5 razlogov zakaj imeti eBralnik

Digitalne naprave za vse generacije

V današnjih časih smo že skoraj na vsakem koraku v stiku z digitalnimi napravami. Kljub že tako in tako masovni uporabi digitalnih naprav, je novih naprav (in novih tehnologij) vedno več in ljudje počasi postajajo od vsega “prenasičeni”. Z nenehnim gledanjem v ekrane različnih digitalnih naprav pa si kvarimo oči.

Morda so ravno zaradi tega alternativne tehnologije vedno bolj zanimive in popularne. Ena izmed takšnih inovativnih tehnologij je vsekakor E-ink oz. elektronsko črnilo na katerem temeljijo eBralniki. V splošnem že ime Ebralnika pove, da gre za specializirane naprave, ki se uporabljajo za branje, kar pa ni nujno čisto res. Ebralniki so sicer zelo enostavne naprave, ki pa jih lahko z nekaj domišljije uporabljamo za številna dnevna opravila. Tako lahko na eBralnikih beremo dokumente, pišemo beležke, brskamo po spletu, se učimo tujih jezikov, poslušamo glasbo in še mnogo več. Z uporabo eBralnikov na nek način skrbimo za okolje, znižujemo električno porabo, skrbimo pa tudi za svoje zdravje, saj so manj škodljivi za oči.

Zaradi lažje predstave o tem kaj eBralniki sploh so in zakaj bi človek imel eBralnik, če že tako ali tako vse zmore mobilni telefon, smo v današnjem članku na kratko predstavili 5 dejstev zaradi katerih so eBralniki posebni.

1.) Zaslon je podoben papirju

Zasloni eBralnikov temeljijo na tehnologiji elektronskega črnila znanega pod imenom E-ink. E-ink je posebna tehnologija, ki je že takoj po nastanku burila duhove. Glede na to, da smo v času mobilnosti vsi odvisni od naprav, ki zmorejo vedno več in več, je v takšni “borbi za obstanek” že sam obstoj eBralnikov dovolj dober dokaz, da gre za inovativno, nekoliko drugačno – alternativno rešitev o prikazovanju vsebin na zaslon.

Izpis na zaslonih eBralnikov je, v primerjavi s tabličnimi računalniki, zelo podoben pravemu papirju oz. pravi knjigi, kar nam da neke vrste “toplino” in se na nek način vsaj za odtenek približa intimi, ki jo premore prava knjiga (slednjega seveda ne bo nikoli nadomestila nobena naprava).

Ker gre za naprave z omejeno vrsto uporabe, so posebne tudi strojne in programske karakteristike. Tako lahko v novejših tabličnih računalnikih zasledimo izjemno veliko delovnega pomnilnika, več jedrne procesorje in skrajno visoke ločljivosti, kar pa za eBralnike ne velja. Sicer se tudi karakteristike eBralnikov kot sta ločljivost in frekvenca delujočega procesorja postopoma izboljšujejo, vendar še zdaleč ne dosegajo tabličnih računalnikov, to pa zato ker jih ne potrebujejo.

Trenutno povprečen elektronski bralnik dosega standardno HD ločljivost 1024 x 768 pik in lahko na zaslon izpiše čisto dovolj jasno in ostro sliko oz bolje rečeno besedilo. Razlike med zelo visokimi in nižjimi ločljivostmi so sicer opazne, vendar dejansko velike razlike pri izpisu ni. Če vzamemo v zakup, da gre pri eBralnikih za izpis besedila v črno beli barvi (16-imi stopnjami sivine) in da je standardna velikost zaslona majhna (6 palcev – pribl. 15 cm), potem so visoke ločljivosti še toliko bolj nesmiselne. Slednje najverjetneje velja tudi za tablične računalnike, ki premorejo mali zaslon in 2000 pik, vendar o tem presodite sami.

eBralnik v standardni ločljivost 1024 x 768 pik lahko na zaslon izpiše čisto dovolj jasno in ostro besedilo

E-papir vs papir

Izpis na e-papirju je zelo podoben pravemu papirju
Avtor fotografije: Luis Perez (Flickr)

2. Svetilka eBralnika ne utruja oči

Še vedno se najde kdo, ki zagovarja uporabo naravne svetlobe med branjem, vendar je zaradi digitalizacije in načina življenja takih vedno manj. Tudi med uporabniki eBralnikov obstajata dva tabora: tisti, ki zagovarjajo branje popolnoma brez svetilke in tisti (takih je že okrog 70%), ki svetilko za branje dejansko uporabljajo. Ne glede na to kam spadate vi, dejstvo je, da je svetilka pri eBralnikih veliko prijaznejša očem kakor pri ostalih napravah. Svetilke eBralnikov se od ostalih naprav razlikujejo v dveh stvareh: prva je, da je LED žarnic občutno manj in so ponavadi prerazporejene okrog zaslona, tako da porabijo neprimerno manj baterije, zaslon pa je ravno dovolj dobro osvetljen za normalno uporabo. Druga velika posebnost svetilk pri eBralnikih pa je, da svetloba ne sveti neposredno v oči (kot pri tabličnih računalnikih in telefonih), pač pa osvetljujejo zaslon od strani, kar je dokazano manjša obremenitev za oči. Podoben efekt bi lahko dosegli, če bi na papir usmerili namizno svetilko.

Raziskava "Impact of Self-Luminous Tablet Displays on Evening Melatonin Levels"

Raziskava “Impact of Self-Luminous Tablet Displays on Evening Melatonin Levels” je dokazala, da LED in LCD zasloni z “backlight” lastno osvetlitvijo neposredno v oči (med katere spadajo zasloni tabličnih računalnikov, telefonov, televizij,…) poslabšajo uravnovešeno izločanje hormona melatonin v telesu. Melatonin je hormon, ki je bistven za uravnovešeno spanje in za naš bioritem nasploh. Dolgoročno nepravilno izločanje hormona lahko povzroča tudi tveganje za diabetes, debelost itd. (več o raziskavi)

 

Svetilka eBralnikov je prijaznejša očem kakor svetilke ostalih naprav

3.) Zaslon je brez sončnega odseva

Na sončni svetlobi ali zelo močni luči se nam lahko zelo hitro zgodi, da zasloni tablic in pametnih telefonov enostavno odpovejo. Ste že kdaj videli naključne mimoidoče kako obračajo pametni telefon in ga skrivajo izpod zapestja, da bi videli, kaj je izpisano na zaslonu. eBralniki premorejo “mat” zaslone, ki večino svetlobe ne odbijejo, zato se vsebina vidi v vseh pogojih.

Zaslon eBralnika nima sončnega odseva

Zaslon eBralnika nima tako močnega sončnega odseva kakor tablični računalnik

E-ink zaslon je “mat” in na sončni svetlobi ne odbija svetlobe

4.) Baterija traja zelo dolgo

EBralniki v času prikaza stalne slike ne porabljajo baterije, ampak samo v času izvajanja osveževanja zaslona. Osveževanje slike je pri eBralnikih lahko popolno ali delno (recimo vsakih 5 strani). Med polnim osveževanjem se stran popolnoma počisti in se izpiše povsem novo besedilo, med tem ko se pri delnem črnilo samo prerazporedi. Rezultat slednjega je, da se v ozadju zaslona na rahlo vidi besedilo iz prejšnje strani.

Omenjeno prerazporejanje črnila in optimalno osveževanje strani nepojmljivo prihrani pri porabi baterije. Učinkovitost porabe med osveževanjem se skozi razvoj tehnologij izboljšuje in postaja vedno bolj in bolj optimalna. Baterije trenutnih modelov eBralnikov držijo zelo dolgo (do 1 ali 2 meseca zmerne uporabe). Seveda je, tako kot pri ostalih napravah, trajanje baterije odvisno od številnih dejavnikov kot so: način uporabe, uporaba Wi-Fi (če je omrežje WiFi slabo, porabi več baterije, kot če je signal močnejši), uporabe svetilke, uporabe perifernih naprav itd. Trajanje baterije se zmanjša tudi,če so na bralniku posebni operacijski sistemi (npr. Android) ali se izvajajo napredne aplikacije.

Baterija eBralnika lahko drži tudi do 2 meseca

5.) Posebno ohišje nudi več

Na prvi pogled bi lahko rekli,da so ohišja elektronskih bralnikov zelo podobna tabličnim, vendar to ni nujno res. Na trgu obstajajo eBralniki, ki poleg multitočkovnega zaslona na dotik (slednji je postal standard pri vseh) nudijo posebne fizične gumbe, ki imajo točno določen namen uporabe. Najboljši primer so zagotovo gumbi za listanje po straneh (ponavadi na levi in/ali desni strani ohišja), ki jih lahko uporabljamo med tem ko držimo napravo z eno roko in tako ni potrebno iskati pravega dela površine zaslona.

Ebralniki imajo tudi hitri gumb za VKLOP/IZKLOP, ki napravo takoj postavijo v spanje in jih je težko pritisniti po pomoti, saj so dovolj dobro skriti. Ebralniki se, v primerjavi s tabličnimi računalniki, postavijo v spanje takoj in med spanjem ne porabljajo baterije*

*slednje ne velja za nekatere eBralnike z operacijskim sistemom Android

Icarus Illumina: eBralnik z veliko dodatnimi gumbi. Gumbi za listanje so na levi in desni strani in so primerni tako za  desničarje kot tudi levičarje.

Icarus Illumina: eBralnik z veliko dodatnimi gumbi. Gumbi za listanje so na levi in desni strani in so primerni tako za desničarje kot tudi levičarje.

Zaključek

V osnovi gre pri E-ink bralnikih za nekoliko cenejše in primitivnejše naprave, ki pa lahko v primerjavi s tabličnimi računalniki nudijo več ali manj, odvisno od tega kaj od teh naprav pričakujete in za kaj jih boste uporabljali.

EBralniki so zelo posebne naprave, ki imajo veliko prednosti pa tudi slabosti, zato je pred nakupom potrebno razmisliti ali ga dejansko želite oz. potrebujete ali ne. Če se odločate o tem, ali bi kupili eBralnik ali ne, vam lahko mogoče pomaga članek na našem BLOG-u E-ink vs LCD.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.