9 razlogov zakaj imeti ovitek za e-bralnik

barvni-ovitki-za-ebralnike-kindle
Dandanes poznamo le redko koga, ki še nima svojega pametnega telefona ali tablice v ovitku in zelo podobno bi moralo veljati tudi za uporabnike e-bralnikov knjig. Če ste eden izmed tistih, ki še niste uporabnik ovitka za vaš e-bralnik, vas bo morda prepričal tale članek.

1.)   Praske

Zasloni e-bralnikov so v primerjavi s pametnimi telefoni ali tablicami, veliko bolj občutljivi in zato jih je smiselno zaščitit. Hitro se nam lahko zgodi, da e-bralnik damo v torbico ali žep, kjer pa se pogosto znajdejo ostri predmeti kot so ključi, kovanci in ipd. V takem primeru se lahko zelo hitro popraska zaslon ali ohišje e-bralnika.

Slika 1: Nekateri se zaradi dodatne zaščite zaslona odločajo za zaščitne folije

Slika 1: Nekateri se zaradi dodatne zaščite zaslona na e-bralniku odločajo za zaščitno folijo, ki pa povzroči svetlobni odsev.

2.)   Zlom

Zelo resna situacija postane ko naš e-bralnik pade na tla ali pa se nanj pomotoma usedemo. Rezultat opisanega je na žalost velikokrat to, da e-bralniku poči zaslon. Ker garancija zlomljenega zaslona ne krije, smo takrat v zelo nezavidljivi situaciji. V takem primeru je najverjetneje edina možna rešitev, menjava celotnega zaslona, ki pa je podobno kot pri pametnih telefonih, zelo zelo draga (skoraj tako kot cela naprava). Žalostno dejstvo je, da menjava zaslona dostikrat zaradi specifične tehnologije, ni mogoča. Če boste imeli e-bralnik zaščiten v ovitku, se lahko takšnim neprijetnim situacijam izognete.

Zasloni e-bralnikov so zelo občutljivi in se hitro lahko zlomijo.

Slika 2: Zasloni e-bralnikov so zelo občutljivi in se hitro zlomijo.

3.) Prah

Če e-bralnik pustimo dlje časa na mizi ali polici se bo na zaslonu začel nabirati prah. Prav tako se prah nabira na robovih, kjer ohišje ni povsem poravnano z zaslonom. Zadeva je minimalnega pomena, a vseeno ni zanemarljiva. Z ustreznim ovitkom lahko e-bralnik popolnoma zaščitite pred nabiranjem prahu.

pestra-izbira-ovitkov-na-bogomolki2

4.) Prstni odtisi

Ohišja e-bralnikov so v večini iz plastike in zato se na hrbtni strani ohišja, zelo hitro vidijo prstni odtisi. Prav tako se e-bralnika pogosto dotikamo z mastnimi rokami. To velja še posebej na morju, ko uporabljamo razne kreme za sončenje in ostale kemikalije. Če imamo e-bralnik v ovitku, so prstni odtisi na ohišju zgodovina.

Slika 1: Večina e-bralnikov ima ohišja iz plastike, kjer se pogosto vidijo prstni odtisi

Slika 3: Večina e-bralnikov ima ohišja iz plastike, kjer se pogosto vidijo prstni odtisi

5.) Tekočina

Če po vašem e-bralniku polijete tekočino, lahko le tega posledično pokvarite (razen, če je vodoodporen kot je npr. KOBO AURA H2O). V primeru hitrega posredovanja, večina ovitkov e-bralnik sicer zaščiti, kar pa ne velja za “padec v vodo”. S tem namenom obstajajo namenski vodo-odporni ovitki, primerni za branje v kopeli ali na morju.

Slika 2: Univerzalni vodoodporni ovitek za e-bralnike Excase

Slika 4: Univerzalni vodoodporni ovitek za 6″ e-bralnike Excase e-bralnik popolnoma zaščiti pred vodo

6.) Gumbi

Mnogi e-bralniki premorejo samo zaslon na dotik a vendarle imajo vsi vsaj 1 fizični gumb. Tako so gumbi za VKLOP/IZKLOP običajno zelo dobro skriti, kar pa ni res za gumbe, ki se uporabljajo pogosteje. Takšen primer so gumbi za listanje po straneh na bralnikih Kindle Voyage, ICARUS, Bookeen itd. Ovitki omogočajo dostop do vseh vmesnikov in gumbov vašega e-bralnika.

Slika 4

Slika 5: Fizični gumbi so sicer zelo uporabni, a se brez uporabe ovitka skozi čas “okvarijo”

7.) Stojalo

Nekateri ovitki poleg služijo tudi kot stojalo za e-bralnik, kar omogoča prostoročno branje. Nekatere premorejo celo poljubno nastavljanje kotov.

8.) Izgled

Večina e-bralnikov danes izgleda že zelo podobno tablicam, a vendar so si podobni kot »bobu bob« in roko na srce lahko rečemo, da izgledajo »dolgočasni«. Ravno zato so ovitki idealna priložnost, da jih naredimo zanimivejše in jim dodamo barve ter podarimo osebno noto.

barvni-ovitki-za-lep-izgled-bralnikovjpg

Slika 7: Barvni ovitki popestrijo izgled dolgočasnih e-bralnikov.

9.) Za pozabljive

Nekateri ovitki imajo tudi sleep-and-wake funkcijo, ki e-bralnik ob zaprtju platnice ugasnejo, ob odprtju  pa prižgejo. Ker imajo vsi e-bralniki ohranjevalnik zaslona, zadeva ni tako zelo pomembna, je pa vsekakor dobrodošla, saj dodatno prihranimo pri porabi baterije.

Slika 4: Ultra Slim ovitek za Kobo Glo z »Sleep and Wake« funkcijo

Slika 8: Ultra Slim ovitek za Kobo Glo z »Sleep and Wake« funkcijo poskrbi, da se e-bralnik pri odprtju ovitka vklopii

Še oklevate?

Upamo da smo pokrili vse koristne lastnosti, ki jih ovitki za e-bralnike ponujajo. Mogoče se komu zdi, da je za ovitek škoda denarja, vendar, če pogledamo da povprečni e-bralnik stane okrog 120 EUR, ovitek pa okvirno 20EUR, je cena ovitka v primerjavi z “investicijo” in morebitno bolečo “izgubo”, praktično zanemarljiva. Skratka, presodite sami.