11 nasvetov kako prihraniti pri porabi baterije

Se tudi vam dogaja, da vas baterija vašega pametnega telefona prepogosto pusti na cedilu in to ravno takrat, ko jo najbolj potrebujete? Ste se tudi vi naveličali iskati polnilec za tablico vsakih 24 ur? Če ste na katero izmed vprašanj odgovorili pozitivno, vas vabimo, da se nam pridružite pri branju tokratnega članka kjer bomo opisali 11 nasvetov kako zmanjšati porabo baterije na vaši tablici ali telefonu. Pa gremo lepo po vrsti.

Prazna baterija telefona je v današnjih časih že skoraj vsakdanjik

Prazna baterija telefona je v današnjih časih na žalost že skoraj vsakdanjik. (Avtor fotografije: Martin Abegglen, Flickr)

1.) Odstranite nepotrebne aplikacije

Operacijski sistem Android izvaja številne procese, ki potihoma a vztrajno, porabljajo baterijo naše naprave, ne da bi se tega zavedali. Zato je prvi nasvet za optimizacijo porabe preprost: Identificirajte največje porabnike in jih, v kolikor jih ne potrebujete, odstranite. 

Načinov kako ugotoviti “najpotratnejše” aplikacije je veliko, a v tokratnem članku bomo opisal dva: z uporabo privzetih funkcij operacijskega sistema Android ali z namestitvijo Google Play aplikacij.

V kolikor ste se odločili za prvo, lahko preko menijske funkcije Nastavitve -> Baterija, najdete največje porabnike, ki so razvrščeni od zgoraj navzdol.

Takole nekako zgleda privzeta statistika porabnikov baterije

Takole nekako zgleda privzeta statistika porabnikov baterije.

Če vam osnovne statistike niso dovolj, predlagamo, da namestite katero izmed brezplačnih aplikacij za izvajanje statistik o porabi baterije. V našem testu se je zelo dobro izkazal brezplačni program GSam Battery Monitor, ki analizira statistiko in porabnike baterije razvršča v smiselne sklope kot so npr. zaslon, Wi-Fi, Bluetooth, aplikacije itd..

Ne glede na to kateri izmed opisanih načinov vam je ljubši predlagamo, da aplikacije, ki so največji porabniki in jih ne potrebujete, odstranite.

Gsam Battery Monitor: Odlično analizira porabo baterije

GSam Battery Monitor: Funkcija App Usage prikaže “najpožrešnejše aplikacije”


Aplikacije, ki statistično porabijo največ baterije so: Netflix, Amazon Shoping, Outlook, BBC News


2.) Znižajte osvetlitev zaslona

Zasloni današnjih telefonov dosegajo vedno večje površine in premorejo vedno višje ločljivosti, zato so poleg radijskih signalov in aplikacij, postali eni izmed največjih porabnikov baterije. Predlagamo, da za bistveni prihranek pri porabi baterije, znižate osvetlitev zaslona za vsaj 30-50%. Pri tem se je potrebno zavedati, da lahko ta nastavitev bistveno poslabša vidnost zaslona, a je slednje v veliki meri odvisno od kvalitete zaslona. Glede na to bo najbolje, če spodnjo sprejemljivo mejo osvetlitve preverite sami. Če z znižanjem ne boste pretiravali, ne boste mogli verjeti kako veliko se da s tem prihraniti pri bateriji.

test

Znižana osvetlitev zaslona bistveno zniža porabo baterije ne da bi pri tem opazili razliko.

3.) Izklopite samodejno osvetlitev

O vplivu funkcije samodejna osvetlitev (ang. auto brightness) je strokovna javnost deljena, a v večini primerov se izkaže, da zaslon brez avtomatske osvetlitve porabi manj baterije. Ker se je slednje izkazalo tudi pri našem testu, predlagamo, da na vaši napravi izklopite funkcijo samodejne osvetlitve (tega ne podpirajo vse Androidne naprave).

4.) Izogibajte se svetlim barvam

Delovanje zaslonov mobilnih naprav je od tehnologije do tehnologije drugačno in temu primerna je tudi poraba baterije.

Če vaša naprava premore zaslon LCD, zaslon vsebuje t.i. kristalčke, ki so osvetljeni “iz ozadja”, kar pomeni, da vsebina, ki je izpisana na zaslonu, ne vpliva na porabo baterije. A opisano ne velja za danes najpogostejše zaslone OLED ali AMOLED, za katere velja, da so sestavljeni iz organskih materialov, ki oddajajo svetlobo. Pri teh zaslonih barve, ki so izrisane na zaslonu bistveno vplivajo na porabo baterije. Da boste pri porabi baterije prihranili kolikor se da svetujemo, da ozadje vašega namizja nastavite na čim temnejše barvne odtenke.

ozadje

Z znižanjem osvetlitve na 20% in uporabo črnega namizja lahko prihranimo do 6% porabe baterije na uro. (Avtor fotografije: will668 Flickr)

5.) Znižajte čas ohranjevalnika zaslona

V kolikor telefon uporabljate občasno znižajte čas po katerem se telefon postavi v stanje mirovanja. Če s telefonom izvajate pogoste in ponavljajoče aktivnosti kot je npr. razvoj aplikacij, je prekratek čas lahko zelo moteč, zato vam predlagamo, da najdete spodnjo dovoljeno mejo, ki je za vaš način uporabe idealna.

Ustrezen ohranjevalnik zaslona prihrani pri bateriji

Dolžina ohranjevalnika zaslona lahko veliko prispeva pri porabi baterije. V našem primeru je idealna nastavitev 30 sekund.

6.) Nadgrajujte programsko opremo

Razvijalci aplikacij se še kako dobro zavedajo, da so aplikacije, poleg strojne opreme, zelo veliki porabniki baterije, zato se trudijo, da jih z vsako novejšo različico optimizirajo. Če želite, da vaši programi porabljajo kolikor se da malo baterije, predlagamo, da si programsko opremo redno nadgrajujete. Ker pa se lahko zelo hitro zgodi, da bo na vaši napravi “preveč vsega” in lahko začne primanjkovati delovnega ali notranjega pomnilnika, si v Google Play profilu izklopite samodejno nadgradnjo in nadgrajujete samo tiste aplikacije, ki ji uporabljate (npr. vsakih nekaj mesecev). Postopek kako ugasniti samodejno nadgradnjo v platformi Google Play je opisan tukaj.

Nadgradnja aplikacij je lahko za porabo baterije koristna.

Nadgradnja aplikacij je lahko za porabo baterije koristna.

7.) Ugasnite Wi-Fi, Bluetooth, GPS

Vmesnika Bluetooth in GPS sta postala nepogrešljiva spremljevalca na potovanjih, a dejstvo je, da v času delovanja, zelo bremenita baterijo vaše mobilne naprave. Predlagamo vam, da ju vklopite in izklopite samo takrat, ko ju dejansko potrebujete.

Nekoliko drugače je z brezžičnim internetom Wi-Fi, ki ga mnogi od nas potrebujemo zelo pogosto. V kolikor vam časovni razpored aktivnosti dovoli WiFi izklopite, ko ga ne potrebujete (npr. ponoči, na sestanku, na obisku itd…). Če se vam Wi-Fi-ja ne da ugašat in prižigat vsak dan posebej, ali se vam rado zgodi, da to pozabite narediti, razmislite ob uporabi brezplačnih aplikacij, ki to naredijo namesto vas (glej sliko spodaj).

Wifi Scheduler: brezplačna aplikacija, ki ob določenem času (npr. ponoči) ugasne Wi-Fi.

Wifi Scheduler: Brezplačna in enostavna aplikacija, ki ob določenem času (npr. ponoči) samodejno ugasne Wi-Fi. Podobnih aplikacij je na Google Play ogromno.

8.) Odstranite nepotrebne widgete

Pametnega telefona ali tablice brez curkčkov kot so Vreme, Facebook, Gmail, Koledar itd. si dandanes skoraj ne moremo več predstavljati, a dejstvo je, da več kot od naprave zahtevamo, večja je poraba baterije. Med večje porabnike, ki se ponavadi nahajajo na vašem namizju, štejemo t.i. “widgete“. Widgeti so aplikacije, ki imajo (za razliko od navadnih aplikacij) na namizju aktivno vlogo, saj se redno osvežujejo in spremljajo raznorazne aktivnosti, prinašajo novice itd. Predlagamo, da preverite kateri widgeti se na vašem namizju nahajajo in nepotrebne odstranite. Prav tako se za voljo prihranka pri bateriji odsvetuje uporaba dinamičnih namizij.

Widgeti so aktivne aplikacije, ki na zaslonu izvajajo številne aktivnosti (Avtor fotografije: Jim Trottier Flickr)

Widgeti so aktivne aplikacije, ki na zaslonu izvajajo številne aktivnosti. V kolikor teh ni preveč, so lahko zelo koristne. (Avtor fotografije: Jim Trottier Flickr)

9.) Izboljšajte moč signala

Jakost signala mobilnega in brezžičnega omrežja Wi-Fi močno vplivata na porabo energije. Med tem, ko v praksi na kvaliteto mobilnega omrežja praktično skoraj nimamo vpliva, smo lahko pri uporabi boljšega Wi-Fi-omrežja previdnejši oz. iznajdljivejši. Tako lahko npr. doma v prostorih, kjer se nahajamo dlje časa povečamo moč našega signala Wi-Fi tako, da spremenimo lokacijo brezžičnega usmerjevalnika ali pa si nabavimo t.i. ojačevalce Wi-Fi. Dober članek o tem, kako povečati moč WiFi omrežje lahko preberete tukaj (v angleščini).

10.) Izklopite vibracijo

Vibracija v mobilnem telefonu porabi veliko več baterije kot pa še tako glasno in kvalitetno zvonjenje in predvajanje glasbe, zato izklopite vibracijo, če je ne potrebujete. Zanimivo je to, da velikokrat zasledimo, da ima kakšen posameznik poleg glasnega zvonjenja vključeno tudi vibracijo, kar verjetno ni najbolj smiselno. Še večji porabnik baterije je vibracija ob kliku na zaslon.

11.) Skrbite za baterijo

Danes ima marsikdo še vedno zmotno prepričanje, da je potrebno baterije mobilnih naprav povsem izpraznit in jih potem popolnoma napolnit. Slednje izhaja še iz časov, ko smo se vsi bali t.i. “memory effekta”, ki so jih imele takratne baterije. Baterije današnjih naprav so v večini Litij-Ionske ali Litij-Polimerske baterije, ki pa imajo t.i. “low voltage problem” zato predlagamo, da baterijo polnite pogosto in jo izpraznite le delno. Po nekaterih podatki je življenjska doba baterije najboljša, če baterijo izpraznimo in polnimo delno med 20 do 90 procentov.


Tako kot za vse mobilne naprave velja tudi za vašo napravo, da je ne izpostavljajte močnemu neposrednemu soncu, saj to lahko močno poslabša obstojnost baterije. Prav tako ni pametno telefona nastavljati močnemu magnetnemu polju (npr. postaviti na zvočnik ali trdi disk itd…).

V današnjih časih skoraj vsi strmimo k temu, da smo “online” in “na voljo” 24/7 in da so naši pametni telefoni najpametnejši, a če stvar pogledamo nekoliko iz drugega zornega kota, moramo sami pri sebi razmisliti, ali je vse to za normalno delovanje resnično potrebno.

Upamo, da smo z nasveti vsaj deloma prispevali, k daljši življenjski dobi baterij vaših mobilnih ljubljenčkov.

…do naslednjič.

Avatar

Navdušenec nad tehnologijo in še posebej nad e-branjem. Več kot 15 let aktiven na področju razvoja programske opreme, digitalnega marketinga, spletne prodaje, bloger in še marsikaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.