še vedno so si mnenja deljena. Po mnenju javnosti je izkušnja takšna, da je še vedno največ “dobrih lastnosti in funkcionalnosti” eBralnika možno izkoristiti z branjem pravih eKnjig in ne PDF. Slednje je v večini primerov resnično, vendar je za ljubitelje e-ink tehnologije dobra novica ta, da elektronski bralniki napredujejo tudi na področju upravljanj dokumentov PDF. Mnogi novodobni proizvajalci eBralnikov (npr. Onyx, Bookeen, Icarus) v bralnike že vgrajujejo funkcije, ki statične PDF-e avtomatsko pretvorijo kar na samem eBralniku v t.i. približek “pravi eKnjigi” (PDF reflow: glej spodaj).


Bo eBralnik prikazal PDF?

Večina cenovno dostopnih eBralnikov premore zaslon z diagonalo 6 palcev, tj. približno 15 cm. Po drugi strani pa je večina PDF dokumentov oblikovanih za standardni format A4 (tj. 21,0 x 29,7 cm)To pomeni, da na površini, ki jo premore elektronski bralnik s standardno velikostjo zaslona (6″) nikoli ne boste mogli videti celotne strani v originalni velikosti, v normalni pisavi, brez dodatnih akcij (kot je premikanje, pinch and zoom, reflow itd.).

Tehnologija elektronskih bralnikov se iz leta v leto izboljšuje, eBralniki dobivajo vedno boljšo strojno opremo, prav tako napredujejo programski vmesniki in tudi sam izgled teh naprav, kar pa še vedno ne pomeni, da je eBralnik primeren za vsakogar. V osnovi je tehnologija e-Črnila povsem druga dimenzija kakor LCD naprave, ki smo jih navajeni na vsakem koraku. Danes je pač situacija takšna, da smo že vsi navajeni (razvajeni) multimedijske interaktivnosti na steroidih v milijonih barv in na odlično dizajnersko oblikovanih mobilnih napravah, zato je za tiste, ki ne poznajo eInk tehnologije, delo z eBralniki velikokrat razočaranje.

Z zgoraj opisanim želimo samo ponovno opozoriti, da tako hitrega in odzivnega listanja po dokumentih, kot ste jih vajeni na tabličnih računalnikih, ne bo omogočal nobeden eBralnik!


Elektronski bralnik ni tablični računalnik…


Kakšen PDF?

Da ne bo stvar tako negativna, naj poudarimo, da tudi za udobno branje dokumentov PDF na elektronskih bralnikih obstajajo rešitve, zato nikar ne obupajte prehitro. Preden se odločite za nakup eBralnika se vprašajte: Kakšne PDF dokumente bom bral? 

PDF je v končni fazi samo datotečni format in je lahko oblikovan na različne načine, prav tako ima lahko več izvorov. Tako lahko recimo PDF dokument nastane izpod rok skenerja polnega ročnih skic in rokopisa ali pa gre za t.i. “pravi” PDF, katerega izvor je digitalne narave (v angleščini se pojavlja beseda native). Potem so tukaj še vprašanja ali vsebujejo PDF dokumenti veliko grafov, slikic in tabel? Gre za eknjige v formatu PDF kjer je večina besedilo?

a.) Skenirani PDF

skeniran-dokument

Prebiranje skeniranih PDF dokumentov je na eBralnikih možno , vendar samo kot statičen dokumet. Za pretvorbo takšnih dokumentov je potrebno prepoznavanje znakov OCR in z njim imajo težave tudi druge naprave in programi (npr. Microsoft Word itd..) (avtor fotografije Paul Downey)

 

Za takšne dokumente je idealnih rešitev na eBralniku malo. Prva rešitev:

1. – Nakup eBralnika z velikim zaslonom

Torej če želite vaš skenirani dokument, poln grafičnih elementov, brati kakor na papirju, je za vas idealen eBralnik z velikim zaslonom. V Sloveniji trenutno obstaja nekaj bralnikov z velikim zaslonom. Tako boste v spletni trgovini Bogomolka.si lahko zasledili eBralnik Icarus Excel 9.7″ ali pa npr. Onyx Boox Universe M96 9.7″. Oba premoreta monitor z zaslonom 9.7 palcev (tj pribl. 24 cm) kar je zelo dober približek formatu A4. Oba bralnika na žalost ne premoreta vgrajene svetilke in staneta nad 300 EUR, vendar sta to najverjetneje tudi edini slabosti teh dveh modelov bralnikov. Upravljata se s stylusom (in ne s prsti) kar se pri podčrtavanjih in označevanjih po PDF izkaže zelo dobro! Podobne velikosti je npr. tudi Amazon Kindle DX, ki pa ga ne proizvajajo več.

E-ink ebralnik Icarus eXcel in primer uporabe

9.7 palčna bralnika Icarus eXcel in Onyx Boox Universe M96 sta se po mnogih ocenah izkazala kot najboljša eInk bralnika za prebiranje dokumentov PDF. Oba bralnika imata odprtodostopni sistem Android, bluetooth podporo za Microsoft Office dokumente, izvoz ročnih skic itd..

onyx-boox-vs-kindle-paperwhite

Primerjava v velikosti zaslonov med 6 in 9.7 palčnim bralnikom je očitna. Levo: Icarus eXcel 9.7, Desno: Kindle Paperwhite 6″

ista-eknjiga-na-razlicnih-zaslonih

Besedilo PDF dokumenta je na velikem zaslonu (levo) čitljivejše in ga je lahko več, kakor na majhnem zaslonu (desno)

2. – Majhen zaslon, a na dotik

Večina modernih bralnikov premore zaslon na dotik in upravljanje s PDF je dostikrat omogočeno s pomočjo dvoklika ali dvo prstnega ukaza t.i. “pinch and zoom”, kjer lahko originalni dokument povečamo/zmanjšamo in se po njem tudi pomikamo v različne smeri. Te funkcije imajo vgrajeni številni bralniki, vendar se je do sedaj še najbolj izkazala na modelih najnovejših bralnikov Kindle, Kobo in Bookeen. Ostali 6″ bralniki imajo funkcijo podprto, vendar je uporaba mnogokrat nekoliko manj prijazna do uporabnika (lahko se pojavljajo zamiki itd.).

Na tem mestu se postavi vprašanje, ali res želite brati PDF dokumente tako, da se po malem zaslonu premikate levo, desno, zoomirate in itd.

Na majhnih zaslonih (npr. 6″) je za prikaz celotnega dokumenta pogosto potrebno zoomiranje in premikanje po dokumentu. Najhitrejše zoomiranje deluje na bralnikih Kindle, Kobo in novejših modelih Bookeen (npr. Cybook Muse)

 


 

Primer povečave na bralniku Kobo Aura: Zoomiranje in pomikanje s prstom po PDF deluje gladko in zelo hitro, vendar je to na žalost tudi ena izmed edinih funkcij, ki jih Kobo bralniki sploh omogočajo med branjem PDF. Med zoomiranjem se prikazuje zemljevid strani (PDF) ali majhna lupa (eKnjiga). 


Dvoklik, pinch and zoom in ostali napredni ukazi olajšajo branje PDF dokumentov na malem zaslonu


b.) “Pravi” PDF

V primeru pravih PDF dokumentov (ang. native PDF) je vir dokumenta digitalne narave in ne rokopis (to so eKnjige iz spletnih knjigarn, dokumenti iz Worda itd….). Za takšne PDF dokumente je večina elektronskih bralnikov prijaznejša, kot pri skeniranih PDF-ih. Vendar imajo tudi pri branju PDF posamičnih modeli na žalost prednosti in slabosti. V grobem bi lahko vsem bralnikom pripisali lastnosti kot so zoomiranje, poravnava velikosti dokumenta z zaslonom, ležeče branje itd.

Mike Sheldon

Večina bralnikov omogoča branje PDF tudi v ležečem položaju. Takole nekako zgleda prikaz dvostolpičnega PDF dokumenta na Kindle Paperwhite 2 v ležečem položaju. Kindle ponavadi dokument razdeli na tri tretjine. Podobna razdelitev je na ostalih bralnikih zelo redka (Avtor fotografije Mike Sheldon)


c.) Večstolpični “pravi” PDF

PDF-e, ki premorejo več stolpcev (in so prav tako digitalnega izvora), lahko na večini bralnikih povečamo z dvoklikom in tako se del besedila poveča (zoomira) in ponovno prikaže. To na večini bralnikih deluje solidno (neke vrste delna funkcija reflow), vendar redko kateri bralnik prikaže besedilo povsem pravilno. Takšen način branja je sprejemljiv, vendar je odvisno od posameznika. Če se uporabnik ne želi ukvarjati s tem kateri del PDF-a bere, ter kam se mora premaknit za naslednjo stran (ali je to levo, desno, itd..) sta rešitvi dve:

– pretvorba PDF dokumenta v npr. format ePUB, MOBI, ali TXT (brez slik)

– nakup bralnika s popolnim PDF reflow-om (glej spodaj).

kindles

Bralnikih Kindle naredijo delni PDF reflow, ki pa včasih ne deluje najbolje. Če je besedilo nekoliko drugače razporejeno, postane prikaz povsem nečitljiv. Dobra lastnost Kindle-ov je (tudi Bookeen-a, Icarus-a in Onyx-a), da med branjem PDF-a nudi veliko funkcij kot npr. v “pravi” eKnjigi (pisanje beležk, označevanje, uporaba Wikipedije, slovarjev itd….) (Avtor fotografije bfishadow)

 

 

kindle_dvostolpicno_branje

V primeru dvostolpičnega PDF dokumenta brez slik večina bralnikov deluje dokaj dobro. Z dvoklikom razdeli stolpce v manjše sekcije (na sliki označene z modrimi kvadrati). Če so v stolpcih tabele, slike ali grafi se slika zelo hitro pokvari.

 

Bralniki KOBO imajo ogromno naprednih funkcij za eKnjige EPUB, med tem ko pri dokumetnih PDF nudijo zelo malo funkcij (npr ni. podpore za označevanje, uporabe slovarjev, itd). Zoomiranje in pomikanje s prstom po PDF deluje na vseh Kobo bralnikih gladko in hitro. Med zoomiranjem se prikazuje zemljevid strani ali majhna lupa!. 

Bralniki KOBO imajo ogromno naprednih funkcij za eKnjige EPUB, med tem, ko pri dokumentih PDF nudijo zelo malo  (npr. ni podpore za označevanje, uporabe slovarjev, itd). Nekateri jih uvrščajo med boljše bralnike na področju pravih eKnjig, a na žalost nudijo najslabšo podporo za PDF.


3. – Elektronski bralnik s sistemom Android

Android

Če želite vaš elektronski bralnik uporabljati za PDF in želite nameščati številne programe, ki jih poznate že iz vašega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika, potem je mogoče smotrno razmisliti o nakupu bralnika z operacijskem sistemom Android. Takšni bralniki so za povprečnega uporabnika dokaj zapleteni za uporabo, nudijo pa ogromno dodatnih možnosti.

Privzeta programska oprema na Androidnih bralnikih je prilagojena bralniku, med tem ko zunanje aplikacije (kot je npr. Adobe Reader,) niso prilagojene, kar pomeni da med branjem najverjetneje ne bodo delovali fizični gumbi, osveževanje zaslona ne deluje optimizirano (npr. vsakih 6 strani) ipd…

 


Trenutno so v Sloveniji dobavljivi naslednji eBralniki z operacijskim sistemom Android:

Icarus Illumina E653 je bralnik z odprto dostopnim sistemom Android, s fizičnimi gumbi in vgrajeno svetilko. Pri tem bralniku je zanimivo, da lahko v PDF nastavljate sivine, česar pri ostalih bralnikih nismo zasledili. Ker je na bralniku Android, lahko za lažje branje PDF na 6″ zaslonu, na bralnik namestite številne programe kot so npr: Acrobat Reader, Moon+Reader, Foxit RDFeader itd…). Zoomiranje z dvema prstoma deluje dokaj počasi.


 Lista najboljših 11 programov za branje PDF na sistemih Android je opisana tukaj


Onyx-Lynx-4

Najnovejši Androidni bralnik Onyx model BOOX Lynx ima zelo napreden program za branje PDF Onyx Reader, s številnimi možnostmi za gledanje in urejanje dokumentov PDF, nima pa npr. možnosti pich and zooma.. Možna pa je tudi namestitev programov kot je Adobe Reader.


d) “Pravi” PDF z veliko besedila

Če imate namen brati dokumente PDF, ki jih boste kupili ali prenesli kot eknjige in če bodo vaši dokumenti vsebovali veliko besedila in vas fotografije, skice in tabele ne zanimajo, potem so za vas najverjetneje primerni bralniki s funkcijo PDF reflow.

LEVA STRAN: prikazuje način kako večina bralnikov (ki ne premore PDF reflow) privzeto prikazujejo dokumente PDF
DESNA STRAN 
prikazuje kako deluje preoblikovanje dokumenta s funkcijo PDF reflow.

Na takih bralnikih se da PDF dokument brati v dveh načinih:

statični/standardni način (opisan zgoraj): Bralnik prikazuje PDF vsebino kot navadni dokument in se ne ukvarja s prerazporejanjem besedila. V takem primeru je viden celoten originalen dokument z vsemi slikami, tabelami itd. (glej zgoraj). Če je zaslon velik potem je ok, če je zaslon majhen bo pisava majhna.

reflow način: V tem načinu elektronski bralnik prerazporedi besedilo PDF dokumenta po celotnem zaslonu in ga “pretvori” v pravo eknjigo. Funkcija je uporabna, če berete PDF knjige z večino besedila, ki ne premorejo veliko slik, tabel ali grafov oz. vas ne moti če bodo prikazane “čudno”. V načinu Reflow med branjem ne boste rabili skrbeti za pomikanje levo in desno in zoomiranje ampak boste strani enostavno listali. Kot že omenjeno se slike, tabele ali grafi v “načinu reflow” najverjetneje ne bodo prikazali povsem pravilno. PDF reflow funkcija se vklopi ali izklopi na večini eBralnikih z enim samim ukazom.

Cybook

Bookeen Cybook Muse Frontlight ima odličen PDF reflow. Besedilo je prerazporejeno po celotnem zaslonu, prav tako se izrisujejo slike. V reflow načinu je možna uporaba slovarjev, zaznamkov, označevanj itd.

 


Kateri elektronski bralniki nudijo funkcijo reflow PDF?

 

  • Amazon Kindle:  Ni na voljo funkcije reflow., imajo pa t.i. delni reflow (npr. v ležečem položaju stran nekateri modeli razdelijo na 3 tretjine). Obstaja možnost pretvorbe posamičnega PDF dokumenta v “pravo” eKnjigo preko Amazonovega portala (brezplačno) ali pa se pretvorba naredi s programsko opremo (npr. ebookconverter), če ni zaščite.
  • KOBONi na voljo funkcije reflow. Možna pretvorba s programsko opremo (npr. Calibre), če ni zaščite.
  • Vsi ostali: Imajo podporo PDF avtomatskega reflowa, vendar ta deluje pri vsakem bralniku nekoliko drugače. V splošnem velja, da deluje dobro. Še najbolje se je reflow izkazal na novejših modelih Bookeen Cybook, Onyx in tudi ICARUS. Na teh bralnikih se lahko PDF-i prikazujete bodisi bodisi v reflow načinu ali v navadnem statičnem načinu (kakor npr. na Kobo, Kindle).

Čeprav so elektronski bralniki namenjeni bolj ali manj “pravim” eKnjigam, smo v članku prikazali, da obstaja nekaj delnih in tudi pravih rešitev za branje PDF dokumentov. Slednje lahko trdimo za prave PDF-e, ki so digitalnega izvora ne pa za skenirane dokumente.


Kaj torej storiti?

Če si resnično želimo elektronski bralnik in želimo med brskanjem PDF dosegati odlično iskušnjo, potem si je smotrno nabaviti bralnik z velikim zaslonom.

V kolikor pa ne odstopamo od standardne velikosti 6-ih palcev in želimo PDF brati kot “pravo” eKnjigo, lahko PDF-e pretvarjamo v različne formate z mnogimi programi, ki so na voljo na spletu. V tem primeru moramo biti pazljivi kateri format je primeren za kateri bralnik (ni vedno res, da se isti format knjige (npr. ePUB) prikaže dobro na vseh bralnikih, ki ga podpirajo). Potrebno se je zavedati tudi to, da je večina “resnejših” dokumentov PDF zaščitenih, torej bo lahko ilegalno pretvarjanje oteženo.

Obstaja pa še tretja možnost. Če se s pretvarjanjem PDF-ov ne želimo ukvarjati in nam je bistven tekst, potem je smiselno razmisliti o nakupu bralnika s funkcijo polnega PDF reflow-a.

Vsi ostali načini (npr. ležeča postavitev, dvostolpično zoomiranje, povlečenje po zaslonu, pinch-and-zoom) so zgolj pripomočki/mehanizmi za lažje upravljanje s PDF, ne moremo pa jih šteti med idealne rešitve.


 

Lep pozdrav, do naslednjič….


Pozitivne in negativne lastnosti smo poskušali prikazati kolikor se da točno, kar pa še ne pomeni da se nismo kje zmotili. Pohval, komentarjev in popravkov smo vedno zelo veseli.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.